Surpriză, româncele aveau un stil vestimentar sexy acum o sută de ani! Lenjeria intima era punctul forte în acea perioadă FOTO

În urmă cu o sută de ani, româncele aveau același stil impresionant de a purta hainele, astfel că ieșeau mereu în evidență la fiecare apariție

Distribuie pe:

Autor: Cornelia Ionescu

fara descriere

Româncele au fost dintotdeauna fascinante de modă, poate și pentru că întotdeauna femeiele de pe plaiurile mioritice au avut un chip frumos, mult diferit de cel al altor reprezentante ale Evei din țările din întreaga lume. De-a lungul timpului, fashion-ul a evoluat foarte mult şi la noi, la fel şi interesul oamenilor doamnelor şi domnişoarelor de a fi în pas cu tendinţele, mai ales pentru cele din lumea bună, așa cum se spunea la acea vreme!

Cum se îmbrăcau femeile din România acum o sută de ani! Era nelipsit corsetul sufocant 

Ca o exemplificare, o femeie cu ceva pretenții, ce a trăit în urmă cu mai bine de o sută de ani în România, dimineaţa începea cu pieptănatul părului, care adesea depăşea în lungime linia taliei sau chiar mai jos, adevărat veşmânt al pudorii atunci când reprezentanta Evei era goală. Mai greu era cu spălatul, pentru că lipsa facilităţilor comtemporane le obliga pe doamnele din trecut să folosească doar un lighean cu apă călduţă. Urma apoi chinul îmbrăcării unui corsaj sufocant şi întotdeauna cu ajutorul unei alte persoane, fie slujnică, fie mama sau sora.

fara descriere

Lenjeria de corp era, în mod surprinzător poate pentru mulți, punctul forte în acea perioadă, din desuuri dantelate, ciorapi din bumbac şi, la ocazii speciale, din mătase. Era o bucurie pentru bărbații cărora le plăcea să descopere fiecare părticică a corpului unei femei. Acum stilul este altul, cu totul la vedere, atunci, se paria pe mister.

Cum se îmbrăcau femeile din România acum o sută de ani! Hainele erau de multe ori conservatoare

Moda acum o sută de ani era conservatoare, cu rochii lungi, până în pământ, marcate pe talie, mai ales că, aşa cum am explicat anterior, exista un corset care le făcea un trup de clepsidră! La ele, se mai aplicau câte un volan, de preferiţă pe o linie care să ascundă ”surplusul” de grăsime şi, totodată, formele mai rotunjoare! Materialele folosite pentru croială erau, în general, cele de culoare închisă, din velur, catifea sau mătase!

La ţinutele, în general, sobre, accesoriile obligatorii în acea vreme erau pălăriile foarte largi! În lipsa borurilor generoase erau folosite umbrele pentru că tenul ars de soare, bronzat i-am spune noi azi, nu era atractiv pentru domni în perioada respectivă! Pantofii, chiar dacă erau putin vizibili, erau de calitate, din piele cu tocuri de cinci centimetri şi împodobiți discret. În privinţa machiajului, tinerele foloseau rujul şi rimelul şi apelau cu discreţie la parfum şi pudra.

fara descriere

La evenimente sociale, doamnele, în special, cele din lumea bună îşi etalau colecţiile de bijuterii cu o aviditate orientală pentru strălucire şi admiraţie din partea celorlaţi atât de familiară şi românilor din secolul XXI. O asemenea ocazie specială era balul. Din 1918 şi până în perioada primului război mondial, balurile, scria Constantin Argetoianu, erau fastoase, scăldate ”în profunzimea de mătăsuri, de catifele, de dantele şi de pene din care răsăreau busturile femeilor, varietatea de culori a uniformelor şi orgia de flori răspândite în toate colţurile”.

fara descriere

Dacă am aflat cum se îmbrăcau femeile din România acum o sută de ani ei bine, ar mai fi de adăugat că în perioada interbelică evoluţia s-a resimţit şi în lumea modei vestimentare şi comportamentale. Din 1934 de pildă, a pătruns şi moda unghiilor vopsite odată cu apariţia acesteia la Paris, iar doamnele și domnișoarele au evitat de atunci să mai poarte mănuși, pentru a-și arăta spectaculozitatea mâinilor.

fara descriere

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate