Valeriu Gheorghiță, îngrijorat de noua tulpină sud-africană, Omicron: "Numărul de cazuri a crescut destul de rapid"

Specialistul a dezvăluit că noua variantă a coronavirusului, descoperită în Africa de Sud, se răspândește rapid, chiar și în Europa.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Valeriu Gheorghiță a tras un semnal de alarmă în privința apariției tulpinii Omicron. Medicul spune că s-ar putea ca vaccinul să nu fie la fel de eficient în cazul acestei mutații descoperite recent.

Mai mult, coordonatorul campaniei de imunizare se teme că varianta depistată se transmite mult mai repede decât cele anterioare, dat fiind numărul de cazuri deja înregistrate pe teritoriul Europei.

Citeste si: Tulpina Omicron a ajuns în Italia! Măsurile adoptate de autorități

Valeriu Gheorghiță, despre noua tulpină sud-africană

Valeriu Gheorghiță a transmis că apariția tulpinii Omicron i-a îngrijorat pe specialiști, din cauza componenței pe care o are. Mai exact, medicul a declarat că mutația este posibil să fie atât de contagioasă, încât vaccinul să nu fie foarte eficient împotriva bolii. De asemenea, nici trecerea printr-o infectare anterioară nu ar oferi o protecție mare a imunității, ca în cazul celorlalte variante ale COVID-19: "Această variantă virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e

țintită de anticorpii cu rol protectori.

Valeriu Gheorghiță, semnal de alarmă în privința tulpinii sud-africane

Valeriu Gheorghiță

[Sursa foto: Captură tv]

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun.

Asta nu e deloc bine. În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut destul de rapid în circa opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Trebuie să înțelegem că rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%. Ceea ce înseamnă că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața infecției cu această nouă variantă virală."
, a transmis Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei intervenții la un post de televiziune.

Valeriu Gheorghiță se teme că există mai multe cazuri de infectare cu Omicron, decât cele înregistrate

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Valeriu Gheorghiță: "Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală"

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a declarat că există posibilitatea ca numărul cazurilor de infectare cu Omicron să fie mult mai mare decât cel raportat până acum. Valeriu Gheorghiță spune că majoritatea pacienților care au fost depistați cu noua tulpină COVID-19 au călătorit în afara țării de origine, însă nu crede că au fost folosite suficiente teste secvențiale, în niciuna dintre situații: "Sunt cazuri de import, la persoane care au avut istoric de călătorie.

Citeste si: Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată! Românii care vin din aceste ţări trebui să stea în carantină

Trebuie să înțelegem că aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm atunci când ele deja sunt într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe infecții generate de această variantă virală decât avem în evidență.", a mai adăugat medicul militar.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies