
kanald.ro
Diverse
Rețete românești și internaționale cu ciuperci.
Gustoase și consistente, ciupercile se găsesc într-o mare varietate, pe toată perioada anului. Alături de gustul irezistibil și textura cărnoasă, ciupercile vin cu o multime de beneficii pentru sănătate.
Ciupercile sunt un aliment mai dificil de gătit pentru că fiecare specie în parte are secretele ei. Conținutul ridicat de apă, în cazul unei preparări incorecte, poate duce la pierderea aromei delicioase.
Citeste si: Când se pun cărbunii pe grătar? Care este tehnica pe care oricine ar trebui să o știe
Ciupercile au foarte multă apă și nu este indicat să le speli pentru că absorb apa și nu mai sunt la fel de bune. Le poți curăța cu un prosop de bucătărie sau cu o perie specială. Atunci când gătești ciupercile nu este indicat să pui capac vasului în care le gătești, pentru ca apă nu se poate evapora.
Pentru că conțin multă apă, acestea nu se gătesc la foc mic. Dacă sunt gătite la foc mic, ciurpercile vor fierbe în apa lor, iar dacă dai focul la mediu sau mare, apa se va evapora foarte repede și se vor rumeni foarte frumos. Ciupercile albe și un anumit tip de ciuperci brune sunt mai aromate dacă nu le tai înainte să le gătești.
Pe lângă gustul delicios și versatilitatea care le permite să fie incluse într-o gamă largă de preparate culinare, ciupercile sunt bune de consumat și datorită proprietăților anti-cancerigene. Mai jos vă prezentăm cele mai bune rețete cu ciuperci.
Ingredinte
Mod de preparare
Într-o cratiță se încinge untul sau uleiul peste care punem ceapa taiata marunt. Când ceapa este călită se adugă ciupercile, iar după câteva minute adăugăm făina si luam cratița de pe foc.
Peste acestea, turnam puțin lapte pana se omogenizează faina fără să rămână cocoloașe, si punem din nou cratița pe foc mic. Turnam restul de lapte puțin câte puțin și amestecăm continuu. Se lasă să dea în câteva clocote la foc mic si ciulamaua e gata.
Ingredinte
Mod de preparare
Se pune caju-ul în apă fierbinte timp de o oră, ca să se înmoaie. După o oră, pastele se pun la fiert.
Ciupercile şi usturoiul se călesc împreună în puţin ulei, timp de 8 minute, iar dacă doriți să puneți şi spanac, adaugăți-l acum împreună cu pătrunjelul, care se mai lasă pe foc încă 5 minute.
Citeste si: Rețetă tort diplomat. Cum pregătește Jamila cel mai gustos tort cu fructe
Pentru sosul de paste se pun caju-ul, laptele de soia, drojdia, sare și piper într-un robot de bucătărie şi se mixează până iese un sos cremos și omogen.
Pastele când s-au fiert se scurg de apă şi se adaugă peste ciuperci. Peste acestea se toarnă sosul şi se amestecă totul. Se serveşte cu extra pătrunjel pe deasupra. Poftă bună!
Ingredinte
Mod de preparare
Ciupercile se sterg cu un servețel umed și se ung cu ulei pe partea netedă. Se curață și se taie felii 2 căței de usturoi. Ceilalți doi se strivesc în mojar și se acoperă cu ulei de măsline ca să obtineți un mujdei, iar pătrunjelul se toacă fin.
Se încinge foarte bine o tigaie grill și se asează ciuperci în tigaie cu lamelele în sus, peste care se presară sare. Se păajesc cam 4 minute pe prima parte, până cand au urme frumoase de grătar. Se întorc și se prăjesc încă 2 minute pe a doua parte.
Ciupercile se pun într-un bol, în straturi, iar la fiecare tură se presara imediat ce a fost luată de pe grătar cu pătrunjel, oregano, câteva felii de usturoi și puțin mujdei. Bolul trebuie acoperit pentru a nu se răci ciupercile. Când le-ați terminat de prăjt pe toate amestecați ușor ciupercile, adăugand sucul de lămâie și sare, dacă mai e nevoie.
Ingredinte
Mod de prepare
Drojdia se înmoaie într-o cană cu puțin lapte cald și zahărul. Când aceasta crește, se răstoarnă peste făina din vas. Adăugăm uleiul, sarea și laptele. Se frământă bine și nu necesită dospire.
Citeste si: Rețeta de gogoși a lui Sorin Bontea. Cum să faci celebrele gogoși pufoase ale juratului Chefi la Cuțite
Se întinde aluatul în tava unsă și tapetată cu hârtie de copt. Se unge foia cu sos de roșii, se asează ardeiul roșu tăiat bucăți, ciupercile, cașcavalul ras și oregano. Se încălzește cuptorul la 260° C, se introduce tava în cuptor și se lasă 30-35 minute.
Ingredinte
Hribii se spală, se taie felii și se pun la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute. După acest timp, hribi se clătesc cu apă rece și se pun la scurs într-o sită.
Într-o tigaie se pune uleiul la încins, unde se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se lasă 2-3 minute la călit și se adaugă ciupercile împreună cu o cană de apă. Se asezonează cu sare și piper.
Se lasă la fiert până când se înmoaie ceapa. Într-un castron, se amestecă smântâna pentru gatit cu amidonul sau făina și se adugă peste puțin din tocănița fierbinte, iar când conținutul s-a omogenizat, se pune în tigaie peste restul compoziției. Se amestecă ușor și se lasă la fiert 5 minute. La final se adaugă mărarul proaspăt tocat mărunt și se servește cu mămăligă. Poftă bună!