
In articol:
- Obiceiuri de Moș Nicolae
- Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae
- Ce semnificație are nuielușa lui Moș Nicolae
- Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae
Sfântul Nicoale este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Despre el se credea că este adevăratul Moș Crăciun.
Numele lui este legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile pe care copii le primesc în ajunul datei de 6 decembrie.Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.
Obiceiuri de Moș Nicolae
În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, cei mici trebuie să-și pregătească ghetuțele, pentru caMoș Nicolae să le aducă daruri. Doar copiii cuminți primesc cadouri, conform tradiției, în timp ce micuții care au fost neascultători vor primi o nuielușă, în semn de atenționare să-și asculte părinții. Se spune că este suficient ca Moș Nicolae să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.
Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae
Ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii. Conform legendei, în data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare.
Totuși, dacă nu ninge, asta înseamnă că va urma o iarnă blândă.Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Tichete cadou pentru cei vaccinaţi? Ce bonus ar putea primi angajaţii - bzi.ro
Citeste si:Unde locuiește Moș Crăciun. Adresa poștală din Laponia, unde copiii trebuie să-i trimită scrisorile
În popor se mai spune că,
Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în data de 6 decembrie nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite, de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii. Conform tradiției, aceste lucruri pot aduce ghinion posesorului.
În această zi, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sfântul Nicolae sau urări de la mulți ani.
Ce semnificație are nuielușa lui Moș Nicolae
Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți pe parcusul anului,primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr . Dacă aceasta va începe să înmugurească, este un semn că Moș Nicolae i-a iertat.
Citeste si:Moș Nicolae 2020 data. Când trebuie să-l așteptăm, de fapt, pe Sf. Nicolae
Potrivit bisericii, la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atunci, sinodul a condamnat erezia lui Arie, care susținea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.
Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae
"O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.", este rugăciunea către Sfântul Nicolae.