Tradiții pentru a treia zi de Paște. Ce NU trebuie să faci în această zi

Obiceiuri în a treia zi de Paște. Ce trebuie să faci să faci pentru bunăstare.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Tradițiile de Înviere sunt respectate de foarte mulți oameni, din moși strămoși. Sunt însă multe persoane pentru care obiceiurile din cea de-a treia zi de Paște sunt mai puțin cunoscute, întrucât nu mai consideră ultima zi la fel de importantă ca primele două.

A treia zi de Paşte mai este numită și Marţea Albă din Săptămâna Luminată, o zi în care, de-a lungul istoriei, s-au păstrat o serie destul de importantă de tradiții, cu o mare însemnătate pentru creștini.

Tradiții pentru a treia zi de Paște

- În unele zone ale ţării, în a treia zi de Paşte, finii obişnuiau să dăruiască naşilor nu numai pască, ci şi colaci sau vin.

- În Moldova, în ziua a treia se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui.

- Au loc uscarea şi sfărâmarea Sfântului Agneţ, așa cum mai este numită pâinea de împărtășanie, sfințită în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta şi Marea Joi, din Săptămâna precedentă, cea a Patimilor. Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar.

Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

Citeste si: Cu ce se vopsesc ouăle de Paște natural

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

- Al doilea Agneţ este uscat şi sfărâmat după o rânduială specială. După ce este sfărâmat, este aşezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneţ este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtăşirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserică din motive bine întemeiate.

- Femeile dau de pomană pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu, în amintirea celor trecuţi în nefiinţă.

Traditii a treia zi de Paste

Ce trebuie să faci în a treia zi de Paște pentru belșug și bunăstare

[Sursa foto: PixaBay]


După a treia zi de Paște  intrăm în Miercurea din Săptămâna Luminată, cea care poartă numele de ”Sfânta Mercure”, dar în popor i se spune ”nunta şoarecilor”. În prima zi de miercuri de după Paște bărbaţii se întorc să muncească la câmp, însă femeilor le este interzis să facă acest lucru. În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile cu „hărţi”, adică există dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. 

Ce NU trebuie să faci în a treia zi de Paște

- Baie pe păr, întrucât se zice că albește părul.

- La sate, în Marțea Albă, se păstrează o serie importantă de obiceiuri care prevăd lucrurile care nu se fac niciodată în această zi. În caz contrar, anul poate fi unul cu probleme.

Citeste si: Când revin elevii la școală, după vacanța de Paște? Vezi când se termină vacanța de primăvară

- Nu se calcă.

- Nu se spală.

- Nu se lucrează.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Andi Constantin a rupt tăcerea și a spus adevărul despre relațiile cu Diana și Hannelore! Pe care a iubit-o și cât de real a fost? "A fost la 5 secunde de a fi cu...

Daria Jane face furori pe TikTok, dar puțini știu că ea s-a născut de fapt băiat! Transformarea ei este uluitoare

Ce se întâmplă cu Sorina, fosta iubită a lui Nicolae Guță? Trebuia să fie operată, dar medicii din Turcia au luat o decizie radicală. Ce i-au găsit în sânge?

Ion Țiriac, remarci la adresa Simonei Halep: „În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace”

L-au LICHIDAT pe loc! Toată Rusia este în DOLIU

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Cele mai periculoase alimente. Mulți le cumpără, dar nu știu la ce se expun

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies