
In articol:
- Originea Sfântului Nicolae
- Legenda Sfântului Nicolae și ipostazele în care este cunoscut
- Moș Nicolae în zilele noastre
Ziua de 6 decembrie are o semnificație specială și anume sărbătoarea Sfântului Nicolae, dar și venirea Moșului care aduce daruri în ghetuțe. Cu toții știm interpretarea superficială actuală, însă Angela Olariu, specialist etnograf, a explicat cine a fost și ce simbolizează cu adevărat Sfântul Nicolae pentru români.
Originea Sfântului Nicolae
Povestea Sfântului Nicolae începe de foarte mult timp și datează până în zilele noastre. Există semnificații și obiceiuri mai puțin cunoscute, pe care specialistul în etnografie, Angela Olariu, ne-a ajutat să le înțelegem. Începem cu istoria Sfântului Nicolae și locul de unde provine acesta.
"Ziua de 6 decembrie a fiecărui an le amintește tuturor de o minunată și importantă sărbătoare a calendarului ortodox și anume ziua în care se sărbătorește Sfântul Ierarh Nicolae sau cum se obișnuiește să se spună mai pe scurt,
Moș Neculai. Nicolae este format din două cuvinte. Provine din cuvântul grecesc 'nicolaos', format la rândul lui din două cuvinte: 'nike', care înseamnă victorie și 'laos', care înseamnă popor. Undeva prin Transilvania se mai numește și Sânt Nicoară sau Sân Nicoară. Foarte rar se mai percepe această sărbătoare ca fiind Crăciunul copiilor. Tot în calendarul popular, Sfântul Nicolae apare în diferite ipostaze. O să mă refer la ipostazele care îl prezintă ca pe un personaj mitologic, fabulos, un fel de divinitate arhaică a timpului.
Legat de acest aspect voi începe cu înfățișarea lui pe care o cunoaștem cu toții. Acest sfânt are o barbă albă, frumoasă, bogată și despre care se spunea că în ziua de 6 decembrie acest sfânt aduce categoric zăpada. Asta se credea în zilele satului tradițional românesc. În zilele noastre, lucrurile stau altfel. Comunitatea era convinsă că pe 6 decembrie, zăpada va fi peste tot, pentru că va fi adusă de acest sfânt Nicolae."
Legenda Sfântului Nicolae și ipostazele în care este cunoscut
Sfântul Nicolae este cunoscut sub mai multe ipostaze. Calendarul mitologic i-a oferit mai multe roluri, care s-au dovedit a fi emblematice în timp.
Citeste si: “Eu am leșinat.” Oana Lis, mușcată de o haită de 20 de câini- kfetele.ro
"În calendarul dacic, sărbătoarea Sfântului Nicolae echivalează cu Boboteaza de astăzi din calendarul nostru ortodox. În calendarul popular, o datorie importantă a Sfântului Nicolae era de a păzi soarele. Se știa că soarele, într-o trăsură foarte frumoasă, trasă de 4 sau 6 cai albi, în fiecare zi făcea un traseu pornind de jos, ajunând până la bolta cerească, iar când ajungea în cel mai înalt punct se oprea să se odihnească. Privea în jos și când vedea câte răutăți fac oamenii, nu îi plăcea, iar la un moment dat, Sfântul Soare a vrut să fugă de pe bolta cerească, că nu mai voia să vadă oamenii cât de răi sunt și ce lucruri urâte se întâmplă. Bunul Dumnezeu l-a oprit și a salvat omenirea. Așa că hotărăște să pună doi sfinți de încredere, pe Sfântul Toader la Răsărit și pe Sfântul Nicolae la Apus, ca să păzească bolta cerească.", a mărturisit Angela Olariu, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.
Povestea nu se termină aici. Sfântul Nicolae a ocrotit și oamenii mărilor, soldații din război și a sărit în ajutorul copilelor sărace.
"O altă ipostază cunoscută oamenilor din mitologie este sfântul Nicolae ca patron al celor care călătoresc pe ape. El este un fel de stăpân peste ape, care ar fi fost și podar și o călăuză și un sprijin acordat tuturor celor care își trăiau existența pe ape. Ar fi fost chiar și un mare pescar, corăbier. Se mai spunea că Sfântul Nicolae îndreaptă corăbiile pe care se află suflete curate către Rai, iar cele în care se află suflete păcătoase spre iad. Sfântul Nicolae a mai fost considerat și patron al soldaților aflați în război, al corăbierilor. Acesta mai ajuta fetele sărace.", a explicat Angela Olariu, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.
Moș Nicolae în zilele noastre
În zilele noastre, Moș Nicolae este varianta modernă și mai puțini vorbesc despre importanța Sfântului. Angela Olariu a explicat de ce cadourile se pun în ghete și ce semnifică nuielușa.
"Astăzi, toți copiii, chiar și adulții, așteaptă ziua în care să găsească în ghete darurile aduse de Sfânt peste noapte. Sfântul Nicolae era cunoscut ca un find foarte bun și cu un spirit justițiar. De aceea, copiilor cuminți, care nu îi necăjeau pe părinți le aduceau daruri, iar celor neastâmpărați le aducea vărguțe, ca să nu mai facă greșeli și să nu își mai supere părinții. Cadourile se pun în pantofi, pentru că simboliza pășirea pe drumul anului care tocmai începe. Tot Sfântul Nicolae era ales de nenumărate perechi care se cununau acum 50-60 de ani ca patron al casei respective, al gospodăriei, iar acesta însemna un mare sprijin împotriva tuturor lucrurilor rele.", a precizat Angela Olariu, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.
Bineînțeles că și etnografia are un cuvânt de spus. În plină sărbătoare, la nivelul boltei cerești, se întâmplă lucruri extraordinare.
"Etnografia spune că în timpul marilor sărbători cerul este deschis. Dacă privești când cerul se deschide, vei vedea niște lucruri foarte interesante. Se spunea că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt plăcut de Dumnezeu. Poate de aceea, din casele românilor e aproape nelipsită icoana Sfântului Nicolae, lângă care se va afla busuiocul, o candelă aprinsă, la care oamenii se vor închina pentru a primi un ajutor.", a mai spus Angela Olariu, în exclusivitate, pentru WOWbiz.ro.
Ai un pont WOW? Dacă deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!