Scrob românesc. Rețeta tradițională veche de peste 100 de ani

Scrob românesc este un preparat delicios și ușor de preparat. Această rețetă tradițională, veche de peste 100 de ani, nu ar trebui să lipsească din carnețelul cu bunătăți.

Distribuie pe:

Scrob românesc. Rețeta tradițională veche de peste 100 de ani


In articol:

FOTO: caietulcuretete 

Scrob românesc - Ingrediente

  • opt ouă
  • unt, sare, piper și un strop de pătrunjel
  • șuncă sau alte mezeluri
  • brânză sau cașcaval (opțional)

Scrob românesc - Cum se prepară

Rețeta este foarte simplă: se bat ouăle până la omogenizarea compoziției se adaugă sarea și opțional brânză, smântână, șuncă, mezeluri și/sau ierburi apoi se pune în tigaia încinsă și unsă cu o grăsime care pote fi: ulei vegetal, untură sau unt, apoi se învârte sau se întoarce pe o parte și pe alta ca în cazul clătitelor, până se solidifică și se rumenește puțin. De asemenea se poate găti în cuptor, într-o tavă, caz în care nu se mai învârte sau întoarce.

Scrob românesc. Rețeta tradițională veche de peste 100 de ani

FOTO: clickpoftabuna

Scrob românesc - ce este și cum a apărut

Scrobul sau omleta (neologism împrumutat din francezul omelette) este o mâncare pe bază de ouă bătute și prăjite în grăsimi vegetale sau animale la care se poate adăuga în funcție de zonă și preferință brânză, smântână, șuncă, mezeluri și ierburi (mărar, pătrunjel, ceapă verde, spanac, sparanghel).

Citeste si: Plăcintă cu smântână. O rețetă veche de sute de ani

Citeste si: Avantajele consumului de suc de roșii. Ce beneficii aduce

Citeste si: VIDEO | Rețetă inedită: File de crocodil cu piure de cartofi mov

Istorie

Chiar dacă din cauza simplicității preparării ei se bănuiește că s-ar fi consumat din preistorie primele dovezi scrise există din timpul Imperiului Ahemenid ca predecesor al omletei cu ierburi Kookoo, fel de mâncare tipic iranian.

În antichitate, în prima carte de bucate care se păstrează în actualitate De re coquinaria, gastronomul roman Marcus Gavius Apicius prezintă rețeta Ova spongia ex lacte (scob de ouă cu lapte).

De asemenea conchistatorii spanioli au relatat în Crónicas de Indias că amerindienii consumau și vindeau tortilla de huevos (scrob de ouă), demonstrând că acest fel de mâncare exista și în Americi înainte de venirea europenilor.

 

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate