kanald.ro
Exclusiv
Zece reguli simple pe care să le respectăm la masa de Crăciun! Tot ce trebuie să știm și să facem ca să nu ajungem la spital. Ghidul unui medic și cum ne protejăm de toxiinfecții, enterocolite și alte probleme ce ne-ar putea trimite direct la UPU | EXCLUSIV
Medicul Tudor Ciuhodaru ne-a dezvăluit cele zece reguli extrem de importante pe care trebuie să le respectăm pentru masa de Crăciun, tocmai ca să nu ajungem la spital în zilele de sărbătoare.
Sărbătorile sunt momentul perfect în care oamenii petrec timpul împreună, în familie, dar sunt și unele dintre zilele din an în care pot predomina excesele alimentare sau excesele în privința băuturilor alcoolice. Toate acestea sunt pe lista factorilor ce pot cauza probleme reale de sănătate și ne pot trimite imediat la spital, dacă nu suntem atenți.
Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit o listă cu zece trucuri și reguli extrem de importante de care ar fi bine să ținem cont în ziua de Crăciun, tocmai ca să evităm problemele.
Doctorul Tudor Ciuhodaru
Zece reguli esențiale pentru masa de Crăciun ca să nu ajungem la spital
Printre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este timpul pe care să-l lăsăm între servirea preparatelor, dar și faptul că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat.
„Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.
Citește și: Felicitări de Crăciun 2024. Poze cu text, urări și mesaje speciale la Nașterea Domnului
Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentația normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi friptură.
Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de porc cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.
Friptura pregătită pentru masa de Crăciun
Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.
Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.
Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces”, așa arată lista celor zece reguli pentru masa de Crăciun, întocmită de medicul Tudor Ciuhodaru.
Sarmale și mămăliguță, pregătite pentru Crăciun
Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă pentru masa de Crăciun
Totodată, doctorul Tudor Ciuhodaru a mai explicat și la ce simptome ar trebui să fim atenți în zilele de sărbătoare și ne-a spus, în exclusivitate, când ar trebui să mergem la spital. Odată ce apar simptomele digestive precum greața, vărsăturile și durerile abdominale ar fi indicat să ne prezentăm la medic.
„Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult...
Excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, a mai adăugat el.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!
Masa de Crăciun