Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Sărbătoare mare la Mănăstirea Putna din Suceava

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Biserica Ortodoxă în prăzuiește azi pe domnitorul Moldovei.

Sfântul Ștefan cel Mare 2021
Sfântul Ștefan cel Mare 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Marea sărbătoare de la Mănăstirea Putna are loc în fiecare an pe 2 iulie, atunci când Biserica Ortodoxă în prăzuiește pe domnitorul Moldovei. 

Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cel mai de seamă domnitor al Moldovei, domnind între 14 aprilie 1457 și 2 iulie 1504.

Sfântul Ștefan cel Mare 2021

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a domnit în Moldova în perioada 14 aprilie 1457 și 2 iulie 1504. Ștefan cel Mare a avut o domnie de 47 ani, perioadă în care a zidit multe biserici și mănăstiri, fiind un apărător al creștinismului în fața invaziei otomane. 

Citeste si: Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Cea mai puternică rugăciune care se citeşte pe 2 Iulie 2021 la sărbătoarea Sfântului Voievod

Sfântul Ștefan cel Mare 2021
Sfântul Ștefan cel Mare 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

În fiecare an la data de 2 iulie Biserica Ortodoxă în prăznuiește pe Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433 în localitatea Borzești, ca fiu al lui Bogdan al II-lea (domn al Moldovei între anii 1449-1451), din familia domnitoare moldoveană a Mușatinilor și al Mariei (Oltea).

Este silit să fugă din Moldova în octombrie 1451, când tatăl său este ucis, la Reuseni, de Petru al III-lea Aron (1451-1452, februarie 1455, mai 1455-aprilie 1457), relatează orthodoxwiki.org.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare revine în Moldova în anul 1457, sprijinit de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești și îl înfrânge pe Petru Aron la Doljești și Orbic, fiind apoi proclamat domn al Moldovei de adunarea boierilor și ostașilor și târgoveților, în frunte cu mitropolitul

Teoctist.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei vreme de 47 de ani, aceasta fiind cea mai lungă domnie din istoria statelor românești, după cea a lui Carol I. După propria sa mărturie, Ștefan cel Mare a purtat 36 de bătălii, din care a câștigat 34. 

Ștefan Cel Mare și Sfânt a murit la data de 2 iulie 1504 și a fost îmormântat la Mănăstirea Putna, prima și cea mai importantă ctitorie a sa.

Citeste si: Sfântul Ștefan cel Mare 2021. De ce a fost canonizat domnitorul Moldovei

Sfântul Ștefan cel Mare 2021
Sfântul Ștefan cel Mare 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Voievodul care a zidit biserici și mănăstiri

Legenda spune că de fiecare dată când câștiga o bătălie, Ștefan cel Mare   înălța o biserică în semn de mulțumire față de Dumnezeu. Astfel, Ștefan cel Mare a ctitorit o mulțime de biserici și mănăstiri din Moldova. Tradiția vorbește de un număr de 40 de lăcașuri sfinte, pentru 30 dintre acestea existând date certe de identificare, potrivit stefancelmare.ro.

Campania de construcție și reconstrucție de biserici și mănăstiri a luat amploare mai ales în a doua parte a domniei sale, după anul 1475, cel al marii bătălii de la Vaslui împotriva turcilor otomani.

Citeste si: Calendar Ortodox IULIE 2021. Sfântul Ilie, printre cele mai importante sărbători ale lunii

Documentele mănăstirilor îl atestă pe Ștefan cel Mare ca fiind ctitor al următoarelor lăcașuri de cult: Putna, Milișăuți-Bădeuți, Pătrăuți, Sfântul Ilie, Voroneț, Vaslui, Iași, Hârlău, Borzești, Huși, Dorohoi, Popăuți, Valea Albă, Tazlău, Neamț, Piatra, Volovăț, Dobrovăț și Reuseni. La acestea se adaugă bisericile de la Râmnic și Scânteia.

Sfântul Ștefan cel Mare 2021
Sfântul Ștefan cel Mare 2021[Sursa foto: MediaFax Foto]

Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.

Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Cea mai puternică rugăciune și Acatistul Sfântului Ștefan

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. De ce a fost făcut sfânt domnitorul Moldovei

Horoscop Zilnic Sâmbătă 31 Iulie 2021: Racii sunt încurajați să analizeze punctul la care au ajuns în acest moment în viață și să vadă dacă sunt mulțumiți cu ceea ce au

Se limitează VITEZA de circulație! La 30 de km/oră în România!

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Muzica românească a pierdut un mare artist. Marius elcu a murit imediat după operație

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies