Tot ce trebuie să știe românii despre voucherele de energie! Care este greșeala care te poate lăsa fără banii pentru facturi și la ce să fii atent când faci plata | EXCLUSIV

Începând de luni, românii au intrat în posesia voucherelor pentru energie. Există și o serie de reguli pe care oamenii trebuie să le respecte, căci dacă nu riscă să rămână fără banii pentru facturi!

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Primele vouchere pentru energie au fost deja eliberate în România. Beneficiarii au intrat în posesia cardurilor pentru facturi și a banilor pe care îi vor putea folosi pentru a achita datoriile la gaze sau electricitate.

Românii au primit suma de 700 de lei de luna aceasta, iar următoarea tranșă din bani va fi livrată în luna septembrie a acestui an. Primele plăți au fost deja efectuate începând de săptămâna aceasta, iar achitarea facturilor prin această metodă va continua. Există însă și câteva greșeli la care trebuie să fim atenți.

Cum se utilizează cardurile pentru energie

Așa cum sugerează și numele, cardurile pentru energie sunt destinate plății facturilor. Cu ele se pot achita facturile curente sau restante la energie electrică sau gaze și chiar și lemne.

Citește și: Tichete sociale 2023. Când intră prima tranșă de bani pe cardurile sociale. Românii pot primi până la 10.000 de lei din partea statului

"Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți gratuite/loc de consum pe durata programului de sprijin. Pentru următoarele plăți, beneficiarii cardurilor vor trebui să achite o taxă de 2,5 lei/ plată.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie", arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

vouchere pentru energie

Carduri pentru facturi

[Sursa foto: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene]

Greșeala care te lasă fără cardurile la energie

Există categorii foarte clare de beneficiari când vine vorba de cardurile la energie. Astfel că peste  500.000 de persoane care au depus actele au fost declarate respinse și nu vor putea primi cardurile de energie, deși veniturile lor s-ar putea încadra în schema de ajutor.

Citește și: Tichete sociale 2023. Află cine va primi ajutorul din partea statului. „Peste două milioane de români vor putea primi până la 10.000 de lei”

Mai exact, este vorba despre cetățenii care au un venit minim de 2.000 de lei, dar locuiesc cu o altă persoană al cărei salariu depășește acest plafon. Totodată, trebuie precizat faptul că acestea sunt destinate doar pentru plata facturilor și nu pentru achitarea altor tipuri de datorii.

"Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire", mai precizează MIPE.

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

gaze naturale

Gaze naturale

[Sursa foto: PixaBay]

Ce spun economiștii despre voucherele pentru facturi

Măsura de ajutor este binevenită pentru familiile care chiar au o adevărată nevoie de bani. Sumele însă nu se știe dacă vor fi suficiente pentru a achita facturile din acest an, în contextul tarifelor la gaze și electricitate.

"Sunt bani importanți. Sunt familii pentru care e un ajutor important. Sigur, asta nu înseamnă că nu vor fi în continuare oameni care trec prin dificultăți, dar dacă măsura este bine implementată și din punct de vedere administrativ și logistic este pusă în aplicare și ajunge la destinatarii potriviți, atunci este fără îndoială un ajutor semnificativ", a explicat economistul Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.

În ceea ce privește însă birocrația din România, analistul economic Adrian Negrescu este rezervat și este de părere că ar putea îngreuna foarte mult plata facturilor prin intermediul acestor carduri.

"Cardurile de energie reprezintă, din punctul meu de vedere, o culme a birocrației statului român, o dovadă a faptului că decidenții habar nu au de eforturile logistice necesare. De la adeverința de datorii de la asociație la prelucrarea dosarelor de către poștași, întregul sistem imaginat de autorități este unul înfiorător de birocratic și parcă înadins făcut ca beneficiarii să nu ajungă la liman.

Vă dau un exemplu simplu din mediul rural. Cine oare din cei care vând lemne oamenilor, la poartă, va aștepta ca beneficiarul să îi facă plata, prin intermediul Poștei, prin mandat poștal? Va emite o factură? Va preda lemnele și apoi va aștepta să își primească banii, probabil când funcționarii Poștei vor ajunge la el? Un mecanism înfiorător de birocratic și prea puțin ancorat în realitate", a mai precizat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Babele 2023. Tradiții românești la început de primăvară

Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență. Ce se va întâmpla cu actorul

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au...

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies