Un nou val de COVID ar putea să apară din toamnă. Cum va arăta situația pandemică din țară: „Nu va fi o variantă virală mai agresivă”

Un nou val al pandemiei de COVID este așteptat din luna septembrie.

Autor: Alis Pop

In articol:

După doi ani grei de pandemie, cu multe cazuri de îmbolnăviri și tot atâtea decese provocate de virusul din China, specialiștii spun că acum, din nou, bilanțul zilnic crește. Astfel că, este prognozat ca din toamna acestui an un nou val de infectări să lovească România.

Luna septembrie ar putea fi începutul unei alte perioade marcate de transmiterea coronavirusului în societate. Însă, conform medicului Adrian Marinescu, următoarele variante ale coronavirusului nu ar mai fi atât de dure, însă se vor răspândi cu o mai mare ușurință.

Citeste si: Medicul Adrian Marinescu, despre noul val pandemic, după ce cazurile de Covid au început să crească: „O presiune psihologică”

covid

Un nou val de COVID ar putea să apară din toamnă

[Sursa foto: PixaBay]

Noul val de COVID, mai puțin agresiv, dar foarte contagios

"Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă”, a spus medicul Adrian Marinescu, conform Agerpres.

De asemenea, potrivit acestuia, după doi ani pandemici am ajuns în punctul în care am putea considera boala ca o simplă răceală.

Specialistul crede că dacă situația din spitale și societate ar urma să fie abordată corespunzător, cu siguranță, am putea conviețui cu transmiterea virusului din China. Și asta pentru că mutațiile virusului nu mai sunt atât de puternice, multe persoane s-au imunizate deja, ceea ce exclude situațiile dramatice din primele valuri ale pandemiei.

Citeste si: Cine este Sorin Georgian Olariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa încercând să salveze un om din apele învolburate ale Mării Negre- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Pe lângă tratarea bolnavilor acasă, el spune că o conviețuire cu virusul ar putea lăsa societatea să își urmeze cursul firesc fără a impune iar anumite restricții, prin care oamenilor să li se îngrădească anumite drepturi. 

"S-a trecut la etapa în care convieţuim.

Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală. Această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit", a mai explicat directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş".

Totodată, deși din toamnă numărul infectărilor ar putea crește, pe baza redeschiderii școlilor și a revenirii românilor din concediu, asta, preconizează Marinescu, nu ar duce iar la situația în care secțiile de ATI să ajungă la capacitate maximă și nu ar interzice intrarea în spitale a românilor ce suferă de alte patologii.

”Se poate întâmpla ca în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere. Dar, această creştere nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna", a indicat directorul medical al Institutului "Prof. Dr. Matei Balş".

Citeste si: Ce este virusul Marburg. Cum se transmite boala și care sunt simptomele

Totodată, mai precizează medicul, dacă, cumva, numărul îmbolnăvirilor va exploda, acum autoritățile ar trebui să știe cum să gestioneze situația.

Adrian Marinescu este de părere că o abordare corectă a unei crize de COVID constă în a pune la dispoziția cetățenilor suficiente centre de testare și evaluare, astfel încât cei care prezintă simptome specifice bolii să poată lua imediat măsuri în acest sens, fără a se aglomera iar spitalele. 

Mai mult decât atât, el este de părere că oricare ar fi situația pandemică din toamnă, oamenii nu ar trebui să treacă iar prin presiunea psihologică de la începutul izbucnirii virusului în societate.  

"O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre. Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă fără să fie oameni cu forme severe. Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică", a mai adăugat Marinescu.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Joe Biden, infectat din nou cu COVID-19! Ce se întâmplă acum cu președintele american

Când ar putea primi România vaccinul anti-Covid adaptat noilor tulpini. Ministrul Sănătății a dat anunțul

A explodat numărul de infectări cu COVID-19 în România! Cinci localități dintr-un județ au intrat deja în scenariul roșu

Succes și bucurii pentru 7 zodii începând de astăzi

Vladimir Putin a dat ordinul! Lovitură totală la granița României. Se întâmplă pe 15 august

„Păcat că la TV arăți altfel” Gabriela Cristea, criticată dur în mediul online

Putin va fi înlăturat. Este știrea momentului în toată lumea

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies