
In articol:
- Cristian Diaconesu: „M-au rugat să le dau roba mea de judecător.”
- Cristian Diaconescu: „Nu există o unire cu Republica Moldova făcută a la carte.”
Vizita recentă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni și procesul de aderare al țării vecine la Uniunea Europeană le dau speranță celor care visează la o eventuală unire între aceasta și România.
Cristian Diaconescu consideră că, dacă aceasta va fi înfăptuită vreodată, trebuie să pornească de la instituțiile celor două state și de la voința oamenilor simpli.Cristian Diaconesu: „M-au rugat să le dau roba mea de judecător.”
Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României
Diaconescu a fost Ministrul de Externe al României în perioada decembrie 2008- octombrie 2009 și în 2012. Relațiile strânse cu dintre România și Republica Moldova au însemnat și multe vizite la Chișinău pentru ministrul Diaconescu, însă cea mai frumoasă amintire pe care o are legată de Moldova este din vremea când era inspector de specialitate în Ministerul Justiției.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Este nevoie, în primul rând, ca premisă de plecare, de inițiativa popoarelor.
În al doilea rând, este nevoie de apropierea până la identificare a insituțiilor din România și Republica Moldova. În 1990, eram inspector în Ministerul Justiției. Atunci au adus tânăra generație de judecători ca să schimbe justiția din România și s-o transforme în ceea ce, probabil, nu este nici astăzi. În acel moment, am primit o delegație din Republica Moldova, care a avut, la sfârșitul întâlnirii, o rugăminte la mine: să le dau modelul meu de robă de judecător.
Cristian Diaconescu: „Nu există o unire cu Republica Moldova făcută a la carte.”
Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, și Klaus Iohannis, Președintele României
La finalul lunii iunie, Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina, statutul de candidată oficială pentru aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un pas istoric către Occident. Chiar dacă prezența în UE ar ajuta enorm o eventuală unire între Republica Moldova și România, dorința popoarelor trebuie să primeze, iar Moldova are misiunea cea mai dificilă.
„Nu neapărat la niveluri declarativ-politice foarte mari, se poate genera un proces de apropiere cât se poate de interesant. Sigur, rămâne problema geopolitică. Republica Moldova are un conflict înghețat pe teritoriul său. Reunificarea în Uniunea Europeană ar presupune, practic, apropierea României de Republica Moldova în frontierele pe care le are astăzi. Nu există o unire cu Republica Moldova făcută a la carte, adică alegând, practic, zone prevalent locuite de români. Va trebui ca acest proces să fie unul complex și să acopere întreg teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Cristian Diaconescu pentru WOWbiz.ro.