
kanald.ro
Diverse
Șampania este originară din provincia franceză Champagne, unde a fost elaborată metoda tradițională denumită ” Methode Champenoise”, de producere a sampaniei.
Atunci când întâmpini în viață situații demne de celebrat cum sunt aniversările, nunțile, botezurile, reușitele profesionale sau mesele în familie, trebuie să pui pe masă o băutură pe măsură care să se ridice la valoarea evenimentului. De asemenea, băutura aleasă va avea rolul de a binedispune invitați, atât prin gust cât și prin efect.
Pentru astfel de situații gama de băuturi alcoolice este extrem de variată, așa că teoretic ai de unde alege. Practic însă, deseori apare întrebarea: alegem vin spumant sau optăm pentru cel spumos?
Ca să poți știi exact care dintre cele două variante se potrivesc evenimentului tău este important să cunoști care este diferența dintre cele două băuturi. Chiar dacă pare că nu există, modul de preparare este lucrul esențial care face diferența. Dar despre asta vom vorbii în articolul de astăzi, astfel încât sperăm că vom reuși să deslușim acest mister.
Șampania este originară din provincia franceză Champagne, unde a fost elaborată metoda tradițională denumită ” Methode Champenoise”, de producere a sampaniei.
Șampania a fost inventată de către Pierre Perignon, un călugăr al abației Hautvillers, amplasată pe malul râului Marna, din centrul regiunii Champagne. El este primul om care a studiat procesul fermentării secundare în sticlă și a apreciat frumusețe bulelor perlate de dioxid de carbon emanat.
Fermentarea secundară înseamnă că înainte de încheierea procesului de fermentare, vinul destinat să devină șampanie este mutat în sticle, unde continuă să fermenteze, păstrând în interior și dioxidul de carbon rezultat în urma încheierii fermentării.Începând cu anul 1688 și până în anul 1715, la sfârșitul vieții sale, Pierre Perignon a avut funcția de viticultor și vinificator principal al abației. Lucrul cel mai interesant
constă în faptul că Pierre Perignon era orb și totuși avea un gust extraordinar și o memorie impresionantă atunci când venea vorba de vinuri și de vinificație.
Descoperirea șampaniei de către Perignon a fost mai degrabă un accident decât urmarea unei cercetări amănunțite. Potrivit legendei, marele vinificator a fost luat prin surprindere de o pocnitură puternică atunci când a destupat sticla de vin. Acesta și-a dat repede seama că vinul nu a fermentat suficient până la îmbuteliere, iar odată cu sosirea primăverii a început să fermenteze din nou în butelia astupată, din această cauză devenind ” spumos”.
Metoda tradițională cunoscută și sunt denumirea de metoda Champenoise este procedeul prin care se obține șampania. Aceasta presupune ca fermentarea să aibă loc în sticlă și este cea mai îndelungată metodă, timpul alocat ei fiind de maxim un an. De asemenea, această metodă este și cea mai costisitoare, de aici denotă și rafinamentul și prestigiul de care se bucură șampania.
Metoda presupune cupajarea, adică amestecarea de vinuri în anumite cantități pentru obținea calităților specifice și degorjarea, adică îndepărtarea depunerilor de drojdie din sticla unde a avut loc fermentarea.
Denumirea de șampanie provine de la regiunea franceză Champagne, regiune unde a fost produsă această băutură pentru prima data. Pentru obținerea șampaniei se folosesc trei soiuri de struguri specifice zonei: Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay.
Conform unor tratate internaționale și legi naționale, Franța a stabilitnpentru această băutură alcoolică statutul de denumire de origine protejată( franceză: dénomination d'origine protégée), astfel încât șampanie este numai vinul produs în regiunea Champagne.
Iar acum că am aflat originile și secretele procesului de preparare ale șampaniei, este timpul să aflăm și câteva lucruri despre vinul spumant. Astfel, vom putea să facem diferențierile necesare care stau între cele două băuturi.
Vinul spumant este un vin special obținut prin fermentație alcoolică primară și secundară, care la deschiderea recipientului în care este depozitat, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentație proprie.
Cea mai veche metodă prin care se obține vinul spumant este metoda ancestrală sau rurală. Primul spumant din lume a fost obținut prin această metodă în anul 1531 și s-a numit Blanquette. Această metodă presupune o singură fermentare a vinului în sticlă.
O altă metodă prin care se obțin vinurile spumante este metoda convențională denumită și metoda Charmant sau Cuve. Aceasta presupune ca cea de-a doua fermentare să aibă loc în tancuri sau cisterne fabricate din inox sau oțel inoxidabil. Peste vinul existent în acestea se adaugă un amestec format din drojdie și zahăr, după care are loc procesul de răcire, limpezire și îmbuteliere a băuturii.
Metoda cunoscută și sub denumirea de Charmant sau Cuve este rezultatul industrializării, fiind o urmare a creșterii consumului de vinuri spumante. Această tehnică este una mai rapidă decât cea tradițională. Totodată, vinul spumant obținut are o dinamică a bulelor de dioxid de carbon mai mare.
Primul om care a produs vin spumant în România a fost profesorul Ion Ionescu de la Brad care în anul 1841, după ce s-a pregătit la Paris, a obținut un vin spumant pentru domnul Moldovei, Mihail Sturza.
Astfel, România a devenit a patra țară după Franța, Rusia și Germania cu producție autohtonă de vin spumant.
În funcție de regiunea din care provin, de modul în care au fost produse și de caracteristicile pe care le au, vinurile spumante se clasifică astfel:
Acestea sunt cele mai cunoscute și îndrăgite vinuri spumante și spumoase, însă categoria este mult mai largă, cuprinzând și alte sortimente care-ți pot oferi o experiență plăcută.
În fiecare proces de creare a vinului se folosește o anumită cantitate, mai mica sau mai mare, de zahăr. În funcție de aceasta, există mai multe tipuri de vin spumant pe care este bine să le cunoști pentru a putea face alegerea potrivită atunci când mergi la magazin sau vrei să plasezi o comandă.
Vinurile spumante și spumoase se diferențiază între ele și după acest criteriu.
Știm că vinurile spumante și spumoase se servesc la evenimente importante, însă sunt perfecte și pentru a amplifica starea de spirit oferită de momentele de relaxare. Așadar, pentru a-l servi corect, toarnă vinul spumant sau spumos în pahare înalte și subțiri. Temperatura recomandată trebuie să fie cuprinsă între 6 și 10 grade Celsius. Paharul se ține întotdeauna de picior, ci nu de cupă, pentru a nu încălzi băutura.
De asemenea, felul în care deschizi sticla de vin este foarte important. Deschide sticla exact înainte de servire, fără să o agiți. Umple aproximativ 2/3 din pahar, iar apoi te poți bucura de gustul minunat al vinului spumant.
Fiind considerate băuturi digestive, atât vinul spumant, cât și vinul spumos se pot consuma înainte de masă. Asocierea cu alte alimente se face ținând cont de categoria vinului și de conținutul de zahăr.
Astfel, șampania este cel mai des consumată alături de preparate mai sofisticate, precum icrele sau fructele de mare.
Vinurile spumante demiseci se potrivesc perfect cu deserturile, în timp de vinurile spumante extra seci pun în valoarea mezelurile.
Vinurile spumante și spumoase pot fi ingrediente de bază în prepararea anumitor cocktailuri, cum ar fi:
Sperăm că am deslușit diferența dintre vinul spumant și vinul spumos, iar alegerea ta va fi mai simplu de făcut acum. Ține cont de caracteristicile fiecărui tip de vin, dar și de alimentele cu care vrei să-l combini, astfel încât să dai valoare și băuturii, dar și mâncării.
Scrie-ne în comentarii care este vinul spumant sau spumos pe care tu îl preferi.