
In articol:
- Cum se utilizează cardurile pentru energie
- Greșeala care te lasă fără cardurile la energie
- Ce spun economiștii despre voucherele pentru facturi
Primele vouchere pentru energie au fost deja eliberate în România. Beneficiarii au intrat în posesia cardurilor pentru facturi și a banilor pe care îi vor putea folosi pentru a achita datoriile la gaze sau electricitate.
Românii au primit suma de 700 de lei de luna aceasta, iar următoarea tranșă din bani va fi livrată în luna septembrie a acestui an. Primele plăți au fost deja efectuate începând de săptămâna aceasta, iar achitarea facturilor prin această metodă va continua. Există însă și câteva greșeli la care trebuie să fim atenți.
Cum se utilizează cardurile pentru energie
Așa cum sugerează și numele, cardurile pentru energie sunt destinate plății facturilor. Cu ele se pot achita facturile curente sau restante la energie electrică sau gaze și chiar și lemne.
"Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.
Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți gratuite/loc de consum pe durata programului de sprijin. Pentru următoarele plăți, beneficiarii cardurilor vor trebui să achite o taxă de 2,5 lei/ plată.
Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie", arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Carduri pentru facturi
Greșeala care te lasă fără cardurile la energie
Există categorii foarte clare de beneficiari când vine vorba de cardurile la energie. Astfel că peste 500.000 de persoane care au depus actele au fost declarate respinse și nu vor putea primi cardurile de energie, deși veniturile lor s-ar putea încadra în schema de ajutor.
Mai exact, este vorba despre cetățenii care au un venit minim de 2.000 de lei, dar locuiesc cu o altă persoană al cărei salariu depășește acest plafon. Totodată, trebuie precizat faptul că acestea sunt destinate doar pentru plata facturilor și nu pentru achitarea altor tipuri de datorii.
"Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.
Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire", mai precizează MIPE.
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Gaze naturale
Ce spun economiștii despre voucherele pentru facturi
Măsura de ajutor este binevenită pentru familiile care chiar au o adevărată nevoie de bani. Sumele însă nu se știe dacă vor fi suficiente pentru a achita facturile din acest an, în contextul tarifelor la gaze și electricitate.
"Sunt bani importanți. Sunt familii pentru care e un ajutor important. Sigur, asta nu înseamnă că nu vor fi în continuare oameni care trec prin dificultăți, dar dacă măsura este bine implementată și din punct de vedere administrativ și logistic este pusă în aplicare și ajunge la destinatarii potriviți, atunci este fără îndoială un ajutor semnificativ", a explicat economistul Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
În ceea ce privește însă birocrația din România, analistul economic Adrian Negrescu este rezervat și este de părere că ar putea îngreuna foarte mult plata facturilor prin intermediul acestor carduri.
"Cardurile de energie reprezintă, din punctul meu de vedere, o culme a birocrației statului român, o dovadă a faptului că decidenții habar nu au de eforturile logistice necesare. De la adeverința de datorii de la asociație la prelucrarea dosarelor de către poștași, întregul sistem imaginat de autorități este unul înfiorător de birocratic și parcă înadins făcut ca beneficiarii să nu ajungă la liman.
Vă dau un exemplu simplu din mediul rural. Cine oare din cei care vând lemne oamenilor, la poartă, va aștepta ca beneficiarul să îi facă plata, prin intermediul Poștei, prin mandat poștal? Va emite o factură? Va preda lemnele și apoi va aștepta să își primească banii, probabil când funcționarii Poștei vor ajunge la el? Un mecanism înfiorător de birocratic și prea puțin ancorat în realitate", a mai precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.