Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril! Tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare

Duminică, 8 noiembrie, se sărbătoresc Sf. Mihail şi Gavril.

Distribuie pe:

Autor: Adriana Raiciu

Duminică, 8 noiembrie, se sărbătoresc Sf. Mihail şi Gavril.

Conform calendarului ortodox, în data de 8 noiembrie sunt sărbătoriți Sf Mihail şi Gavril. Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril?


In articol:

Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela sunt cele mai populare nume care se sărbătoresc de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Cu toate acestea, se pare că există și alte derivate. 

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavril 2020. Ce tradiții, superstiții și obiceiuri există pentru această sărbătoare.

Citeste si: Rugăciune de iertare a păcatelor. Se spune seara și este deosebit de puternică

Citeste si: Totul s-a terminat pentru Alex Bodi. Lovitura năprasnică primită în arest - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Numele care se mai sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril: Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil.

Tradiții și obiceiuri

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi.

Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi. De asemenea, în credinţele populare Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi). De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

Tot în această zi, se spune că orice persoană care lucrează de Sfinții Mihail și Gavril se va chinui rău înainte să moară. De asemenea, o tradiție mai spune că în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. Se pregăteşte şi o turtă, care se aruncă între oi, şi dacă aceasta cade cu faţa în sus, este un semn că mioarelor le va merge bine atunci când vor făta. 

Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Anca Serea așteaptă al șaptelea copil?

Carmen Iohannis a ascuns totul! Ce i-a spus mama sa lui Klaus Iohannis

Nu lua asta în glumă! Ai acest simptom după ce faci sport? Mare atenție. Ce înseamnă, de fapt

Sfinții Mihail și Gavril 2020. Ce tradiții, superstiții și obiceiuri există pentru această sărbătoare.

În ce zi din noiembrie se sărbătorește ziua sfinților Mihail și Gavriil

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies