Un reputat profesor de la Standford University crede că exagerăm criza epidemiei de coronavirus: ”Suntem în situația unui elefant atacat de o pisică”

Într-o analiză publicată marți, pe 17 martie 2020, reputatul doctor în științe medicale, John Ioannidis -director al Centrului de Inovare Meta-Cercetare al Universității și profesor de Medicină, Științe de date biomedicale, Statistici și Epidemiologie și Sănătate a populației la Standford University, una dintre cele mai cunoscute și apreciate Universități din lume- sugerează că răspunsul la pandemia coronavirusului poate fi „un fiasco în devenire” pentru că suntem în situația ca luarea deciziilor să fie făcută pe baza unor date „absolut nesigure”.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu


In articol:

Datele pe care le avem, explică Ioannidis, indică faptul că este probabil că suprareacționăm sever. „Boala actuală a coronavirusului, Covid-19, a fost numită o pandemia secolului. Dar poate fi și un fiasco al secolului ”, scrie Ioannidis într-o opinie publicată într-o revistă științifică de prestigiu, statnews.com.

Citeste si: Date oficiale. Noul bilanț al infecțiilor cu coronavirus în România: 308 cazuri, confirmate

Citeste si: Guvernul zice că respirăm aer de munte, în București, în plină epidemie de coronavirus! Care este adevărul, fără ascunzișuri! Capitala este, din nou, poluată de cei care ard ilegal deșeuri

Citeste si: Dezvăluiri făcute de un pacient cu Coronavirus, internat la Victor Babeș: Vorbim cu medicii la... telefon! Cu ce sunt tratati bolnavii? / Avem și reacția spitalului EXCLUSIV

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Mai exact, susține profesorul John Ioannidis, reacția autorităților pare să fie una prea dură având în vedere efecele coronavirusului. ”În absența datelor, pregătirea pentru cel mai rău raționament duce la măsuri extreme de distanțare și blocare socială. Din păcate, nu știm dacă aceste măsuri funcționează. Închiderea școlilor, de exemplu, poate reduce ratele de transmitere. Însă, de asemenea, pot să se provoace o răspândire mai mare dacă copiii socializează cumva, dacă închiderea școlii îi determină pe copii să petreacă mai mult timp cu membrii familiei în vârstă susceptibile, dacă copiii acasă perturbă capacitatea de muncă a părinților și multe altele. Închiderea școlilor poate diminua, de asemenea, șansele de a dezvolta imunitate într-un grup de vârstă care este scutit de boli grave”, explică profesorul John Ioannidis.

Vezi ce spunde despre înncărcarea sistemului de sanatate, doar pe stirilekanald.ro

Mai mult, explică specialistul, problema izolării aduce după sine și altele. ”Nu știm cât timp se pot menține măsurile de blocare socială și blocarea fără consecințe majore asupra economiei, societății și sănătății mintale. Pot să apară evoluții imprevizibile, inclusiv criza financiară, tulburările, conflictele civile, războiul și ruperea legăturilor sociale”, a mai explicat el. ”Măsurile draconice au fost adoptate în multe țări. Dacă pandemia se disipează - fie singură, fie din cauza acestor măsuri - distanțarea socială extremă pe termen scurt și blocarea poate fi suportabilă. (...) O rată a decesului la nivelul populației îmbolnăvite de 0,05% este mai mică decât cea a gripei sezoniere. Dacă aceasta este adevărata rată, închiderea lumii cu consecințe sociale și financiare potențial imense poate fi total irațional. Suntem în situația unui elefant atacat de o pisică de casă. Frustrat și încercând să evite pisica, elefantul sare accidental de pe o stâncă și moare”, explică, mtetaforic, profesorul John Ioannidis.

 

Coronavirus în România

În România au fost confirmate, până pe 20 martie, 308 infecții cu coronavirus. 31 dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați, 22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale și credibile, mai ales că, acum, există o inflație de știri false cu privire la epidemia de coronavirus.

Galerie foto 
Citește și:

Prima reacție a lui Traian Băsescu după alegerile locale 2020: „Nicușor Dan nu va intra în Primăria Capitalei până nu...”

Rezultate parțiale Alegeri Locale București: Gabriela Firea 39 %, Nicușor Dan 47,2%, Traian Băsescu 8,6 %

Rezultate finale Alegeri Locale 2020! Date oficiale BEC. Live Update cu numărătoarea voturilor

BREAKING NEWS! Biroul Electoral Central a respins solicitarea MAI de prelungire a votării după ora 21:00

Incident neobișnuit la Craiova. Un bărbat a rămas fără buletin după ce a votat la alegerile locale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies