Vești bune pentru români. Guvernul a anunțat că a renunțat la o parte din restricții

CNSU a luat noi decizii privind pandemia din România.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât să propună Guvernului noi măsuri împotriva COVID-19, de data aceasta nu atât de dure. Oficialii au anunțat că școlile se pot redeschide cu anumite condiții, iar oamenii se pot participa la parada pentru Ziua Națională a României, în contextul scăderii numărului de infectări.

Citeste si: Încă o țară din Europa aplică restricții pentru nevaccinați. Grecia introduce, de luni primele restricții pentru persoanele nevaccinate

Guvernul a renunțat la o parte din restricții

Scăderea ratei de infectare cu COVID-19, la nivelul orașelor și localităților din țara noastră i-a făcut pe reprezentanții statului să ia noi decizii, cu privire la măsurile impuse. Așadar, oficialii au hotărât că relaxarea restricțiilor  este necesară în această perioadă, motiv pentru care cetățenii vor putea participa la ceremonia organizată de Ziua Națională a României, cu anumite condiții:

"Art.2 – (1) Se propune că organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României să fie permisă cu participarea, în zona oficială, în municipiul București a cel mult 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ a cel mult 200 de persoane și cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul delimitat în care se desfășoară ceremonia;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți, acolo unde este posibil, precum și delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;

d) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

e) efectuarea triajului observațional și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spațiul în care se desfășoară ceremonia;

Citeste si: „La sfârșit, din cutie, fiul meu să...” Monica Tatoiu, despre ultima sa dorință în viață!- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

f) realizarea accesului participanților conform măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza situațiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19, în scopul prevenirii contaminării cu virusul SARS-CoV-2.

Oficialii au anunțat că românii vor putea participa la evenimente desfășurate în aer liber

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

(2) Se propune ca accesul populației la ceremoniile organizate în condițiile alin. (1) să fie permis cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între participanți, portul măștii de protecție și respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

(3) Se propune permiterea organizării și desfășurării activităților specifice Zilei Naționale a României la sediul autorităților și instituțiilor publice centrale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediul autorităților și instituțiilor publice locale cu participarea a cel mult 150 de persoane, asigurarea unei suprafețe de minim 2 mp pentru fiecare persoană participantă și respectarea regulilor de acces și protecție sanitară stabilite de instituția organizatoare.

(4) Se propune ca accesul la zonele oficiale organizate în cadrul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României prevăzute la alin. (1), precum și accesul la activitățile prevăzute la alin. (3) să fie permis doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.", se arată în hotărârea adoptată de CNSU.

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor și testarea elevilor

Sorin Cîmpeanu

[Sursa foto: Captură tv]

Școlile vor putea fi redeschise

Printre măsurile adoptate de specialiști se numără și redeschiderea școlilor, dar și desfășurarea de competiții sportive sau evenimente organizate în aer liber, de tipul spectacolelor, concertelor sau festivalurilor. Elevii vor putea reveni în bănci în localitățile în care rata de infectare este sub 3 la mie, iar în celelalte cazuri, doar dacă 60% din personalul instituției de învățământ este vaccinat.

De asemenea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit și despre testarea în școli și cum se va desfășura această activitate, pentru ca totul să revină, cu timpul, la normal: "Este în curs de pregătire o hotărâre CNSU prin care Ministerul Educației și Ministerul Sănătăţii sunt abilitate pentru modificarea ordinului comun, în sensul în care este permisă prezența fizică în școli și grădiniţe în localitățile în care rata de infectare este sub trei la mie. Este permisă prezența fizică fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Apreciez evoluția importantă a ratei de vaccinare în rândul personalului de învățământ. Avem 407.000 de elevi vaccinați.

Avem o serie de prevederi care vor completa ordinul comun. Completările vizează modalitatea de testare. Dacă testul de salivă este pozitiv și se face test PCR și este negativ, elevul va aduce testul negativ și poate continua. Dacă este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile. La decizia școlii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinți, sau în școală. Acolo unde există dorința la școală, este nevoie și de acordul părinților, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătății.", a transmis Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Bill Gates este optimist în ceea ce privește situația pandemică. În 2022, lumea ar putea reveni la normal

Cât despre organizarea evenimentelor în aer liber și a competițiilor sportive, acestea se vor putea ține doar în intervalul orar 5:00-21:00, doar cu o capacitate de 30%:

"Art.3 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Autoritățile au anunțat redeschiderea școlilor

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Art.4 – (1) Se propune ca organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

(2) Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.", mai scrie în hotărârea CNSU.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Medicul Tudor Ciuhodaru reacționează după ce mai multe state au impus restricții controversate: „Pare mai mult un fel de pedepsire a nevaccinaților”

S-a deschis Târgul de Crăciun din Sibiu în 2021. Accesul este condiționat de certificatul verde

Primul stat din Uniunea Europeană care introduce vaccinarea obligatorie! Țara va intra în carantină totală

8 zodii se vor concentra asupra propriilor dorințe

SE SCHIMBĂ HARTA României! Vestea cea mare venită chiar acum: Direcția a fost dată

Jador, de urgență la spital! Artistul a avut nevoie de perfuzie la primele ore ale dimineții

Când se termină războiul. Omul lui Putin s-a scăpat și a spus

CTP: „Eu nu mă simt mândru pentru David Popovici. Nici România nu are de ce să fie mândră!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies