Sfântul Ignatie 2022. Ce tradiții sunt respectate pe 20 decembrie

Cine a fost Sfântul Ignatie. Tradițiile legate de această sărbătoare.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Sfântul Ignatie Teoforul este prăznuit la data de 20 decembrie, cu câteva zile înaintea Nașterii Domnului. Ignatie a fost un martir al Bisericii, un apostol și un părinte înțelept al vremii. Sărbătoarea de pe 20 decembrie i-a împrumutat numele și încurajează tradițiile sărbătorilor de iarnă.

Iată care sunt acestea.

Tradiții de Sfântul Ignatie Teoforul

În ziua Sfântului Ignatie, porcul din gospodării se taie. Doar bărbații se ocupă de acest ritual, iar acela ce va sacrifica porcul trebuie să fie om curat, fără păcate. Ca și omul, și gospodăria trebuie să fie sfințită.

Femeile nu trebuie să participe la tăierea porcului, căci se spune că animalul nu ar muri ușor. Motivul este mila pe care femeile o simt.

sfantul ignatie traditii

Tradiții de Sfântul Ignatie Teoforul

[Sursa foto: PixaBay]

Înainte de sacrificarea animalului, porcul este semnat cu o tăietură în formă de cruce. Crucea se face pe spate și pe frunte, iar bărbatul trebuie să spună “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: "Știam că am murit. Eram separat de trupul meu". Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima- stirileprotv.ro

O altă tradiție românească spune că, dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli pe tot anul următor.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2023. Vezi câte sărbători importante sunt în prima lună din an

După terminarea ritualului de tăiere a porcului, femeile iau carnea și o prepară. Apoi, toți participanții la ritual se pun la masă și așteaptă pomana porcului.

Mănâncă în picioare și apoi beau țuică fiartă.

Dacă porcii nu sunt tăiați pe 20 decembrie, se spune că aceștia nu mai mănâncă după această zi și nu se mai îngrașă.

Sfântul Ignatie este cinstit pe 20 decembrie

Tradițiile spun că Ignatie a fost frate cu Moș Crăciun. În scrierile bisericești, se spune că Ignatie a bătut la ușa unui om și a anunțat venirea lui Moș Crăciun, iar prin această cale a fost lăsat obiceiul tăierii porcului.

sfantul ignatie traditii

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Ignatie Teoforul a fost un episcop și este prăznuit cu 5 zile înainte de Crăciun. În timpul vieții, acesta ducea iubire și numele lui Dumnezeu în suflet, lucru care i-a adus și moartea.

Citește și: Ce obiceiuri sunt lăsate de Ignat 2022. Cel mai popular este tăierea porcului pentru Crăciun

În timpul împărăției lui Traian, Ignatie a fost trimis la Roma, unde urma să fie omorât din cauza creștinismului pe care îl purta. A murit în chinuri groaznice, mâncat de doi lei flămânzi.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra un calendar de advent în acest sezon de sărbători

Cine este Adriana Paul? Ea a ținut pe scenă trofeul acordat lui Lionel Messi la Cupa Mondială 2022

Top 9 filme de groază de pe Netflix. Trebuie să le adaugi neapărat în listă

Oğulcan din serialul Totul pentru familia mea, în cele mai hazlii ipostaze alături de colegii săi! Iată cum au fost surprinși carismaticii actori în spatele camerelor de filmat!

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Andreea Marin, la un pas de a-și pierde viața din cauza depresiei! Vedeta a tras un semnal de alarmă, după ce și-a dat seama prin ce a trecut

Marisa Paloma, câștigătoarea sezonului 3 „Bravo, ai Stil!”, se mută în casă nouă: ”Sunt mândră de această realizare”- VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies