WowNews logo WOWnews
Stories
Se serveste in circumstante triste, dar este un desert delicios! Asa se prepara cea mai buna coliva!

Vedete

Se serveste in circumstante triste, dar este un desert delicios! Asa se prepara cea mai buna coliva!

Intrucat se apropie "Sambata mortilor", o reteta pentru coliva este utila.

 

 
 
Timp de preparare: 3 ore (complexitate redusa)
 
Ingrediente:
 
1 kg arpacas, 1,5 kg miez de nuca, 250 g stafide, 300 g zahar sau dupa gust, esenta de lamaie, portocala, rom, migdale dupa gust, 2-3 pliculete zahar vanilat, 200 g biscuiti pisati
 
zahar pudra, cacao, nuca de cocos, bomboane pentru ornat
 
Mod de preparare:
 
 
 
Graul se alege, se curata de impuritati ,se
spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti, dupa care se pune la fiert in circa 3 l apa.
La inceput focul trebuie sa fie mai puternic, apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca. In timpul fierberii, graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca oala (ca la sarmale)...
Cand a scazut apa complet, se adauga zaharul, amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data, si se fierbe la foc mic pana infloreste graul.
 
Dupa ce s-a oprit focul, graul fiert se rastoarna in alt vas (sa nu fie din material de plastic), se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea si prinderea unei cruste deasupra.
Dimineata, la prima ora, se amesteca cu zaharul vanilat, cu esentele, cu trei-patru linguri cu biscuitii pisati, cu stafidele si cu niste bombonele. Se asaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati, cacao, zahar pudra, nuca de cocos, bomboane.

Timp de preparare: 3 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:

1 kg arpacas, 1,5 kg miez de nuca, 250 g stafide, 300 g zahar sau dupa gust, esenta de lamaie, portocala, rom, migdale dupa gust, 2-3 pliculete zahar vanilat, 200 g biscuiti pisati, zahar pudra, cacao, nuca de cocos, bomboane pentru ornat

Mod de preparare:


Graul se alege, se curata de impuritati ,se spala in 9 ape caldute numite cele 9 cete ingeresti, dupa care se pune la fiert in circa 3 l apa.

La inceput focul trebuie sa fie mai puternic, apoi se fierbe la foc mic cu grija sa nu se lipeasca. In timpul fierberii, graul nu se amesteca cu lingura ci doar se misca oala (ca la sarmale)...Cand a scazut apa complet, se adauga zaharul, amestecandu-se usor cu lingura de aceasta data, si se fierbe la foc mic pana infloreste graul.
Dupa ce s-a oprit focul, graul fiert se rastoarna in alt vas (sa nu fie din material de plastic), se presara deasupra nuca macinata si se acopera cu un prosop curat si umed pentru a impiedica uscarea si prinderea unei cruste deasupra.
Dimineata, la prima ora, se amesteca cu zaharul vanilat, cu esentele, cu trei-patru linguri cu biscuitii pisati, cu stafidele si cu niste bombonele. Se asaza pe platouri si se orneaza cu biscuiti pisati, cacao, zahar pudra, nuca de cocos, bomboane.