Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia.

Este dezlegare la brânză, lapte ouă şi peşte, dat fiind că suntem în Săptămâna Albă dinaintea începerii Postului Mare al Paştilor.

Calendar Ortodox 9 martie 2021

Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au fost un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în Biserica Ortodoxă se face la 9 martie, relatează orthodoxwiki.org.  

Cei patruzeci de mucenici din Sevastia  Armeniei erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului roman păgân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid și Domnos erau foarte pricepuți în studiul Scripturilor. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnițați timp de opt zile, bătuți cu pietre și ademeniți cu daruri.

În cele din urmă, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Citeste si: 9 martie- Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: doxologia.ro]

Unul din cei patruzeci a cedat și a ieșit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însă locul un alt soldat. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor.

În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor și au fost lăsați să-și dea sufletele. Trupurile lor au fost arse, iar cenușa și oasele aruncate în lac.

Dupa trei zile, Sfinții Mucenici s-au arătat episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creștinii au scos rămășițele și le-au îngropat cu mare cinste.

Numele celor patruzeci de Sfinți Mucenici, așa cum s-au păstrat în scrierile creștine timpurii, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu,

Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie, potrivit sursei citate.

În cinstea celor 40 de Mucenici a fost construită o biserică în orașul Cezareea Capadociei, în care episcopul Vasile cel Mare și-a rostit omilia. Grigorie de Nyssa a avut o evlavie deosebită față de cei 40 de Mucenici și le-a dedicat două discursuri în care a elogiat spiritul lor sacrificiu și devotamentul față de credința creștină.

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

Tradiţii la sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea anului agricol tradițional şi astfel s-a generat o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii.

În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde.

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci numiți „mucenici” sau „sfințișori”.

În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Muntenia și în Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică a cifrei 8, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

Mai există și obiceiul ca bărbații să bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinți Mucenici.

Rugăciune către Sfinții 40 Mucenici din Sevasta

Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție, sursa doxologia.ro.

Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia
Calendar Ortodox 9 martie 2021. Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia[Sursa foto: Shutterstock]

Reţetă mucenici moldoveneşti

Ingrediente mucenici moldovenești:

1 kg faină;
150 g zahăr;
4 ouă, plus încă un ou pentru uns;
400 ml lapte;
100 ml ulei;
O linguriță sare;
Drojdie – 50 g drojdie proaspătă sau 2 plicuri drojdie uscată;
Coajă lămâie;
Miere pentru uns;
Nucă măcinată.

Pentru sirop:

500 ml apă,
250 g zahăr,
arome (zahăr vanilat, coajă portocală, esență rom);

Mod de preparare Mucenici Moldovenești:

Într-un bol încăpător se amestecă ingredientele uscate: făina, sarea, zahărul și drojdia. Se adaugă în mijlocul compoziției ouăle bătute, laptele călduț și coaja de lămâie, apoi se încorporează, încet ingredientele uscate, până când compoziția se omogenizează. Dacă aluatul este lipicios, se mai poate adăuga un pic de făină. Se frământă aluatul minim 10-15 minute, adăugând treptat uleiul încălzit. (În cazul în care se folosește drojdie proaspătă, aceasta se dizolvă în laptele călduț și apoi se adaugă în compoziție).

Citeste si: Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

Se obtine un aluat elastic, care nu se lipește de mâini; se lasă să crească într-un bol acoperit cu un șervet curat sau cu folie alimentară, într-un loc călduț și ferit de umezeală. După circa o oră aluatul de mucenici își dublează volumul și este gata de modelat.

Se formează bile din aluat, care se rulează apoi pe planșeta pudrată cu puțină făină până se formeaza bastonașe de grosime uniformă, împletindu-se apoi sub formă de 8. Aveți grijă sa nu împletiți foarte strâns, mucenicii vor crește destul de mult și riscați să nu-și mai păstreze forma.

Mucenicii se așează apoi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, se mai lasă să crească 10-15 min, după care se ung cu ou bătut. Se coc apoi în cuptorul preîncălzit la 170 grade 30-40 minute, până se rumenesc frumos.

Între timp se prepară siropul: zahărul și apa se pun la fiert până când scade puțin, apoi adăugăm coaja de portocală și aromele. Se lasă la răcit.

Mucenicii se însiropează atunci când sunt aproape reci, altfel se vor înmuia prea tare și se vor rupe. Folosim o pensulă pentru a unge cu miere mucenicii, apoi îi pudrăm cu nucă, sursa folclor-romanesc.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Ortodox Martie 2021! Cele mai importante sărbători din această lună

9 martie, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia. Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea mucenicilor

Când se fac mucenicii? Cele mai gustoase reţete de mucenici moldoveneşti şi munteneşti

Mâine este obligatoriu să ai o KARMA pozitivă! Te va influența tot anul

Mirela Vaida a șocat pe toată lumea! Ce note a obținut prezentatoarea TV la examenul de Bacalaureat

BOMBA! S-a aflat cine este IUBITA secreta a lui Smiley! Gina Pistol, in stare de soc. E SCANDAL imens

Ultimul urmaș al lui Nicolae Ceaușescu a fost descoperit de EvZ

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies