WowNews logo WOWnews
Stories
Traditii si superstiii de Ignat. Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine tot anul

Stiri

Traditii si superstiii de Ignat. Ce trebuie sa faci ca sa iti mearga bine tot anul

Ziua de 20 decembrie este cunoscuta ca fiind ziua de Ignat sau ziua in care se taie porcul.
Din bătrâni se spune că sacrificarea porcului trebuie să aibă loc pe 20 decembrie. Când acest obicei nu este respectat, animalul începe să slăbească si se îmbolnăveste.

Din bătrâni se spune că sacrificarea porcului trebuie să aibă loc pe 20 decembrie. Când acest obicei nu este respectat, animalul începe să slăbească si se imbolnăveste.

In traditia romaneasca Intalnim o serie de obiceiuri si superstitii legate de Ignat.

Astfel, In ajunul Ignatului se fierbe grau, capul familiei Il tamaiaza si Il binecuvanteaza. Din acest grau fiert mananca toti membrii familiei, iar ce ramane se da dimineata la pasari.

In seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza, pentru ca se spune ca este bun pentru leac de bube dulci la copii.

Se spune ca In aceasta noapte vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, de aceea se presara mei si sare Imprejurul casei, al hambarelor si al curtii.

Daca porcul este negru, se ia o bucata din untura lui si se duce la biserica de Boboteaza, sa fie sfintita de preot. Apoi poate fi folosita de cei care au dureri de picioare sau junghiuri. Tot cu untura de porc negru taiat la Ignat era uns trupul celui banuit ca ar putea ajunge strigoi. De asemenea, ea se foloseste si pentru tratarea unor boli ale porcilor, oilor si viteilor.

De asemenea, ea se foloseste si pentru tratarea unor boli ale porcilor, oilor si viteilor. Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii In tratarea unor boli ale omului sau animalelor, In practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice, ca adjuvant In vraji si farmece.

Despre ficatul porcului se spune ca este bun pentru vindecarea anemiei sau a lipsei poftei de mancare.

Sangele animalului, amestecat cu mei si lasat sa se usuce, este bun pentru afumat copiii cand se sperie sau cand au guturai.

Parul de porc se pastreaza si cu el se afuma copiii atunci cand se crede ca sunt deochiati. Cu el se afuma si adaposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor salbatice.

Grasimea de porc se foloseste pentru calmarea durerilor reumatice, cu ea ungandu-se membrele corpului afectate de boala.

Copitele animalului sunt cautate de vrajitoare, pentru a le utiliza In practici de magie neagra, de legat casatoriile, de despartire a cuplurilor etc.

In satele din Banat, exista obiceiul ca mortii-strigoi sa fie unsi cu untura. Inainte de a fi asezati In sicriu. Se crede ca untura Ii fixeaza, Impiedicandu-i sa se reIntoarca si sa se razbune pe cei vii.

Traditia spune ca In ziua de Ignat nu este permisa nicio alta activitate, ziua Intreaga trebuind dedicata doar taierii, sortarii si prepararii specialitatilor din carne de porc.

Singura activitate permisa In ziua de Ignat este taiatul porcului. Se credea ca prestarea oricarei alte munci – spalatul rufelor, cusutul, torsul lanii, maturatul casei – atragea dupa sine pedepsirea celor care Incalcau normele sarbatoririi.

Daca In inima porcului se gaseste mult sange ”Inghetat”, este semn ca stapanul va avea noroc la bani. Splina porcului este cea care indica durata iernii: daca splina este groasa In capat, e semn ca va fi o iarna grea, cu multa zapada, iar daca este subtire, arata ca va fi iarna saraca In omat, iar anul nou nu va fi Imbelsugat.

In anumite zone le tarii este obiceiul ca stapanul casei sa ia din sangele scurs din porc si sa deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca acestia sa creasca rumeni si sanatosi. Fetele din casa sedeau deoparte si, cand cei care lucrau la taiatul porcului nu erau atenti, furau sange si se stropeau pe frunte ori Isi desenau dorintele: o inima pentru iubire, o cruce pentru curatenie sufleteasca sau un pom pentru a fi roditoare.

In casa este adusa mai Intai capatana porcului cu ratul Inainte, ca sa mearga bine treaba In gospodarie.

Intre Ignat si Craciun, femeile nu trebuie sa toarca, ele piseaza grau ca sa aiba pana la Craciun. Din ele se fac un fel de turte, numite ”carpele Domnului Hristos”, cu miere si nuci, pe care le mananca In ajunul Craciunului.

Sarbatoarea trebuie tinuta cu sfintenie de femeile Insarcinate, pentru a naste prunci Intregi la trup si minte.