SUA își retrage trupele din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, când se împlinesc 20 de ani de la declanșarea războiului. Talibanii se consideră învingători

NATO începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan!

Forțele NATO părăsesc Afganistanul
Autor: Loredana Dobre

In articol:

SUA au decis retragerea trupelor americane din Afganistan, până pe 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste asupra Statelor Unite ale Americii.

Forțele NATO părăsesc Afganistanul

Alianța Nord-Atlantică are în prezent 9.600 de militari pe teren, dintre care 670 sunt români. Țara noastră a participat la misiunea NATO din Afganistan, având, la apogeu, 1.100 de militari acolo.

Citeste si: O tânără din Afganistan a fost vândută talibanilor chiar de tatăl ei. Ce a declarat Khatera

Procesul de retragere a trupelor NATO din Afganistan va începe la 1 mai 2021, după ce alianţa formată din 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Apărării şi de Externe.

Forțele NATO părăsesc Afganistanul
Forțele NATO părăsesc Afganistanul[Sursa foto: Mediafax]

Decizia de retragere a trupelor a fost propusă de președintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Oficialii au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

„A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie

Nu vom efecua o retragere în grabă.

Vom face acest lucru în mod responsabil, deliberat şi în siguranţă. Retragerea se va desfăşura în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, care acum au mai multe trupe în Afganistan decât avem noi. Talibanii ştiu că dacă ne vor ataca ne vom apăra, atât noi, cât şi partenerii, cu toate capacităţile de care dispunem”, a declarat Joe Biden.

Citeste si: El este românul erou care a murit în timpul asaltului din Kabul! Și-a dat viața pentru a-și salva colegii

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

„Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă”, a conchis Joe Biden.

„Am mers în Afganistan din cauza atacului înspăimântător produs acum 20 de ani. Acest lucru nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Ne-am atins obiectivele, Osama ben Laden este mort, iar reţeaua Al-Qaida a fost destructurată. Mai degrabă decât să revenim la război cu talibanii, trebuie să ne concentrăm pe provocările care vor determina poziţionarea noastră acum şi în anii următori”, a argumentat preşedintele SUA.

Peste 600 de militari români din Afganistan revin în țară în următoarele luni

În perioada de vârf a prezenţei SUA pe teritoriul afgan, în anii 2010-2011, aproximativ 100.000 de militari americani erau desfăşuraţi în Afganistan. Fostul preşedinte democrat Barack Obama redusese acest contingent până la 8.400 de militari, apoi succesorul său, republicanul Donald Trump, a continuat retragerea. În prezent mai sunt doar 2.500 de militari americani în Afganistan.

În Afganistan sunt 670 de militari român i care vor reveni în țară în următoarele luni. 27 și-au pierdut viața în cei 20 de ani de război. Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan.

„Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.

Citeste si: Atac terorist! Sunt cel puţin 12 morţi şi 28 de răniţi!

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a precizat Nicolae Ciucă.

Talibanii, reacție după ce SUA au anunțat retragerea trupelor din Afganistan

Talibanii susțin că au câștigat războiul, după ce SUA au anunțat retragerea trupelor din Afganistan, până pe 11 septembrie 2021.

Reporterii BBC au  realizat un reportaj în rândul unei grupări de mujahedini, într-un mic oraș din nordul țării. Ei mers într-o zonă controlată de talibani, la circa 30 de minute distanță de orașul Mazar-e-Sharif din nordul Afganistanului, unde au fost primiți de Haji Hekmat, primarul din umbră al talibanilor din districtul Balkh.

Citeste si: Atac sinucigas in apropierea aeroportului! Bilantul victimelor e cumplit!

Haji Hekmat este un veteran printre talibani, cărora li s-a alăturat în anii 1990, când aceștia conduceau țara. „Noi am câștigat războiul, America l-a pierdut”, spune acesta.

Au făcut talibanii greșeli când au fost la putere, în anii 1990?, au întrebat jurnaliștii BBC.  „Talibanii dinainte și talibanii de azi sunt la fel. Deci nu s-a schimbat nimic. Dar sunt schimbări în rândul personalului. Unii sunt mai duri, alții sunt mai calmi. E normal”, răspunde Haji Hekmat.

El ia în derâdere guvernul afgan, pe care îl condideră corupt și ne-islamic. E greu de văzut cum oameni ca el se vor reconcilia cu ceilalți afgani în afara termenilor impuși de talibani, comentează jurnaliștii BBC.  „Acesta este jihadul. Este venerație. Nu o facem pentru putere, ci pentru Allah și pentru legea Lui. Ca să aducem Sharia în țară. Ne vom lupta cu oricine se împotrivește”, promite Haji Hekmat.

 

SURSE: TheSun, BBC

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Musty, adevărul despre nominalizările lui Albert! Concurentul din echipa Războinicilor adoptă o strategie: "I-a luat la rând" EXCLUSIV

Ion Țiriac a fost infectat cu COVID-19! Primele declarații ale omului de afaceri: "Nu am avut absolut niciun simptom"

Circulația blocată la metrou. Un incident a avut loc miercuri dimineață

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

Mirela Vaida a șocat pe toată lumea! Ce note a obținut prezentatoarea TV la examenul de Bacalaureat

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Ultimul urmaș al lui Nicolae Ceaușescu a fost descoperit de EvZ

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies