kanald.ro
Actualitate
Spitalele își permit meniuri de două ori mai scumpe pentru bolnavi. Cât de bine mânâncă pacienții zilnic cu noul buget: „22 de lei este ridicol!” | EXCLUSIV
Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Parlament, a comentat pentru WOWbiz.ro măsura dublării normei zilnice de hrană pentru pacienții din spitale de la 11 la 22 de lei.
Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”, anunțat oficial luni de coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, cuprinde, printre altele, și dublarea bugetului zilnic pentru meniul unui bolnav internat, de la 11 la 22 de lei, cu 2 lei mai mult decât sugera Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în urmă o săptămână. În condițiile în care alimentele de bază s-au scumpit simțitor față de anul trecut, măsura este, în continuare, insuficientă pentru a asigura o mâncare decentă în spitale.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Parlamentul trebuie să găsească și altă finanțare în afara bugetelor spitalelor.”
Dublarea normei de hrană în spitale ar putea suna bine, în teorie, însă dacă luăm în considerare punctul de plecare de 11 lei și imaginile șocante cu mâncare din spitale care circulă de ani de zile pe internet, nici suma de 22 de lei nu poate ajuta spitalele să-i ofere unui bolnav o hrană sănătoasă în fiecare
„Parlamentul poate să mai facă şi altceva, poate să găsească o finanţare a acestor norme de hrană nu neapărat din bugetul spitalului, ci poate să identifice şi o altă formă de finanţare.
Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru Sănătate: „La banii aceia nu e un meniu decent și ar trebui să-i crape obrazul de rușine domnului Rafila.”
Problema mâncării din spitale și a condițiilor uneori insalubre în care este preparată este una mai veche, dar criza provocată de pandemie și războiul din Ucraina a scumpit și mai mult necesarul spitalelor pentru pacienți. În Parlament există inițiative pentru a sprijini bugetele spitalelor, care au de luptat, însă, în comisii pentru a ajunge în plenul Camerei Deputaților.
Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro
„La banii aceia nu e un meniu decent și ar trebui să-i crape obrazul de rușine domnului Rafila pentru că, fiind parlamentar, este mai ieftină mâncarea la Parlament decât într-un spital din România, și mult mai consistentă. Domnul Rafila ar trebui să accepte, la aceste sume, să intervină și autoritățile locale și județene pentru un supliment la hrana asta. Noi am depus un proiect de lege prin care am putea impune ca 10% din bugetele orașelor să meargă către asistența pentru spitale. Numai când ajungi în spitale îți dai seama cât de jalnică este mâncarea, în rest discuțiile sunt în afara preocupării politicienilor. 22 de lei este ridicol, mai ales pentru alimente care s-au scumpit cu 40%”, a precizat deputatul USR Emanuel Ungureanu în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Chiar dacă la nivel local există manageri de spitale care găsesc soluții în afara finanțării de la stat, realitatea din teren este una tristă, una în care spitalelor nu le ajung banii nici pentru consumabile medicale, așa că bugetul pentru mâncare este, de cele mai multe ori, primul sacrificat.
„Spitalele nu au bani nici pentru consumabile minimale, pentru cazurile grave...uneori nu au sonde, nu au alcool medicinal, nu au ață, nu au seringi, uneori nu au anestezice de primă mână. Primul loc în care se umblă la buget este la hrană. De acolo se reduce dintotdeauna, pentru că pacienții vin cu mâncare de acasă, își cumpără, oricum, și o groază de medicamente. Spitalul devine un fel de hotel de 2 margarete, în care pacientul își cumpără de toate. Primul loc în care se sacrifică bani sunt spitalele. Managerii de spitale gospodari, mai deosebiți, reușesc cu sponsorizări și cu implicarea unor firme locale care au cartofi, care au livezi de meri, care au legume proaspete, care donează la spital. În felul acesta mai îmbunătățesc un pic meniul. Dar acestea sunt niște flori cu care nu se face primăvară!”, a mai spus deputatul Emanuel Ungureanu.