Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, tradiții și obiceiuri. Superstiții care se respectă pe 21 Mai 2021

Ce obiceiuri și tradiții se respectă de Sfinții Constantin și Elena?

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, tradiții și obiceiuri
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena[Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Sărbătoarea Sfințiilor Constantin și Elena este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. De numele celor doi sfinţi se leagă o serie de tradiţii şi obiceiuri, mai ales că datorită acestora creștinismul a devenit religie permisă şi recunoscută oficial.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

În fiecare an, de Sfinții Constantin și Elena, creștinii sunt atenți la ceea ce fac și respectă cu sfințenie tradiţiile care aduc noroc şi sănătate.

Citeste si: Pe ce dată este Înălţarea Domnului în 2021? Sărbătoarea are loc la 40 de zile de la Paşte

Pe data de 21 mai nu se muncește pământul, nu se lucrează ogoarele și nu se dă cu sapa, iar cei care vor munci vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

În unele zone se spune că, în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare. Este ultima zi în care se mai seamănă porumbul, ovăzul şi meiul, iar tot ce se seamănă după această zi se usucă.

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

Tot în această zi, păstorii decid cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.

Pentru a alunga duhurile rele și necurate, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă, iar pentru sănătate și bunăstare unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, tradiții și obiceiuri

Superstiții de Sfinții Împărați Constantin și Elena

În calendarul popular, sărbătoarea Sfințiilor Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

În această zi nu se vor uda plantele, deoarece se vor ofili, și nu se înlătură buruienile sau frunzele uscate. Via nu trebuie tunsă deoarece graurii vor mânca strugurii, iar câinii nu trebuie lăsați pe ulită pentru ca vor fugi și nu vor mai întoarce acasă.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

Se spune că pe 21 mai nu este bine să renunţi la o prietenie sau să iei decizia de a divorţa. Potrivit tradiției, în caz contrar, toată viaţa vei avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.

Nu este bine să ceri sau să dai bani cu împrumut, și sunt interzise treburile casnice și spălatul rufelor. În această zi nu se dă paine la păsările cerului, deoarece se risipește sporul casei, iar cuiburile păsărilor nu trebuie stricate pentru a nu avea necazuri tot anul.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

EXCLUSIV Cel mai cunoscut impresar din România, declarații șoc despre perioada în care a avut COVID-19! ”M-am speriat foarte tare”! Radu Groza a spus ce a trăit în spital

Topul celor mai distractive zodii. Nativii care sunt mereu cu zâmbetul pe buze

Câte tipuri de șuruburi există și cum le folosești corect?

Prima brioșă pe care ai ales-o va dezvălui defectele pe care le ai

Informația momentului din Parlamentul României! A fost DEMIS de URGENȚĂ

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Bomba anului! Viorica și Ioniță de la Clejani, despărțiți. Viorica a găsit mesaje de la amantă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies