Starea de alertă se prelungește în toată țara cu alte 30 de zile, până pe 12 mai. Ce reguli se impun de Paște și de 1 Mai

La jumătatea lunii mai se împlinește un an de când pe teritoriul țării noastre a fost instituită stare de alertă.

Starea de alertă se prelungește
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Starea de alertă a fost oficial prelungită începând cu 13 aprilie 2021 și va rămâne în vigoare până pe 12 mai, adică va cuprinde și două sărbători foarte așteptate de români, Paștele și 1 Mai.

Ministrul de Interne, Lucian Bode dă o veste care le dă speranțe cetățenilor. Se pare că va fi posibil să renunțăm la masca obligatorie, însă numai în anumite condiții. Propunerea lui urmează să fie discutată în cadrul Comitetului Naţional de Situaţii de Urgenţă. Iată ce măsuri au fost stabilite pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, pe perioada noii stări de urgență. 

COVID-19
COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Stare de alertă prelungită în România. Care sunt noutățile 

În perioada 1 mai – 2 mai 2021( Paştele  Ortodox 2021), în intervalul orar 20:00 – 5:00, autoritățile vor permite deplasarea cetățenilor din toate localitățile în afara locuinţei pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase. 

De asemenea, în perioada 13 aprilie – 13 mai 2021, când se va începe postul specific lunii sfinte Ramazan, autoritățile vor relaxa restricțiile pentru comunitatea musulmană din România.

Astfel, în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 20:00-5:00, în toate localităţile va fi permisă circulaţia enoriaşilor musulmani în afara casei pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

De asemenea, o nouă regulă în acuala stare de alertă vizează industria horeca, mai exact unitățile de cazare, iar ele vor putea funcționa la 70% din capacitatea maximă a acestora, pe Litoral.  

Citeste si: Ce condiții trebuie să îndeplinească românii din diaspora care vin acasă de Paște: „Dacă eşti vaccinat cu ambele doze, nu vei avea nicio restricţie”

În zilele de 23 aprilie şi 30 aprilie 2021, în toate localitățile, operatorii economici care desfășoară activităţi de comerţ sau prestări de servicii își pot desfăşura activitatea în intervalul orar 5:00-20:00. 

COVID-19
COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Stare de alertă. Care sunt restricțiile care continuă să se mențină

1. în toate localităţile, unde  incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:

 

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;
 • Citeste si: ALERTĂ! O nouă epidemie amenință omenirea. Ce au descoperit cercetătorii: „Numărul cazurilor se va dubla”

 

2. în toate localităţile, unde  incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:

 

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate
 • cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
 • Măsurile instituite în localităţile prevăzute la pct. 1 nu se aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, iar cele instituite în localităţile prevăzute la pct. 2 nu se aplică dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

  De asemenea, în condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne instituită obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5,00 – 18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

  Mai mult, tot în condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şicompletările ulterioare, se păstrează obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 – 18,00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori.

  Aceste măsuri nu se aplică operatorilor economici, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, respectiv, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

  Valabilă rămâne şi excepţia, astfel încât, în intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici să poată activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

  Stare de alertă. Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.  Această măsură nu se aplică în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Accesul persoanelor în cinematografe, restaurante sau teatre s-ar putea face pe baza unui test COVID negativ: „ Suntem la stadiul de discuție”

Excluderi în USR! Scandalul de la Timișoara a dat-o afară din partid pe consiliera care a înscenat un flagrant

BREAKING NEWS! Au fost anunțate noi restricții în România! Ce a decis Guvernul

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Dani Oțil aruncă bomba! Ce făcea în timpul relației cu Mihaela Rădulescu

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies