Tradiții de Sânziene pentru fete. Marți seara, 23 iunie 2021, fetele nemăritate își visează ursitul. Ce trebuie să facă

Sânzienele este o sărbătoare populară, cunoscută și sub numele de Drăgaica, și se sărbătorește în fiecare an pe 24 iunie.

Marți seara, 23 iunie 2021, fetele nemăritate își visează ursitul
Sânzienele 2021. Fetele își visează ursitul în noaptea de 23 iunie
Autor: Ioana Stan

In articol:

Sânzienele este una dintre cele mai îndrăgite și așteptate sărbători, mai ales de fetele nemăritate.

Sânzienele 2021. Fetele își visează ursitul în noaptea de 23 iunie

Marți seara, 23 iunie 2021, fetele nemăritate își visează ursitul
Sânzienele 2021. Fetele își visează ursitul în noaptea de 23 iunie

Citeste si: Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi alesul inimii

Tradiția populară spune că în noaptea de Sânziene, pe 23 iunie spre 24 iunie, fetele nemăritate își visează ursitul. În credința poulară se spune că fetele care vor să-și viseze ursitul trebuie să pună sub pernă flori de sânziene. În anumite zone, tradiția este ca fetele să împletească coronițe din flori de sânziene și le lasă peste noapte în grădină. Dacă dimineața florile sunt acoperite de rouă, acesta este semnul care indică măritișul.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene sau Drăgaica

Sânzienele 2021. Fetele își visează ursitul în noaptea de 23 iunie
Tradiții și obiceiuri de Sânziene sau Drăgaica

Citeste si: Luiza Melencu, găsită moartă- bzi.ro

Sânzienele sunt sărbătorite odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea populară cunoscută și sub numele de Drăgaică este atât de îndrăgită, încăt tradițiile și obiceiurile acestei zile se păstrează și astăzi.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sânzienele în 2021, ziua în care se face pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Se spune că Sânzienele sau Drăgaicele sunt personaje mitice nocturne și apar în noaptea de 23 spre 24 iunie, în cete, în număr impar, cântă și dansează în semn de sărbătoare. În noaptea de Sânziene, ele apar și înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Ele sunt considerate zâne bune, însă pot deveni și rele dacă sunt nesocotite de oameni.

Sânziana este o plantă frumos mirositoare și reprezintă un reper calenderistic agrar. Se spune că dacă înflorește înainte de săbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată.

În credința populară, fetele păstrează și tradiția cununilor făcute din flori de sânziene și spice de grâu. Cununile sunt păstrate până anul viitor și vor și așezate la ușa de la intrare a case, la ferestre, pentru a apăra oamenii, animalele și recoltele de fenomenele naturii.

Citeste si: Solstițiul de vară 2021. Pe ce dată este cea mai lungă zi din an. Tradiții, obiceiuri și superstiții de solstiu de vară

De asemenea, în unele zone se obișnuiește ca fetele să se spele pe păr cu apa în care au fiert înainte iarbă mare pentru a le crește părul și a fi plăcute de băieți. Un alt obicei este ca femeile să se tăvălească dezbrăcate în rouă dis-de-dimineață, înainte ca soarele să răsară, pentru a deveni fertile. Se spune că roua din noaptea de Sânziene are puteri miraculoase și, potrivit credinței populare, dacă te stropești pe corp cu aceasta, vei avea un corp frumos și suplu.

Citeste si: Sânziene 24 iunie 2021. Ce se dă de pomană și de ce este bine să mergi la cimitir de Moşii de Sânziene

De Sânziene există și un obicei legate de animalele din gospodărie. În unele zone gospodarii împletesc cununi cu flori de sânziene și le așază la colțul casei dinspre răsărit. Dacă a doua zi găsesc în coronițe păr de animale sau pene de păsări, acesta este un semn bun.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sânziene 2021. Când se pune busuioc sub pernă ca să îţi visezi sortitul

Rusalii 20 iunie 2021. Cine sunt Ielele și care este rolul călușariilor în această zi

Solstițiul de vară 2021. Pe ce dată este cea mai lungă zi din an. Tradiții, obiceiuri și superstiții de solstiu de vară

Horoscop Zilnic Luni 26 Iulie 2021: Taurii reuşesc să termine un proiect foarte important, Peştii sunt foarte activi şi reuşesc să se ocupe de foarte multe lucruri

Germania trimite o undă de şoc în Europa! Vor fi peste 100.000 de cazuri zilnice. Nu mai avem scăpare

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Gata! A început noua eră. Certificatul de vaccinare îți dă prioritate în magazine și la alți furnizori

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies