Sorin Cîmpeanu, declarații despre schimbările ce vor avea loc în școli. Ministrul Educației a vorbit despre proiectul ”România Educată”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, noi declarații despre proiectul ”România Educată”!

Autor: Cristina Ionela

In articol:

Sorin Cîmpeanu a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre proiectul prezidențial ”România Educată”. Ministrul Educației susține că este o mare provocare imensă, fiind nevoie de timp pentru că în educație nu vom vedea niciodată rezultate pe termen scurt.

Citeste si: Se prelungește anul școlar? "Suntem printre ultimele țări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor"

Avem ca obiectiv și un curriculum elaborat pentru toate nivelurile de educație preșcolară. Viziunea de ansambu: e nevoie de coerență și echilibru, pe de o parte între nevoia de schimbare, pe care o reclamă toată lumea, și nevoia de predictibilitate. E nevoie de coerență și echilibru între echitate și performanță. Este nevoie de coerență și echilibru între între politici naționale unitare și nevoia de descentralizare. E nevoie de coerență și echilibru între ținte, care pleacă de la educația preșcolară, până la sistemul de învățământ universitar. Toate acestea trebuie să fie privite într-un ansamblu, de asta spun că e nevoie de coerență.

E nevoie de coerență între resurse, resurse din bugetul național, resurse din fonduri europene clasice șiresursele unice prin PNRR, unde aveam doar sub ”România Educată” 3,6 miliarde de euro.

E nevoie de coerență între rolul fiecărui minister, pentru că nu e doar Ministerul Educației.(...) E nevoie de coerență între țintele asumate la nivel național și țintele asumate de România la nivel european. E nevoie de coerență pe toate aceste planuri(...) E o provocare imensă și e nevoie de timp pentru că în Educație nu vom vedea niciodată rezultate pe termen scurt ”, a transmis Ministrul Educației la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu, declarații despre schimbările ce vor avea loc în școli
Sorin Cîmpeanu, declarații despre schimbările ce vor avea loc în școli[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: A murit. Angela Similea în doliu...- bzi.ro

Ce schimbări vor avea lor la nivelul claselor I-IV

Ministrul Educației a transmis schimbările ce vor avea loc prin programul ”România Educată”, în ceea ce privește nivelul claselor I-IV. Aceste schimbări implică evaluarea elevilor prin calificative, evaluări anuale axate pe competențe cheie și raportul unui consilier școlar asupra fiecărui elev.

Citeste si: Ministrul Educației, anunț de ultimă oră. Primul examen de Bacalaureat bazat pe competențe va avea loc în 2026

Partea de consiliere școlară aș pune-o în același context în care vizăm o reorganizare. Inspectoratele școlare județene ar putea fi centre județene de învățământ preuniversitar pentru aceleași atribuții, mai puțin inspecția școlară.(...) Consilierii școlari să meargă în școală pentru că nu poți face consiliere adevărată dacă nu mergi în școală, să stai acolo, să cunoști toți elevii, profesorii cu problemele lor, să cunoști mediul de învățare, dacă se poate să cunoști și părinții”, a adăugat Cîmpeanu.

Schimbările la nivelul claselor V-VIII

Competența este un cuvânt cheie. Competență și nu cunoștințe. Cunoștințe putem asimila, acumula de pe internet.(...) A mai apărut consilierea cu ambele componente: asistență psiho-pedagogică și orientare școlară”, a mai spus Ministrul Educației. Cîmpeanu a venit și cu explicații despre cum vor fi identificate aceste competențe ale elevului.

Profesorul este cel care are rolul determinant. Elevul trebuie să rămână elementul central, dar profesorul are un rol determinant. Atunci când profesorul înțelege importanța unei predări diferită de ceea ce știe și de ceea ce a făcut până acum, care să fie axată pe competențe, să predea altfel decât a învățat acum 10-20-30 de ani, abia în acel moment când se va concentra în a-i preda elevului pe bază de competențe, atunci la evaluările naționale și internaționale, a se vedea PISA, acolo unde se evaluează acele competențe de care au nevoie tinerii pe piața muncii pentru a avea o dezvoltare personală și profesională corespunzătoare așteptărilor lor și așteptărilor societății, abia atunci sistemul de educație va avea cu adevărat succes”, a spus ministrul Educației.

Citeste si: Vești bune pentru elevii și studenții defavorizați! Ce ajutor financiar primesc din partea statului

Totodată, Sorin Cîmpeanu susține că primele rezultate se vor vedea în anul 2030: ”Primele rezultate cu adevărat de esență vor putea fi văzute în anul 2030. Până atunci e nevoie să vedem an de an și semestrial rezultate”.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

O nouă formă de învățământ pentru elevii care nu iau bacul! Vestea dată de Sorin Cîmpeanu

Proiectul privind educația sexuală în școli a fost amânat. Parlamentarii au luat vacanță

Admitere liceu 2021. Cel mai bine cotat liceu din București. Doar elevii cu rezultate mari ajung să studieze aici

8 zodii primesc o veste bună de mâine

BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul. Pentru doar 6 lei...

Dănuț Lupu și strigătul său de disperare: „Am trecut pe la poarta Iadului. Am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies