kanald.ro
Diverse
Trucul bucătarilor pentru toate gospodinele. Ce să faci ca să nu tai maioneza
Iată ce trebuie să faci pentru ca maioneza ta să iasă cremoasă și să nu se taie!
Pregătirea maionezei este un test care le pune în dificultate pe majoritatea gospodinelor. Deși poate părea un sos extrem de simplu de făcut, maioneza ridică probleme bucătăreselor, pentru că există riscul de a se tăia. Iată cum trebuie să faci maioneza pentru a ieși cremoasă și să eviți situația neplăcută în care trebuie să o repari, după ce s-a tăiat!
Ce să faci ca să nu tai maioneza
Maioneza este un preparat extrem de comun, pe care toate gospodinele ajung să îl facă, la un moment dat. Pentru sărbătorile de iarnă, toate bucătăresele pregătesc maioneza pe care să o adauge în salata de boeuf, însă de multe ori ajung să se confrunte cu probleme, căci sosul de maioneza se poate tăia destul de ușor.
Însă, pentru a evita situația neplăcută de a ajunge să repari maioneza, există un truc al bucătarilor pe care puțină lume în cunoaște. Astfel că, în pregătirea maionezei, foarte importantă este temperatura ingredientelor, dar și viteza cu care uleiul este adăugat în compoziție.
Bucătarii renumiți spun că, pentru a evita ca maioneza ta să se taie, trebuie ca ouăle și uleiul să se afle la temperatura camerei, astfel că trebuie să scoți ouăle din frigider cu ceva timp înainte de a începe procesul de gătire al sosului, pentru a avea timp să se încălzească. Mai mult, acestea trebuie să fie proaspete.
În ceea ce privește uleiul, acesta trebuie turnat cu grijă și atenție peste gălbenușuri, cât mai lent, iar în tot acest timp, compoziția trebuie amestecată încontinuu. Adăugarea uleiului la pas grăbit nu va face decât să împiedice emulsia ouălor și să taie sosul de maioneză.
Mai mult, mai există un secret care te poate ajuta să faci o maioneză perfectă, pentru ca aceasta să nu ajungă să se taie. Mai exact, poți adăuga zeama de lămâie încă de când începi să pregătești sosul de maioneză, pentru a evita eventualele tăieturi ale cremei.
Citește și: Condimentul care nu trebuie sa lipsească din butoiul cu varză murată
Rețetă simplă de maioneză
Deși multe bucătărese se tem, atunci când fac maioneză de casă, de momentul în care aceasta s-ar putea tăia, rețeta pentru un astfel de sos este una cât se poate de simplă, ceea ce face diferența fiind atenția cu care este preparată. Astfel că, pentru a găti maioneza, ai nevoie de:
Ingrediente:
- 2 gălbenușuri fierte sau 1 gălbenuș fiert și unul crud
- 200 ml ulei
- un praf de sare
- o linguriță zeamă de lămâie
- o linguriță muștar
- apă
Mod de preparare:
După ce ați adunat toate ingredientele, puneți gălbenușurile într-un bol adânc și adăugați sarea și muștarul. Amestecați apoi cu o lingură de lemn timp de un minut, apoi treceți la partea în care turnați uleiul. Adăugați uleiul cu o lingură, încet, fără pic de grabă, peste gălbenușuri, timp în care amestecați la foc continuu, într-o singură direcție, de preferat direcția acelor de ceasornic. Lucrul foarte important este să nu turnați tot uleiul o dată, ci așteptați până se incorporează prima lingură, apoi adăugați-o pe următoarea și continuați să amestecați.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii - catena.ro
Citește și: Alimente sănătoase de sezon pentru a-ți întări sistemul imunitar în această iarnă
În cazul în care consistența sosului de maioneză este mult prea cremoasă, puteți adăuga puțină zeamă de lămâie, pentru ca aceasta să se mai subțieze. Dacă observați că maioneza s-a tăiat, adăugați apă rece și amestecați până când sosul este „salvat”.
Când totul este gata, puteți servi maioneza alături de alte preparate, ori o puteți lăsa la frigider, la temperatură potrivită, căci una mult prea scăzută va face ca sosul să se taie.
Surse: temananc.ro, ego.ro, adevarul.ro, capital.ro.