
In articol:
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început pe 24 februarie 2022, în jurul orei 05:00, atunci când armata lui Putin a început invazia. A fost ziua în care sirenele de război s-au azuit după decenii întrebi pe continentul european. O lume întreagă privește neputincioasă la ceea ce se întâmplă de 42 de zile în țara lui Zelenski, iar niciun stat nu poate să-i ajute cu forțe
militare, ci doar cu armament, muniție, hrană și medicamente.Au avut loc mai multe discuții pentru pace, însă niciodată nu s-a putut ajunge la un numitor comun și să se semneze decretul de pace. Jens Stoltenberg spune că din informațiile pe care le are NATO la acest moment, liderul de la Kremlin nu ar avea niciun interes să înceteze acest conflict, ba chiar s-ar putea intinde pe luni de zile sau chiar pe ani, avertizează secretarul general al NATO
„Nu avem indicii că Putin a renunţat la ambiţia sa de a controla toată Ucraina şi de a rescrie ordinea internaţională. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult timp, câteva luni, chiar ani. Şi acesta este motivul pentru care trebuie de asemenea să fim pregătiţi pentru un parcurs lung, simultan în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, menţinerea sancţiunilor şi consolidarea apărărilor noastre”, a explicat Jens Stoltenberg.
NATO
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Jens Stoltenberg: „A liaţii din NATO să continue să sprijine Ucraina cu numeroase tipuri de echipamente militare”
Secretarul general al NATO a dezvăluit planurile pe care le are Rusia. Se pare că Mocova pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei pentru a prelua controlul asupra întregii regiuni Donbas şi a realiza „o punte terestră” cu Crimeea.
„Ucraina are nevoie urgentă de sprijin militar şi acesta este motivul pentru care este la fel de important ca aliaţii din NATO să accepte să continue să sprijine Ucraina cu numeroase tipuri de echipamente militare, atât echipamente grele, cât şi sisteme de arme uşoare.
Indiferent de data încheierii războiului, ea va avea implicaţii pe termen lung pentru securitatea noastră. Pentru că am văzut brutalitate. Am văzut dorinţa preşedintelui Putin de a utiliza forţa militară pentru a-şi atinge obiectivele. Şi acest lucru a schimbat realitatea securităţii în Europa pentru foarte mulţi ani.
Noi le-am cerut comandanţilor militari să propună opţiuni liderilor politici pentru ca aceştia să poată lua decizii în scopul reiniţializării capacităţii Alianţei de apărare şi de descurajare”, a precizat secretarul general al NATO.
Toate statele membre ale Alianței Nord-Atlantice se vor reuni la Madrid, din 29 şi 30 iunie, acolo unde va avea loc un summit și unde se va discuta despre situația tensionată din Europa de Est.