
In articol:
- Cristian Pîrvulescu, politolog: „Capacitatea de aprovizionare a Occidentului nu e infinită, iar armatele occidentale trebuie să aibă și ele, în continuare, armament.”
- Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Ideea centrală este cea de întărire a apărării, pentru a permite forțelor ucrainene să reziste în punga Donbasului.”
- Virgil Bălăceanu: „Aici e linia roșie la care, desigur, vor trebui să răspundă cei care furnizează armamentele respective.”
În speranța că o listă clară cu necesarul pentru continuarea războiului va accelera livrarea ajutorului militar, oficialii ucraineni au comunicat direct și deschis cererile pentru Occident. Lista a fost postată de consilierul-șef al Președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, pe pagina sa de Twitter.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Capacitatea de aprovizionare a Occidentului nu e infinită, iar armatele occidentale trebuie să aibă și ele, în continuare, armament.”
Being straightforward – to end the war we need heavy weapons parity:
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) June 13, 2022
1000 howitzers caliber 155 mm;
300 MLRS;
500 tanks;
2000 armored vehicles;
1000 drones.
Contact Group of Defense Ministers meeting is held in #Brussels on June 15. We are waiting for a decision.
Lista transmisă de Podolyak pe Twitter este menită, în viziunea Kievului, să compenseze lipsurile de echipament ale armatei ucrainene și să ajute la respingerea forțelor rusești care o ține în șah cu atacuri de artilerie în estul bazinului Donbas. Pe scurt, lista de „cumpărături” adresată liderilor NATO include, printre altele, 1.000 de obuziere howitzer de 155mm, 300 de lansatoare de rachete și 500 de tancuri.
„Arme s-au dat și se vor da, dar există, totuși, un sac fără fund acolo. Au nevoie de din ce în ce mai multe arme, din ce în ce mai multă susținere.(...) Vor veni. Au ajuns obuzierele CAESAR, care sunt superioare celor rusești. Vor ajunge și cele germane...vor ajunge toate, încetul cu încetul. Nici capacitatea de aprovizionare a Occidentului nu e infinită, iar armatele occidentale trebuie să aibă și ele, în continuare, armament, pentru orice eventualitate”
Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro
Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Ideea centrală este cea de întărire a apărării, pentru a permite forțelor ucrainene să reziste în punga Donbasului.”
Țările vestice au promis ajutor militar și umanitar însemnat de când forțele Moscovei au lansat asaltul asupra Ucrainei, acum mai bine de 100 de zile. Cu toate acestea, nemulțumirea Kievului este legată de faptul că doar o mică parte din ajutoare au fost reprezentate de echipamente militare. În aceste condiții, soldații ucraineni au rămas fără muniție de bază, precum obuzierele de 152mm rămase din perioada sovietică, care au fost înlocuite cu rezerve de obuziere NATO de 155mm, dar pentru care armata nu are suficientă artilerie ca să le folosească în luptă.
„Este vorba despre a sprijini, în continuare, militar Ucraina, care înseamnă sprijin mai ales în armament de artilerie și muniție pentru armamentul de artilerie. Probabil că ucrainenii vor face și alte solicitări de echipamente, care să permită lovirea în adâncime, sisteme cu bătaie mai lungă decât sistemele care au fost livrate sau care urmează să fie livrate, care ajung la o bătaie între 40 și 70 km. Ideea centrală este cea de întărire a apărării, pentru a permite forțelor ucrainene să reziste în punga Donbasului, ca punga să nu fie închisă și forțele ucrainene să nu fie încercuite”, a precizat Virgil Bălăceanu într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.ro.
Virgil Bălăceanu: „Aici e linia roșie la care, desigur, vor trebui să răspundă cei care furnizează armamentele respective.”
Marți, Ministrul Adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat, într-o intervenție televizată, că forțele Kievului a primit doar 10% din ajutorul militar solicitat Occidentului. O altă statistică prezentată de Malyar, care conturează discrepanța dintre resursele de care dispun cele două tabere, este cea conform căreia Ucraina trage între 5.000 și 6.000 de focuri de artilerie pe zi, în timp ce Rusia trage de 10 ori mai multe.
„Indiferent cum interpretăm acest 10%, dacă are la bază un calcul strict al necesarului de armamente și de muniții, sau este o modalitate de a motiva continuarea și amplificarea sprijinului, este clar că este nevoie de sprijin. Dar aici trebuie să facem o diferențiere. Sprijin pentru acțiunile armatei ucrainene în apărare, dar aici ucrainenii includ nu numai apărarea. Includ, în mod sigur, și necesarul de armamente și muniții pentru contraofensivă, pentru eliberarea teritoriilor cucerite. Aici e linia roșie la care, desigur, vor trebui să răspundă cei care furnizează armamentele respective”, a adăugat Virgil Bălăceanu.