Trecerea la ora de vară 2022

Trecerea la ora de vară 2022

Actualitate

Trecerea la ora de vară 2022. Află când se schimbă ceasul în România

Trecerea la ora de vară 2022. Vezi pe ce dată dăm ceasurile înainte cu o oră.

Trecerea la ora de vară 2022. Vezi pe ce dată se vor da ceasurile înainte cu o oră, mai exact, atunci când ora 03:00 devine ora 04:00.   

Trecerea la ora de vară 2022

România trece la ora de vară în noaptea de 26 spre 27 martie 2022. Astfel, ceasurile se dau înainte cu oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00 .  

Totodată, aceasta este și cea mai scurtă zi din an, dat fiind că ziua de 27 martie va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie, dar și după echinocțiul de primăvară, care în acest an a avut loc pe 20 martie 2022 și a marca sfârșitul iernii astronomice.

Citeste si: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta. Ziua în care ceasurile se dau cu o oră înainte

Trecerea la ora de vară 2022

Trecerea la ora de vară 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Trecerea la ora de vară afectează sănătatea

Trecerea la ora de vară poate avea efecte nocive asupra sănătății organismului uman. Această măsură are un impact serios și poate pune sănătatea în pericol, avertizează medicii.

Ritmul circadian care reglează ciclurile de somn se dereglează o dată cu trecerea la ora de vară, iar multe dintre persoane pot adormi mai greu seara și se pot trezi obosite.

Citeste si: Ora de vară 2022. Când trecem la ora de vară? Data și ora exactă când dăm ceasurile înainte cu o oră

Trecerea la ora de vară 2022

Trecerea la ora de vară 2022

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Zile libere Paștele ortodox 2022. Vezi câte zile libere vor avea creștinii ortodocși care sărbătoresc Învierea Domnului

Pe lângă acest aspect legat de somn, trecerea la ora de vară mai poate afecta o mulțime de alte procese din organismul uman precum:

  • unele persoane se pot simți obosite și instabile emoțional
  • pot apărea probleme de concentrare sau tulburări de memorie
  • riscul cardiac este crescut
  • crește riscul de accident vascular cerebral
  • crește riscul unui atac de cord
  • este afectată sănătatea mintală

Un studiu efectuat în 2014 în Germania, publicat în revista Economics Letters, indică o legătură directă între trecerea la ora de vară și bunăstarea individuală. Conform studiului, cercetătorii au descoperit că satisfacția vieții se deteriorează după trecerea la ora de vară. Efectul este și mai intens la persoanele care sunt angajate cu normă întreagă.

Un alt studiu din 2009, publicat în Journal of Applied Psychology ilustrează o creștere a incidenței și gravității accidentelor de muncă imediat după trecerea la ora de vară, relatează  doc.ro.