kanald.ro
Diverse
Tarhon: ce este, proprietăți și beneficii pentru sănătate
Despre tarhon ai auzit în domeniul alimentar. Planta verde, folosită în mod obișnuit la gătit, este un excelent remediu, cunoscut din vechime, ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Proprietățile sale deosebite au stârnit
curiozitatea oamenilor de știință să înceapă primele cercetări de laborator pentru a dovedi în ce condiții tarhonul este eficient pentru oameni și care sunt dozele optime.
Explicăm, în articolul de mai jos, ce este tarhonul, care sunt proprietățile sale și beneficiile pe care le poate oferi pentru sănătate, dacă este introdus ca aliment într-o dietă sănătoasă.
Ce este tarhonul și de unde provine?
Tarhonul, Artemisia dracunculus L., este o plantă perenă cu frunze aromate, membră a familiei Asteraceae sau Compositae din care face parte și floarea-soarelui. Acesta este folosit frecvent drept condiment în bucătărie, în special în bucătăria franceză. Astăzi, mai toate gospodinele au început să utilizeze tarhon pentru gustul său intens, ușor dulceag, amintind de anason și piper. Este adesea întrebuințat pentru a condimenta preparatele culinare, cum ar fi sosurile, supele, salatele și carnea.
Tarhonul provine din Asia Centrală și Siberia și a fost răspândit în întreaga Europă și America de Nord. Această plantă este cultivată pe scară largă în diverse regiuni pentru utilizarea sa culinară și medicinală. Tarhonul este cunoscut pentru proprietățile sale deosebite antiinflamatorii. De asemenea, este bogat în substanțe nutritive, cum ar fi vitamina C, vitamina A, fier și potasiu. (1)
O linguriță de tarhon, aproximativ 0,6 grame are 1,77 calorii, 0,4 grame sodiu, 0,3 grame carbohidrați, 0,1 grame proteine și zero (0) grăsimi, zero (0) fibre, zero (0) zahăr. (2)
Proprietățile tarhonului și beneficiile pentru sănătate
Diminuarea durerilor și reducerea inflamației
Cercetările de laborator au demonstrat că extractul de tarhon poate reduce nivelul de citokine inflamatorii, acestea fiind substanțe responsabile de inflamație în organism. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări, inclusiv pe subiecți umani, pentru a confirma eficacitatea tarhonului în acest domeniu.
De asemenea, un alt studiu a sugerat că receptorii opioizi, prezenți în tarhon, ar putea fi implicați în efectul de calmare a durerii din organism. (3), (4)
Creșterea sensibilității organismului la insulină
Un studiu cu extract de tarhon, administrat controlat, într-o concentrație optimă, realizat pe un grup de oameni, a arătat rezultate spectaculoase. Participanții au înregistrat o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și o creștere semnificativă a nivelului de colesterol „bun” HDL. (3)
Combaterea infecțiilor
Tarhonul are proprietăți antibacteriene, ceea ce poate reduce riscul organismului la acțiunea unor bacterii precum Escherichia coli, Bacillus cereus, B. subtilis, Staphylococcus aureus și Streptococcus pyogenes.
De asemenea, tarhonul a demonstrat un efect antifungic împotriva mai multor tipuri de ciuperci. Una dintre analize a arătat că ciupercile nu cresc pe o zonă circulară în jurul extractului de tarhon. Cu toate acestea, tarhonul a părut a fi mai eficient împotriva ciupercii Candida albicans. Mecanismele pentru care aceste lucruri sunt posibile nu sunt încă deslușite, motiv pentru care sunt necesare analize amănunțite. (3)
Susținerea sănătății mentale
Tarhonul conține un compus numit eugenol, care a fost studiat pentru potențialele sale beneficii asupra sănătății mentale. Unele cercetări sugerează că eugenolul ar putea avea proprietăți antidepresive și anxiolitice, care pot contribui la îmbunătățirea stării de bine mintală.
În laborator, pe animale, reducerea stresului și creșterea rezistenței la depresie au fost posibile cu ajutorul tarhonului. Aceasta a fost pusă pe seama prezenței compușilor fenolici și flavonoizi, inclusiv acidul clorogenic, acidul cafeic sau luteolina și quercetina din plantă. (4)
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi - catena.ro
Acest articol despre tarhon a adus în atenție unele proprietăți și beneficii ale plantei la care poate nu te-ai fi gândit. Acum că știi cum este util acest condiment prezent în toate bucătăriile, prepară mese delicioase în care să introduci și planta, proaspătă sau uscată, pentru a obține toate avantajele pentru sănătate!
Surse de informare:
1. 8 Surprising Benefits and Uses of Tarragon – https://www.healthline.com/nutrition/tarragon-benefits-uses, Accesat 26.10.2023
2. Spices, tarragon, dried – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170937/nutrients, Accesat 26.10.2023
3. What are the health benefits of tarragon? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/tarragon-benefits, Accesat 26.10.2023
4. Tarragon Nutrition Facts and Health Benefits – https://www.verywellfit.com/tarragon-benefits-side-effects-and-preparations-4179022#citation-6, Accesat 26.10.2023