Un botez, o nuntă și o înmormântare în 2023. Cât costă în prezent oficializarea acestor slujbe speciale

Cât costă o slujbă de botez, nuntă sau înmormântare în 2023. Vezi care sunt tarifele practicate de Biserica Ortodoxă.

Autor: Sabrina Saghin

In articol:

Cât costă o slujbă de botez, nuntă sau înmormântare în 2023. Vezi cât trebuie să plătești la biserică, ca să poți avea parte de una dintre aceste slujbe speciale.

Cât costă o slujbă de înmormântare în 2023

O înmormântare în 2023 presupune foarte multe cheltuieli, precum și pregătiri pentru ca persoana răposată să fie condusă pe ultimul drum. Pe lângă banii pe care membrii familiei îi scoate din buzunar pentru achiziționarea celor necesare, aceștia oferă o sumă de bani și preoților pentru oficializarea slujbei de înmormântare.

Cu toate acestea, există o informare din partea BOR, potrivit căreia preoții nu mai au voie să ceară nicio taxă de înmormântare, mai ales familiilor sărace.

„Biserica Ortodoxă România (BOR) subliniază din nou că < Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace>”, spune BOR.

Taxa pentru înmormântare  variază între 500 și  1000 de lei, asta în funcție de zonă. Pe lângă banii plătiți la preot, familia răposatului mai trebuie să plătească și groparii, tămâiatul, căratul apelor și celelalte tradiții care se practică în România.

Citește și: Sfinții cinstiți în luna iunie 2023. Calendarul ortodox pentru luna lui Cireșar

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

slujbă înmormântare

slujbă înmormântare

[Sursa foto: Shutterstock]

Cât costă o slujbă de botez în 2023

Botezul este unul dintre cele mai importante evenimente din viața unei persoane, fiind prima taină sfântă pe care omul o primește. Cei care au devenit de curând părinți și se pregătesc de organizarea botezului, trebuie să aibă în vedere că slujba de oficializare se plătește.

Această taxă diferă de la o parohie la alta și de la o zonă la alta.

De asemenea, proaspeții părinți trebuie să știe că mai întâi se rezervă din timp biserica pentru un astfel de eveniment. Taxele nu sunt unele standard, ci se stabilesc în funcție de preoți, iar banii care se strâng merg la întreținerea bisericii.

Pentru fiecare sumă plătită, preoții sunt obligați să ofere bon, iar taxele se situează între 600 și 1000 de lei, asta și în funcție și de câți preoți oficializează slujba de botez.

Sărbători ortodoxe iunie 2023: Vezi pe ce dată pică Rusaliile, Sfânta Treime, Sânzienele, dar și sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

nuntă în România

nuntă în România

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Cauza morții actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul Dumbledore din filmele Harry Potter- radioimpuls.ro

Cât costă o slujbă de nuntă în 2023

Dacă ai început deja să îți realizezi bugetul pentru nunta ta, trebuie să ai în vedere și faptul că slujba de oficializare pentru eveniment trebuie plătită. Deși s-a format o tradiție prin care nașii achită taxa slujbei de nuntă, mirii ar trebui să fie precauți și să aloce o sumă de bani în cazul în care părinții spirituali nu își rezervă această atribuție.

Taxa slujbei de oficializare a nunții în 2023 diferă de la o biserică la alta și de la o zonă la alta. De asemenea, pentru suma achitată, preoții sunt obligați să ofere chitanță.

Astfel, pentru slujba de oficializare a nunții în 2023, viitorii miri sau nași trebuie să scoată din buzunar o sumă care variază între 1000 și 2500 de lei.

După cum am specificat, taxa diferă de la o parohie la alta, însă cel mai bine este să discutați din timp cu preotul la care doriți să vă cununați religios și dacă suma percepută nu va mulțumește, puteți oricând să schimbați biserica. De asemenea, închirierea bisericii se realizează cu mai mult timp în urmă!

Surse: wedme.ro, cancan.ro, stiridinlume.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciune de Rusalii 2023. Acatistul care se citește la Pogorârea Sfântului Duh

Sărbători ortodoxe iunie 2023: Când pică Sânzienele, dar și sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Cel mai înspăimântător sunet din lume a fost reprodus. Era folosit la sacrificiile umane

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

O femeie și-a lăsat fiul să moară de foame după ce soțul i-a ordonat să-l nu-l mai hrănească. Bărbatul susținea că acesta trebuia hrănit doar cu „razele soarelui”. Cei doi au...

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Mario Fresh i-a dat inelul fiicei lui Dragoș Bucur. Imaginile care au stârnit controverse

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies