Tragedie în muzica lăutărească! A murit ”regele” Gicu Petrache, interpretul piesei ”Te cunosc din mahala”!

Gicu Petrache, unul dintre cei mai importanți artiști de muzică lăutărească veche din România, s-a stins din viață în această dimineață.

Gicu Petrache
Autor: Radu Constantin, Calin Perian

In articol:

Gicu Petrache, cunoscut și sub numele de Gicu Chitaristu, s-a stins din viață în urmă cu câteva ore, la 64 de ani. Petrache a reprezentat unul dintre cele mai respectate nume din muzica lăutărească și a lăsat în urma lui o soție și patru copii îndurerați.

Moartea lui a fost anunțată pe contul de socializare de cel mai bun prieten al lui Gicu, Florică Șandor: ” Dumnezeu să-l ierte pe bunul meu prieten, Gicu Petrache. O mare bunătate de om și o mare stea a muzicii lăutărești”, a scris acordeonistul.

Gicu Petrache: ”Sunt fiul unor țigani din Rahova”

Gicu Petrache, autorul uneia dintre cele mai reușite variante ale celebrei melodii lăutărești: ”Te cunosc din mahala”, a cântat atât la nunți cât și pe marile scene ale lumii. Născut în cartierul bucureștean Rahova, Gicu a fost elevul ”regelui lăutăriei”, Petrache Mihalache zis Mielu, care l-a descoperit la 10 ani și i-a convins pe părinții acestuia să-i cumpere o chitară. Copilăria și-a petrecut-o cărându-le intrumentele unor lăutari vestiți, de la care, încetul cu încetul a furat meserie.

Gicu Petrache
Gicu Petrache, alias Gicu Chitaristu, carieră de peste 50 de ani

Citeste si: Magda Vasiliu, părăsită de iubit, la patru ani de când s-a mutat în Italia: “Este greu, dar ne descurcăm!”- bzi.ro

Citeste si: Tavy Puștiu, singurele imagini de la înmormântare! Oamenii s-au bulucit să-l vadă și au uitat de distanțarea socială

”N-am avut nici un lăutar în familie, dar tata avea talent, cânta foarte frumos cu vocea. Cânta ocazional, la petreceri, între prieteni, era solicitat. Tata venea de la Roata, din Teleorman, era țigan vătășan, ăștia se ocupau cu încălțăminte, îmbrăcau pielea.

Mama era țigan de vatră din Letca veche. Au venit aici, în Rahova, au găsit o căsuță mică, amărâtă, s-au mutat și aici ne-am născut și eu și fratele meu, cu doi ani mai mic. Nici fratele nu cântă, el s-a făcut cofetar patiser. Tata era un țigan negru, brunet, cu părul dat pe spate, a murit la 67 de ani și n-avea un fir de păr alb în cap.
Ce se-ntâmplă, fiecare națiune d-asta de țigani are ghimpii ei. D-ăștia care se uită urât, se iau cu tine la ceartă din orice. Nu zic nimic, dar dacă apucă să bea două pahare de vin, se umflă păduchii pe ei, cum se spune. Și tata i-a cam evitat pe cei din familia lui de vătășeni, n-avea anturaj cu ei, mi-e și rușine să spun că n-am mai spus-o până acum. Îi evita pe cei mai dificili. El avea o meserie mai disciplinată, era șef de pază la Spitalul Filantropia, își vedea de ale lui”
, a povestit Gicu Petrache pentru Formula AS.

Citeste si: Drama cântăreței Gabi Luncă. A pierdut un copil și a suferit de cancer la sân

A cântat cu Johnny Răducanu și Damian Drăghici

De la un copil provenit dintr-o familie săracă, Gicu Petrache a ajuns să cânte cu cei mai mari lăutari din România: Toni Iordache, Gheorghe Lambru, Costel Trompetistu sau Mihai Nămol. Petrache era deja un veteran când un puști ambițios a urcat pe aceeași scenă cu el la Hotel Intercontinental, numele lui fiind Dan Bursuc. De asemenea, Gicu a mai cântat alături de Johnny Răducanu îm fiecare săptămână, la Lăptăria lui Enache, dar l-a însoțit pe jazzman și la Berlin (la câteva zile după unificarea Germaniei) sau la Seoul. În ultimii 15 ani, el a cântat în trupa lui Damian Drăghici, alături de care, de asemenea, a colindat lumea. A fost în: Italia, Anglia, Franța, Germania Irlanda și chiar Cuba. Ultimul spectacol l-a susținut exact acum un an, pe 8 martie, chiar înainte de pandemie, la Teatrul Elisabeta.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Nelu Tătaru acuză intervenția Avocatului Poporului: "Dacă mai intervine odată Avocatul Poporului..."

Carmen de la Sălciua a trecut prin momente dificile! Ce a declarat artista: "Am fost marginalizată pentru asta..."

Ce se întâmplă acum cu soția lui Tavy Puștiu, cea care era la volanul mașinii lovite de tren! Rudele sunt revoltate

Anamaria Prodan, interviu picant despre presupusa amantă a soțului: „Încearcă să dezbine”

O nouă zi liberă pentru acești români! Proiectul de lege a fost depus la Parlament

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Locul în care COVID-19 devorează copiii. Experții sunt șocați de agresivitatea virusului

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies