Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea de pe 8 noiembrie

Sfinții Mihail și Gavriil 2022, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este interzis să faci la sărbătoarea de pe 8 noiembrie 2022.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfinții Mihail și Gavriil 2022, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce NU ai voie să faci la marea sărbătoare de pe 8 noiembrie 2022.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se cinstesc în fiecare an la data de 8 noiembrie, în calendarul creștin ortodox.

Sfinții Mihail și Gavriil 2022, tradiții, obiceiuri și superstiții

 • În toate bisericile ortodoxe se organizează Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.
 • În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului, potrivit traditii-superstitii.ro.
 • Despre Sfântul Arhanghelul Mihail este conducătorul oștilor cerești-îngerești, iar despre Arhanghelul Gavriil se cunoaște că este vestitorul Fecioarei Maria și că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus.
 • În tradiția populară se spune ca în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. Obiceiul se mai numește și “Moșii de Arhangheli”.
 • Altfel, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil se face pomenirea tuturor morților din familie.
 • În ziua Sfinților Mihail și Gavriil se obișnuiește să se aprindă lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei adormiți, care au murit fără lumânare sau au dispărut în împrejurări năprasnice.
 • Se spune că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil iau sufletele oamenilor atunci când mor.
 • Totodată, se mai spune că cei care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, se vor chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce se dă de pomană la sărbătoarea ”Moșilor de Arhangheli”

Sfinții Mihail și Gavriil, tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil, tradiții, obiceiuri și superstiții

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce NU ai voie să faci în această zi

 • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
 • Pe 8 noiembrie NU ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
 • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil  NU ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
 • Pe 8 noiembrie NU se coase și nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
 • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
 • Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil trebuie cinstită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
 • La sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil NU ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, NU ai voie să refuzi săracii și NU trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
 • Pe 8 noiembrie NU ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce minuni au săvârșit vestitorul de vești bune și cel ce stă la căpătâiul bolnavilor

Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro

Sfinții Mihail și Gavriil, tradiții, obiceiuri și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil, tradiții, obiceiuri și superstiții

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Rugăciune

Sfinte și mare Arhanghel al lui Dumnezeu, Mihail, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghel al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult greșiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnu­lui voința slabă și dorirea lipsită de vla­gă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cu­getele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copii­lor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești.

Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei po­căințe, întristarea cea nefățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le chel­tuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndrep­tarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bine plăcutele fapte ale milostivirii.

Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile aces­tui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghel al lui Dumnezeu, fără de apă­rare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, ca păziți fiind prin tine, fără împiedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nos­tru Domn și Stăpân, și căzând cu la­crimi la picioarele Lui, cuprinși de bucu­rie și umilință a sa strigăm: slava Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pen­tru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimi­te pe îngerii Tăi ca să slujească mân­tuirii noastre! Amin!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

La mulți ani sărbătoriților de Sfinții Mihail și Gavriil! Mesaje, urări și felicitări pentru 8 noiembrie

Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Acatistul pe care trebuie să-l rostiți pentru sănătate și împlinire

Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce minuni au săvârșit vestitorul de vești bune și cel ce stă la căpătâiul bolnavilor

Nu e suficient doar să îți dorești, ci să alegi metoda potrivită de a-ți trimite dorințele către Univers. Cel mai bun mod de a-ți îndeplini visele: "Fricile sunt o...

SE TAIE PENSIILE din România?! Marius Budăi a făcut anunțul în direct la TV: Am auzit tot felul de lucruri

„Sunt o femeie tânără.” Denisa Filcea, judecată pentru ținuta pe care a purtat-o

Bombă politico-mondenă. Mihai Bendeac se înscrie în PSD

Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce minuni au săvârșit vestitorul de vești bune și cel ce stă la căpătâiul bolnavilor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies