Ziua Morților 2020. Când are loc Halloweenul românilor?

Halloweenul românilor are loc în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Ziua Morților 2020
Ziua Morților 2020[Sursa foto: Captură YouTube]
Autor: Cristina Cruceru

In articol:

Biserica Ortodoxă face pomenirea celor adormiţi în prima sâmbătă a lunii noiembrie, zi care este denumită și ca Halloweenul românilor. Pe data de 6 noiembrie, de Sâmbăta Morților, în toate bisericile, după Sfânta Liturghie, se va oficia şi parastasul pentru cei trecuţi la Domnul.

Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților

Coliva este cea mai importantă pentru sufletul celor trecuți în neființă. Aceasta aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

se face colivă din seminţe de grâu şi din alte roade de multe feluri ce sunt aduse ca prinos lui Dumnezeu”, care „arată că şi omul este o sămânţă, un rod al pământului care semănându-se acum în pământ precum grâul iarăşi va învia cu puterea lui Dumnezeu, răsărind în viaţa ce va să fie şi aducându-se viu şi desăvârşit lui Hristos. Căci precum această sămânţă se îngroapă în pământ, iar după aceea răsare şi aduce mult rod, tot astfel şi omul fiind dat acum pământului prin moarte, iarăşi va învia. Acelaşi lucru îl spune şi Sfântul Apostol Pavel, arătând învierea prin pilda semănăturilor”, spune Sfântul Simeon al Tesalonicului.

Ziua Morților 2020
Ziua Morților 2020[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Mâine este sărbătorită Sfânta Muceniță Anastasia. Cine a fost, de fapt, aceasta

Citeste si: Feluri de mâncare pe care să le dai de pomană de Sfânta Parascheva

Citeste si: Servicii funerare complete pentru cei luati pe nepregatite

Sfântul Teodor Tiron i-a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie și i-a poruncit acestuia să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Tot în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiţi. În unele regiuni din țară se face o masă de pomenire la care sunt chemate rudele, vecinii, dar şi oameni nevoiaşi, așa cum spune tradiția. Tot în această zi, gospodinele nu dau cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. În memoria celor decedați, urmaşii lor merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi aprinde lumânări la căpătâi.

 sursa- PlayTech

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mâine este sărbătorită Sfânta Muceniță Anastasia. Cine a fost, de fapt, aceasta

Cum i-a impresionat povestea celor doi rromi pe jurații de la Chefi la Cuțite

Feluri de mâncare pe care să le dai de pomană de Sfânta Parascheva

4 nativi se vor îndrepta către o nouă etapă în viața lor! Scorpionii vor schimba locul de muncă

El ar putea să-i ia locul lui Klaus Iohannis! Anunțul venit chiar acum: Se pregătește

L-a dat deja uitării? Alina Sorescu, surprinsă în compania unui artist cunoscut din România după anunțul divorțului de Alexandru Ciucu

Anunțul momentului pentru romanii cu credite! Vor avea parte de ajutor din partea băncilor. Cine sunt cei vizați

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies