4 rețete de mucenici cu nucă

Cum poți pregăti mucenici cu nucă la tine acasă?

Rețete de mucenici cu nucă
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Cei 40 de mucenici erau soldaţi creştini. Toți mucenicii au fost martirizaţi de împăratul Licinius (308-324), prigonitor al creştinilor. Pentru prăznuirea lor, pe 9 martie, se prepară covrigei dulci, cu miere şi nuci, în formă de opturi, numiţi mucenici. După ce sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântați, sunt consumaţi în familie. 

Rețeta tradițională de mucenici cu nucă

Pentru aluatul de mucenici avem nevoie de 1 kg faina alba pentru cozonac sau panificatie, 500 ml lapte sau apa, 120 g zahar, 50 g drojdie proaspata, 3 oua, 100 ml ulei, o linguriţă rasă de sare, coaja unei lămâi sau portocale, jumătate de sticluţă de esenţă de rom, 3 plicuri de zahar vanilat.

Citeste si: Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

Pentru însiropat: o cană de apă, o cană de zahăr, coaja unei portocale; pentru finisare: 200 g nucă şi 200 g miere.

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Rumenim uşor miezul de nucă şi îl măcinăm. Dăm în clocot laptele sau apă. Cernem făina şi oprim din ea 200 grame separat, într-un castron mai mare. Punem sarea doar pe marginea grămezii din restul de făină. Peste cele 200 g făină oprite turnăm laptele clocotit şi amestecăm bine, să se desfacă eventualele boţuri formate.

Rețete de mucenici cu nucă

Lăsăm să se răcorească. Amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o lăsăm câteva minute. Va deveni lichidă şi va începe să crească. Punem drojdia în vasul cu făina opărită după ce şi-a dublat volumul, când amestecul de făină nu mai este fierbinte, ci călduţ. Amestecăm bine şi lăsăm până îşi dublează volumul. Între timp batem bine 2 ouă cu zahărul şi aromele, până se topeşte zahărul. Dacă pregătim versiunea de post, nu adăugăm ouă. Când amestecul de făină opărită cu drojdie a crescut, amestecăm în el ouăle cu zahăr şi turnăm totul în vasul cu făina cernută.

Citeste si: Reţetă de mucenici cu zeamă. Cum să prepari cei mai buni mucenici fierţi

Adăugăm uleiul deasupra. Începem să amestecăm cu mâna, apoi să frământăm până nu se mai lipeşte aluatul de vas, cca. 10 minute. Aplicăm apoi metoda rapidă pentru un frământat perfect fără efort; luăm cu ambele mâini bila de aluat şi o izbim cu putere de masă de lucru, de o sută de ori. Durează cinci minute, dar aluatul va fi perfect omogen la final, fără alte operaţiuni.

Mucenicii trebuie să stea la cuptor aproximativ 40 de minute

Îl lăsăm cel puţin o oră să crească, în loc cald, apoi tăiem bucăţi egale din el, le facem suluri groase cât degetul mic şi de 25-40 cm lungi, le răsucim în două şi le lipim în formă cifrei opt. Din cantităţile din reţetă ies 40 de sfinţişori mici sau 24 medii sau 16 mari. Îi punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Batem un ou cu o lingură de zahăr şi o lingură de apă rece şi ungem mucenicii cu o pensulă (numai dacă nu sunt în versiunea de post), apoi îi lăsăm 15 minute să crească şi îi punem la copt.

Vor sta în cuptorul preîncălzit cca. 35-40 de minute, până cresc şi se rumenesc frumos. Imediat ce am pus la copt prima tavă, punem la fiert siropul din apă, zahăr şi arome şi îl lăsăm să clocotească cinci minute.

Când scoatem mucenicii din cuptor îi trecem repede prin sirop şi îi aliniem pe platouri, să se răcească. După ce s-au răcorit, încălzim puţin mierea, doar cât să devină lichidă. Ungem fiecare sfinţişor cu miere şi îl presărăm din belşug cu nucă măcinată, apoi scuturăm surplusul şi îl punem pe platou.

Citeste si: Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

După ce au fost garnisiţi cu nucă, mucenicii se pot clădi unii peste alţii până la servire. Pregătiţi din aluat cu făină opărită, vor fi mai pufoşi şi se vor păstra proaspeţi până la cinci zile. Sunt savuroşi serviţi cu lapte ori ceai de tei, dar pot fi o minunată companie şi la un pahar cu vin alb dulce.

Rețete de mucenici cu nucă

Rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente

450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Pentru ornat

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mod de preparare

Se pregătește maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte și apoi se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa la crescut pentru un sfert de oră.

După ce maiaua a crescut, peste ea se adauga faină, ouăle şi zahăr. Se pune laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen. Se adauga și untul, care a fost lăsat la temperatura camerei, apoi se frământă în continuare aluatul. Se lasă la crescut, la căldură, aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

În timp ce aluatul crește, se face siropul astfel: se pune la fiert apa cu zahărul şi se lasă să fiarbă câteva minute, apoi se oprește focul şi se adaugă coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom. În momentul în care aluatul a crescut, acesta se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.

Mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi apoi se mai lasa să crească 20 de minute. Mucenicii se ung cu ou şi se bagă la cuptor la foc mediu. Aceștia sunt gata în momentul în care mucenicii capătă culoarea aurie. În momentul în care mucenicii s-au răcit, peste ei se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform. Aceștia se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.

Rețeta simplă de mucenici muntenești

Ingrediente

- 2 L apă
- o pungă de 400 g mucenici
- 350 g nucă

Esențe: rom, lămâie, vanilie, scorțișoară etc.

Mod de preparare

Mucenicii muntenești, în formă de 8, sunt fierți în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară. De cele mai multe ori, gospodinele aleg să cumpere din comerț mucenicii, pe care îi fierb apoi în zeama aromată. Cu doar 3 ingrediente și condimente, cu efort minim, poți face o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă. Se pune apa la fiert, cu puțină sare în ea, iar în momentul în care dă în clocot, se adaugă mucenicii din pungă.

Atunci când ce se înmoaie ușor, se adaugă aromele dorite, amestecând încet. Se mai lasă apoi puțin la fiert – circa 10 minute. Mucenicii muntenești nu trebuie lăsați foarte mult timp la fiert, aceștia se vor găti în continuare în zeama fierbinte și aromată. Nu este indicat să puneți scorțișoara în oală în timpul fierberii, aceasta va deveni ușor cleioasă și nu este un lucru bun.

Rețete de mucenici cu nucă

Rețetă pentru mucenici de post

Ingrediente

– 700 gr. făină
– 100 gr. zahăr
– 2 linguri miere de albine
– 50 gr. margarină
– 4 linguri ulei
– 25 gr. drojdie proaspătă
– 300 ml apă
– coajă rasă de lămâie şi portocală
– zahăr vanilat

Ingrediente sirop

– 1 linguriţă de zahăr
– 4 linguri de apă
– miere de albine
– nucă prăjită şi măcinată
– zahăr vanilat

Mod de preparare

Fierbem zahărul, mierea, zahărul vanilat şi coaja rasă de citrice. După ce a fiert, lumă de pe foc şi lăsăm să se răcească. Apoi topim margarina cu uleiul şi o lăsăm să se răcească. Dizolvăm drojdia în apă călduţă, cu o linguriţă de zahăr şi lăsăm compoziţia să dospească 10-15 minute.

Făină se cerne de 2 ori înainte și pentru a elimina corpurile străine, dar mai ales pentru aerisirea făinii. Drojdia se amestecă într-un castronel cu o linguriță de zahăr, apă călduță și 1 lingură de făină și apoi se lasă deoparte să crească (al doilea truc). Peste făină se adaugă zahărul, vanilia, coajă de lămâie și portocală, sarea, maiaua crescută și apă călduță. Se amestecă totul și apoi se adaugă uleiul câte puțin, framantand ușor. Nu se frământă mult, doar cât se înglobează uleiul. Dacă mai este nevoie, se mai poate adaugă puțină apă călduță, cât să fie un aluat potrivit de moale.

Rețete de mucenici cu nucă

Sărbătoare 9 martie

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

Citeste si: 9 martie- Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Situația din spitalele COVID din Timișoara. Virgil Musta: „În Timişoara a început să circule tulpina din Anglia, care este mult mai contagioasă”

Adriana Popescu, număr inedit la Românii au Talent, sezonul 11. Juraţilor nu le-a venit să creadă ce au văzut în faţa ochilor

Diana Butan, număr spectaculos la Românii au Talent, sezonul 11. Rusoaica a tras cu arcul cu picioarele, fiind legată la ochi

Cătălin Moroșanu și-a pus sănătatea în pericol la „Survivor”

Chiar acum este RĂZBOI! Zeci de rachete au fost lansate

Lavinia Pârva rupe tăcerea: divorțează de Ștefan Bănică? A bătut-o acesta crunt și pe ea? Vedeta a decis să spună adevărul

Credincioșii sunt îngenuncheați. Incendiu catastrofal în toiul nopții. VIDEO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies