
In articol:
- Tulpina sud-africană a făcut primele îmbolnăviri în România
- Tot mai multe cazuri de infectări cu tulpina din Marea Britanie
Iată că previziunile sumbre ale experților în sănătate s-au adeverit, din păcate! Tulpina din Africa de Sud care este „vinovată” pentru îmbolnăvirea mai multor oameni, înclusiv din continentul european, a fost depistată și în România.
Noi tulpini, identificate în România[Sursa foto: PixaBay]
Tulpina sud-africană a făcut primele îmbolnăviri în România
Se pare că specialiștii în sănătate au analizat un lot de 93 de probe, în cadrul unui studiu amplu de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, astfel au identidicat primele cazuri de români infectați cu noua tulpină originară din Africa de Sud. Este vroba despre două persoane, una din Capitală, iar alta din Pitești.
Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri
„Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, ştiind că şi tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul ţării noastre. În plus, nici evoluţia în ceea ce priveşte tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalenţă de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie.
Practic, în mai puţin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puţin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică şi trendul ascendent în ceea ce priveşte infectările şi numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.
Noi tulpini, identificate în România[Sursa foto: PixaBay]
Citeste si: Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?- stirilekanald.ro
Tot mai multe cazuri de infectări cu tulpina din Marea Britanie
Potrivit aceluiași studiu derulat de MedLife, au fost idetificate încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.
Citeste si: Când se va sfârși pandemia de coronavirus?! OMS face anunțul mult așteptat: "Până la sfârşitul anului..."
„Credem că valul 3 şi poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariţia şi răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunţat instituţiile statului despre aceste evoluţii, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program naţional de secvenţiere, astfel încât să avem informaţii actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus şi să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă”, a mai adăugat biologul.