Situația din spitalele COVID din Timișoara. Virgil Musta: „În Timişoara a început să circule tulpina din Anglia, care este mult mai contagioasă”

Spitalele din Timișoara aproape că nu mai fac față numărului de bolnavi care vin cu forme severe de COVID-19.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Autoritățile au fost nevoite să impună carantina în Timișoara, după ce numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 a crescut alarmant.

Se pare că de vină pentru acest lucru ar putea să fie chiar tulpina britanică care a început să circule prin acest oraș și să provoace cazuri.

Medicul Virgil Musta a mărturisit care este adevărata situație de prin spitalele din Timișoara. Acesta avertizează și că pacienții se prezintă mult prea târziu la spital, când deja au o formă avansată de boală, iar asta pune o presiune considerailă pe secția de ATI. Se pare că sunt mulți cei care se prezintă la unitatea medicală prea târziu, iar asta face ca spitalele să fie arhipline, mai ales cele care pot să ofere exigen. Acesta vine și cu o serie de rezolvări la problemele din unitățile medicale din Timișoara. 

Virgil Musta
Virgil Musta

Virgil Musta, despre presiunea pusă pe spitale: „Multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%”

Timișoara înregistrează foarte multe cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, iar tot greul cade pe medici și pe spitale. Se pare că oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să se prezinte la unitatea medicală pentru evaluare atunci când sunt într-o fază de început a bolii și nu când au deja o formă severă, iar plămânii sunt foarte afectați. 

Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă și spune că dacă o să o țină tot așa, în scut timp spitalele care po să asigure oxigen să nu mai poată face față numărului mare de cazuri de pacienți cu forme severe. 

„Se vehiculează zilele acestea diverse informaţii. Eu aş dori doar să vă explic care este situaţia reală în spitalele covid sau suport covid din Timişoara şi să vă recomand căteva soluţii care să vă ajute la nevoie. Multe persoane nu cunosc presiunea foarte mare din ultimul timp. 

În ultimele 2 săptămâni ne-am confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de îmbolnăviri covid-19.

Zilnic se prezintă pentru evaluare aproape 100 persoane. Din păcate, un procent mare dintre aceste persoane se prezintă foarte târziu pentru aceste evaluări, când deja au forme avansate de boală, multe sunt deja forme severe, cu afectare pulmonară peste 50%. Acestea necesită obligatoriu terapie cu oxigen cu debit mare.

Citeste si: Cum ar fi reușit mama fetiței de 12 ani, găsită fără viață în lada patului, să se incrimineze. Femeia s-a întors în țară noaptea trecută: „A răspuns la o întrebare nepusă. O manipulează concubinul”- kanald.ro

Citeste si: O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce tatăl ei a uitat să o lase la creșă- stirileprotv.ro

Acest debit mare poate fi asigurat fie în Spitalul Victor Babeş, fie la Casa Austria de la Spitalul Judeţean, dar locurile sunt limitate şi se lucrează la capacitate maximă. Există riscul ca în foarte scurt timp, spitalele ce pot asigura oxigen cu debit mare să nu mai facă faţă avalanşei continue de pacienţi în forme severe”, a scris într-o postare pe Facebook medicul de la Timişoara.

Situația epidemiologică în Timișoara
Situația epidemiologică în Timișoara[Sursa foto: PixaBay]

Soluțiile găsite de Virgil Musta pentru a preîntâmpina aglomerația din spitale 

Se pare că timișorenii vor trebui să respecte cu atât mai mult în această perioadă toate măsurile de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2, iar dacă, din nefericire, se îmbolnăvesc să se testeze și să țină legătura cu medicul de familie. În cazul în care experimentează simptome grave de COVID-19 să mearga la spital din primele momente și să nu aștepte ca boala să se agraveze.

Citeste si: Timișoara și alte patru comune, în carantină pentru două săptămâni! Revine declarația pe propria răspundere

 

„Spitalele suport, care în mod normal internează formele medii de boală, vor trebui să preia şi aceste cazuri, dar terapia acestor pacienţi se face cu mare dificultate, atât prin echipamentele specifice, cât şi prin personalul specializat necesar. Dar şi aici, locurile tot limitate vor fi. Concluzia este clară: pentru a evita situaţia dramatică în care persoanele în stare gravă să nu mai poată beneficia de tratamentul necesar, trebuie să oprim cumva numărul zilnic foarte mare de noi forme severe şi foarte severe!.

Iată 2 soluţii: prima şi cea mai de dorit soluţie este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări şi, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu stricteţe, a regulilor de protecţie, pe care deja le cunoasteţi: purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor. Nimic nou aici, doar să nu lăsaţi încă “garda” jos, în nici un moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluţia cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coşmar.

Citeste si: „Îmi este foarte dor de tine!” Care au fost ultimele cuvinte ale lui Stephan Pelger înainte să se spânzure. Suferea foarte mult după pierderea unei persoane apropiate- kfetele.ro

Citeste si: Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?- stirilekanald.ro

Citeste si: Starea de sănătate a Danei Roba este una critică. Sora make-up artistului, Lidia, a făcut un apel disperat prin intermediul rețelelor sociale: "Este foarte grav. Să se roage pentru ea""- radioimpuls.ro

A doua soluţie presupune următoarea abordare- dacă aveţi simptome, testaţi-vă pentru a depista din timp boala, ţineţi permanent legătura cu medicul de familie pentru a vă îndruma, iar dacă simptomele evoluează, mergeţi cât mai repede la spital pentru o evaluare! Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viaţa! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veţi merge la spital şi vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice şi alte investigaţii din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veţi merge înapoi acasă în aceeaşi zi, după cca 1-2 ore, dar veţi şti cum staţi”, și-a continuat medicul postarea. 

Situația epidemiologică în Timișoara
Situația epidemiologică în Timișoara[Sursa foto: PixaBay]

Virgil Musta: „C el mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia”

Medicul avertiează că pentru toate aceste cazuri de îmbolnăvire să fie vinovată chiar tulpina britanică, care este mult mai contagioasă față de varianta inițială a virusului. 

Citeste si: Bilanț coronavirus, 8 martie 2021. Numărul cazurilor noi de COVID-19 a început să crească

„Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor). Care sunt avantajele majore ale efectuării la timp a acestei evaluări: se va putea acţiona la timp cu un tratament specific, pentru a evita evoluţia spre forme grave;  medicul de familie va vedea evaluarea pe care aţi făcut-o (prin intermediul unui program informatic) şi va putea să vă recomande acasă tratamentul optim; dacă aveţi forme care necesită oxigen (dar nu în flux ridicat), medicul de familie vă poate introduce în programul ”Oxigen pentru Timişoara” şi veţi beneficia acasă, gratuit, de un concentrator de oxigen, înainte ca boala sa avanseze spre forme severe, care să necesite oxigen în debit mare;  dacă aveţi deja o formă gravă, dovedită şi prin evaluare, veţi avea nevoie de tratament în spital urgent, cu cât mai repede, cu atât mai multe şanse de vindecare.

La ora actuală, cel mai probabil în comunitatea noastră circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci şi riscul de îmbolnăvire este mai mare. Ştiu, este din nou un moment dificil, aşa cum aţi tot auzit în ultimul an, dar eu am convingerea că tot împreună, cu informare corectă, prin responsabilitate, înţelegere, solidaritate si înţelepciune în scurt timp vom depăşi şi acest moment şi astfel vom putea sărbători Sfintele Sărbători Pascale cât mai aproape de normalitate”, a mai spus Virgil Musta. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Adela Popescu, recomandări pe timp de pandemie pentru fanii de pe Instagram! Ce face vedeta: „Bebelușul meu...”

O femeie din Botoșani a murit după ce i-a fost administrat tratamentul anti-COVID, însă ea nu era infectată cu coronavirus

O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce tatăl ei a uitat să o lase la creșă

Ce a făcut Stephan Pelger în ultimele sale clipe din viață. Ultimele imagini cu celebrul designer în viață, înainte să-și pună capăt zilelor astăzi, după ce a suferit de depresie

VIDEO - EXCLUSIV - Designerul Stephan Pelger a fost găsit spânzurat. Acesta ar fi suferit de depresie. Primele detalii oferite de autorități

„Foarte urâte” Gheorghe Turda, acuzații grave la adresa fostelor iubite! Ce spune interpretul de muzică populară despre Lucia Lazăr și Nicoleta Voicu

Detalii șocante ies la iveală despre gestul de o cruzime ieșită din comun al lui Daniel Balaciu față de Dana Roba

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies