Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului? Cele mai cunoscute mituri despre coronavirus, demontate de profesorul Alexandru Rafila

Președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit vineri seara, la Digi24, despre cele mai importante mituri legate de coronavirus și cum au influențat acestea creșterea accentuată a numărului de cazuri noi de COVID-19 din ultimele zile în România.

Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului? Cele mai cunoscute mituri despre coronavirus, demontate de profesorul Alexandru Rafila
Autor: C.B.

In articol:

Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului? Cele mai cunoscute mituri despre coronavirus, demontate de profesorul Alexandru Rafila
Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului? Cele mai cunoscute mituri despre coronavirus, demontate de profesorul Alexandru Rafila

Iată câteva dintre miturile comentate de profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Executiv din cadrul OMS:

1. Nu există COVID. Ați văzut pe cineva care a luat COVID-19?

Profesorul Alexandru Rafila a declarat că are mulți colegi care s-au îmbolnăvit de coronavirus și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii.

„Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar.

Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la  Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces”, a spus el.

Citeste si: În urma vindecării de COVID-19, Tom Hanks face declarații dure: ”Nu am niciun respect pentru...”

Citeste si: Ce se întâmplă în aceste momente cu Ramona de la Puterea dragostei după accidentul la picior?! ”Am mers la spital”! Avem primele declarații de la Istanbul

Citeste si: Adevărul despre cât de bogat e iubitul Andreei Bălan! Afacerea lui Tiberiu Argint e aproape de dezastru! A provocat o gaură financiară de aproape 1,5 milioane de euro!

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

2. Tinerii nu se îmbolnăvesc de COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila spune că persoanele tinere pot dezvolta forme mai ușoare ale bolii, dar asta nu înseamnă că se îmbolnăvesc mai puțin decât vârstnicii.

„Într-adevăr, tinerii, adulții tineri, copiii, în marea majoritate a cazurilor, fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci există o parte de adevăr. Asta nu înseamnă că nu se îmbolnăvesc și mai mult, nu înseamnă că ei nu transmit boala altor persoane, inclusiv unor persoane vârstnice apropiate, și probabil că aici avem în continuare de lucrat, în sensul că trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să existe această solidaritate între generații, iar protejarea celor mai expuși, celor vulnerabili, cred că este de datoria tuturor, inclusiv a tinerilor care fac forme ușoare de boală”, spune Rafila.

3. Dacă luăm vitamina C, D, nu luăm virusul

Alexandru Rafila spune că aportul suplimentar de vitamine nu influențează în niciun fel evoluția bolii.

„Nici vitamina C, nici vitamina D n-au nimic în legătură, de fapt, cu producerea unui răspuns specific, ci fac parte, alături de alte suplimente alimentare, dintr-o nutriție corespunzătoare, care, sigur, este utilă pentru a avea o viață sănătoasă, pentru a avea un răspuns imun eficient, dar asta nu are legătură cu prevenirea transmiterii bolii sau cu modul de evoluție a bolii. Persoane care sunt chiar foarte bine hrănite sunt vulnerabile la boală”, a explicat profesorul, la Digi24

4. Nu se moare de COVID-19. Persoanele raportate au, de fapt, comorbidități

Alexandru Rafila a spus că infecția cu noul coronavirus poate duce la o evoluție nefavorabilă în cazul multor afecțiuni cronice, dar decesul poate surveni și doar din cauza unei insuficiențe respiratorii provocată de virus.

 „Colegii mei din spitalele de boli infecțioase știu foarte bine cum evoluează această boală. Prima dată, a fost focalizată pe boala pulmonară, dar ulterior, leziunile la nivelul miocardului, leziunile renale, leziunile la nivelul sistemului nervos s-au dovedit că pot complica foarte mult boli cronice și se poate ajunge la deces. Aceste micro-embolii care apar și fac nefuncționale foarte multe organe în timpul infecției cu noul coronavirus sunt de foarte multe ori cauza decesului. Decesul poate să fie provocat direct de o insuficiență respiratorie datorată infecției cu noul coronavirus, dar toate acele leziuni care apar la nivelul celorlalte organe duc și la decesul pacienților care deja au o boală cronică cardiovasculară, renală sau la nivelul sistemului nervos”, a declarat Rafila.

5. Se dau bani rudelor pentru a semna și a fi de acord cu COVID-19 drept cauză a decesului

Alexandru Rafila a explicat de ce acest demers nu este posibil.

„Când un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. În ce fel ar putea să influențeze completarea unui certificat? Pentru că acest document se completează de către medic.  Nu înțeleg care poate să fie finalitatea. Ca să pară că au murit mai multe persoane? Cred că mor suficiente, nu trebuie să ajungem la cifre și mai mari decât cele care se înregistrează acum. Dimpotrivă! Noi ne luptăm să avem cât mai puține decese”, a spus el.

 

 

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Drama teribilă a primarului din Blăgești, localitatea natală a Vulpiței! Picioarele i-au fost sfârtecate

Olivia Steer a făcut anunțul! Tragedia care a avut loc în urmă cu puțin timp: „Regret profund...”

Renata, fosta lui Leo de la Strehaia, show interzis cardiacilor, pe Litoral! VIDEO

Horoscop Zilnic Vineri 5 Martie 2021: nativilor PEȘTI le este frică de schimbare

Mircea Badea a răbufnit! L-a scos din sărite pe realizatorul Antenei 3: E nebun

Reacția emoționantă a lui Traian Băsescu când a aflat că fiica sa, Ioana a fost condamnată la închisoare (SURSE)

Dictatură Digitală începe! Primul oraș 100% controlat de Roboți și Camere de Supraveghere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies