Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae. Niciodată să nu faci aceste cadouri de Sfântul Nicolae

Credincioșii sărbătoresc în data de 6 decembrie ziua Sfântului Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni”.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre


In articol:

Sfântul Nicoale este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Despre el se credea că este adevăratul Moș Crăciun.

Numele lui este legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile pe care copii le primesc în ajunul datei de 6 decembrie.

Moș Nicolae este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Obiceiuri de Moș Nicolae

În noaptea de 5 decembrie spre 6 decembrie, cei mici trebuie să-și pregătească ghetuțele, pentru caMoș Nicolae să le aducă daruri. Doar copiii cuminți primesc cadouri, conform tradiției, în timp ce micuții care au fost neascultători vor primi o nuielușă, în semn de atenționare să-și asculte părinții. Se spune că este suficient ca Moș Nicolae să se uite prin ferestre ca să-şi dea seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.

Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii. Conform legendei, în data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui gri și începe prima ninsoare.

Totuși, dacă nu ninge, asta înseamnă că va urma o iarnă blândă.

Citeste si: Ce trebuie să ai în mașină iarna? Trusa completă a șoferului pentru o călătorie fără griji - libertatea.ro

Citeste si: Ce a păţit Dan Chișu la câteva ore după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19 - bzi.ro

Citeste si:Unde locuiește Moș Crăciun. Adresa poștală din Laponia, unde copiii trebuie să-i trimită scrisorile

În

popor se mai spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, preţ de o clipăSfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în data de 6 decembrie nu este bine să oferi în dar obiecte ascuțite, de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii. Conform tradiției, aceste lucruri pot aduce ghinion posesorului.

În această zi, cei care își sărbătoresc onomastica primesc mesaje de Sfântul Nicolae sau urări de la mulți ani.

Ce semnificație are nuielușa lui Moș Nicolae 

Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți pe parcusul anului,primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr . Dacă aceasta va începe să înmugurească, este un semn că Moș Nicolae i-a iertat.

Citeste si:Moș Nicolae 2020 data. Când trebuie să-l așteptăm, de fapt, pe Sf. Nicolae

Potrivit bisericii, la primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atunci, sinodul a condamnat erezia lui Arie, care susținea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa, în semn de avertisment.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae

"O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.", este rugăciunea către Sfântul Nicolae.

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Românii din Marea Britanie i-au făcut o manea Reginei Elisabeta. Imaginile au devenit virale VIDEO

Criminalul femeii din Buftea, găsită cu limba tăiată în propria curte, a fost prins

Cine e unul dintre cei bine înfipți oameni în sistem. Incredibil ce salariu are la stat

Horoscop Zilnic Joi 28 Ianuarie 2021: Capricornii și Leii vor fi loviți de noroc

Florin Busuioc, lovitura de grație la PRO TV! Decizia care vizează postul de televiziune

Surpriza anului! Cu cine se va căsători Denise Rifai? Este un bărbat celebru

Omul care i-a înfipt un cuțit în spate lui Ceaușescu. Erou sau trădător

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies