149 de ani de la moartea mitropolitului Andrei Șaguna. 7 instituții prestigioase de învățământ îi poartă numele

Cine a fost și ce a făcut Andrei Șaguna pentru români. A luptat pentru eliberarea națională a românilor din Transilvania.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Cine a fost mitropolitul Bisericii Ortodoxe Române, Andrei Șaguna. Astăzi s-au împlinit 149 de ani de la moartea acestuia. Iată de ce este unul dintre cei mai importanți ocrotitori ai românilor și care este povestea de viață a liderului politic.

Cine a fost mitropolitul Andrei Șaguna

Anastasie Șaguna, pe numele de la naștere, s-a născut pe 20 decembrie 1808, în nord-estul Ungariei. Primele studii le face la o școală greco-valahă din localitatea natală, apoi se decide că vrea să studieze Dreptul și Filosofia. După încheierea acestor cursuri, tânărul merge la școala de Teologie Ortodoxă.

La doar 24 de ani, Anastasie se așează timp de un an la mănăstirea sârbească, Hopovo. Un an mai târziu, datorită stăruinței și activității sale bisericești, este numit monarh și primește numele Andrei.

Timp de 13 ani, Andrei Șaguna a slujit Bisericii Ortodoxe Sârbe și a trecut prin toate etapele ierarhice, fiind apreciat de toți superiorii săi. Evoluează în treapta ierarhică, devenind în 1846 Vicar General al Episcopiei de la Sibiu. La puțin timp de la venirea sa la Sibiu, episcopia orașului este ridicată la rangul de Mitropolie.

Acest lucru datorându-se înțelepciunii sale.

cine a fost andrei saguna

149 de ani de la moartea lui Andrei Șaguna

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Pe lângă atribuțiile creștine, Andrei Șaguna a organizat învățământul ortodox românesc din Transilvania. Le-a cerut profesorilor să scrie manuale de aritmetică, istorie, fizică și științe ale naturii, tipărite în multiple exemplare și oferite elevilor. A participat și la înființarea a nu mai puțin de 800 de școli în Arhiepiscopia Sibiului.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Pentru a premia rezultatele excepționale ale copiilor, înființează fundații din care se acordau burse elevilor, iar la îndemnul unui avocat român creează și o fundație care să ofere burse pentru elevi, studenți și meseriași. Până la Marea Unire de la 1918, s-au acordat 5000 de astfel de burse.


Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IULIE 2022. Cele mai mari sărbători din luna iulie

149 de ani de la moartea lui Andrei Șaguna

Andrei Șaguna a contribuit extrem de mult la dezvoltarea învățământului românesc în secolul XVII și renașterea vieții naționale, politice, culturale și spirituale ale românilor transilvăneni.

Mitropolitul a contribuit din plin la înființarea Asociației Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român. A ajutat mulți credincioși cărora le-au fost distruse bunurile, făcând pachete și donații pentru sprijinirea și confortul lor.

Șaguna era un om al rugăciunii și era prezent mereu la slujba din biserica grecească din Sibiu. Era o persoană credincioasă, cu frică de Dumnezeu și care se ruga pentru orice om năpăstuit de soartă.

Andrei Șaguna a murit la 28 iunie 1873 și este înmormântat lângă biserica mare din Rășinari, unde slujise atâta timp. Înmormântarea lui s-a petrecut „fără pompă, fără muzică și fără predică”, datorită dorinței sale.

Datorită impactului său asupra vieții românilor din Transilvania, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca mitropolitul Andrei Şaguna să fie canonizat în fiecare an, pe 30 noiembrie. 

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox IUNIE 2022. Vezi pe ce dată începe Postul Sfinților Petru și Pavel

Ce instituții de învățământ din România îi poartă numele

  • Universitatea Andrei Șaguna, Constanța
  • Facultatea de Teologie "Andrei Șaguna", Sibiu
  • Colegiul Tehnic "Andrei Şaguna", Oradea
  • Colegiul Național "Andrei Şaguna", Brașov
  • Colegiul Național Pedagogic "Andrei Şaguna", Sibiu
  • Școala Gimnazială "Andrei Şaguna", Deva
  • Școala "Andrei Şaguna", Turda


    sursă: newmoney.ro
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Roxana Dobre, mesaj dur după ce Biserica nu i-a recunoscut nunta cu Florin Salam! Nu i-a venit să creadă: „La noi a fost păcat”

5 mănăstiri frumoase de lângă București pe care trebuie să le vizitezi

Horoscop Chinezesc 19 august 2022. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de vineri

4 zodii vor avea de luat decizii grele mâine. Astrele sunt alături de ei

Anunțul CUMPLIT despre Florin Busuioc. Ce s-a întâmplat cu prezentatorul PRO TV

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Cum scapi de amenda pentru parcare în București. Ce trebuie să știi

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies