5 tipuri de mâncăruri din ciuperci. Rețete din România și internaționale

Rețete românești și internaționale cu ciuperci.

5 tipuri de mâncăruri din ciuperci
Feluri de mâncăruri cu ciuperci[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Gustoase și consistente, ciupercile se găsesc într-o mare varietate, pe toată perioada anului. Alături

de gustul irezistibil și textura cărnoasă, ciupercile vin cu o multime de beneficii pentru sănătate.

Cum se gătesc corect ciupercile

Ciupercile sunt un aliment mai dificil de gătit pentru că fiecare specie în parte are secretele ei. Conținutul ridicat de apă, în cazul unei preparări incorecte, poate duce la pierderea aromei delicioase.

Citeste si: Când se pun cărbunii pe grătar? Care este tehnica pe care oricine ar trebui să o știe

Ciupercile au foarte multă apă și nu este indicat să le speli pentru că absorb apa și nu mai sunt la fel de bune. Le poți curăța cu un prosop de bucătărie sau cu o perie specială. Atunci când gătești ciupercile nu este indicat să pui capac vasului în care le gătești, pentru ca apă nu se poate evapora.

Pentru că conțin multă apă, acestea nu se gătesc la foc mic.

Dacă sunt gătite la foc mic, ciurpercile vor fierbe în apa lor, iar dacă dai focul la mediu sau mare, apa se va evapora foarte repede și se vor rumeni foarte frumos. Ciupercile albe și un anumit tip de ciuperci brune sunt mai aromate dacă nu le tai înainte să le gătești.

Preparate cu ciuperci pe care să le încerci acasă

Pe lângă gustul delicios și versatilitatea care le permite să fie incluse într-o gamă largă de preparate culinare, ciupercile sunt bune de consumat și datorită proprietăților anti-cancerigene.

Mai jos vă prezentăm cele mai bune rețete cu ciuperci.

Ciulama din ciuperci

Ingredinte

  • 200-300 grame ciuperci proaspete
  • o ceapă
  • o lingură de unt sau ulei
  • o cațel de usturoi
  • o lingură cu vârf de făină
  • 400 ml lapte
  • 1-2 linguri smântână
  • pătrunjel și mărar verde
  • sare și piper

Mod de preparare

Într-o cratiță se încinge untul sau uleiul peste care punem ceapa taiata marunt. Când ceapa este călită se adugă ciupercile, iar după câteva minute adăugăm făina si luam cratița de pe foc.

Peste acestea, turnam puțin lapte pana se omogenizează faina fără să rămână cocoloașe, si punem din nou cratița pe foc mic. Turnam restul de lapte puțin câte puțin și amestecăm continuu. Se lasă să dea în câteva clocote la foc mic si ciulamaua e gata. Peste ciulama se pune verdeața tocată, potrivim cu sare și piper, iar la final adăugăm smântână dupa gust. Se servește caldă cu mămăligă. Poftă bună!

Spaghete carbonara de post cu ciuperci

Ingredinte

  • 160 g spaghete  
  • 160 g ciuperci feliate  
  • 160 g spanac (opţional)  
  • 2 căţei de usturoi  
  • o mână de pătrunjel  
  • 120 g caju  
  • 8 linguri lapte de soia  
  • 1 linguriţă drojdie  
  • sare şi piper

Mod de preparare

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Se pune caju-ul în apă fierbinte timp de o oră, ca să se înmoaie. După o oră, pastele se pun la fiert.

5 tipuri de mâncăruri din ciuperci

Ciupercile şi usturoiul se călesc împreună în puţin ulei, timp de 8 minute, iar dacă doriți să puneți şi spanac, adaugăți-l acum împreună cu pătrunjelul, care se mai lasă pe foc încă 5 minute.

Citeste si: Rețetă tort diplomat. Cum pregătește Jamila cel mai gustos tort cu fructe

Pentru sosul de paste se pun caju-ul, laptele de soia, drojdia, sare și piper într-un robot de bucătărie şi se mixează până iese un sos cremos și omogen.

Pastele când s-au fiert se scurg de apă şi se adaugă peste ciuperci. Peste acestea se toarnă sosul şi se amestecă totul. Se serveşte cu extra pătrunjel pe deasupra. Poftă bună! 

Ciuperci pleurotus la grătar

Ingredinte

  • 1 caserola mare ciuperci Pleurotus
  • 4 căței usturoi
  • 5 fire pătrunjel 
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • oregano uscat
  • 1 lingură suc de lămâie
  • sare

Mod de preparare

Ciupercile se sterg cu un servețel umed și se ung cu ulei pe partea netedă. Se curață și se taie felii 2 căței de usturoi. Ceilalți doi se strivesc în mojar și se acoperă cu ulei de măsline ca să obtineți un mujdei, iar pătrunjelul se toacă fin.

Se încinge foarte bine o tigaie grill și se asează ciuperci în tigaie cu lamelele în sus, peste care se presară sare. Se păajesc cam 4 minute pe prima parte, până cand au urme frumoase de grătar. Se întorc și se prăjesc încă 2 minute pe a doua parte.

Ciupercile se pun într-un bol, în straturi, iar la fiecare tură se presara imediat ce a fost luată de pe grătar cu pătrunjel, oregano, câteva felii de usturoi și puțin mujdei. Bolul trebuie acoperit pentru a nu se răci ciupercile. Când le-ați terminat de prăjt pe toate amestecați ușor ciupercile, adăugand sucul de lămâie și sare, dacă mai e nevoie.

Pizza cu ciuperci

Ingredinte

  • 500 grame făină
  • Drojdie
  • 4 linguri ulei
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 căni lapte călduț
  • Sare
  • O conservă cu ciuperci
  • Oregano
  • 200 grame cașcaval
  • Un ardei roșu
  • Sos de roșii

Mod de prepare

Drojdia se înmoaie într-o cană cu puțin lapte cald și zahărul. Când aceasta crește, se răstoarnă peste făina din vas. Adăugăm uleiul, sarea și laptele. Se frământă bine și nu necesită dospire.

Citeste si: Rețeta de gogoși a lui Sorin Bontea. Cum să faci celebrele gogoși pufoase ale juratului Chefi la Cuțite

Se întinde aluatul în tava unsă și tapetată cu hârtie de copt. Se unge foia cu sos de roșii, se asează ardeiul roșu tăiat bucăți, ciupercile, cașcavalul ras și oregano. Se încălzește cuptorul la 260° C, se introduce tava în cuptor și se lasă 30-35 minute.

5 tipuri de mâncăruri din ciuperci
Pizza cu ciuperci[Sursa foto: PixaBay]

Tocăniță de hribi

Ingredinte

  • 400 g hribi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • o ceapă
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 cană apă 
  • 2 linguri amidon alimentar (sau făină)
  • 180 ml smântână pentru gătit
  • sare
  • piper 
  • 1 legătură mărar

Hribii se spală, se taie felii și se pun la fiert în apă cu sare pentru 10-15 minute. După acest timp, hribi se clătesc cu apă rece și se pun la scurs într-o sită.

Într-o tigaie se pune uleiul la încins, unde se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt. Se lasă 2-3 minute la călit și se adaugă ciupercile împreună cu o cană de apă. Se asezonează cu sare și piper.

Se lasă la fiert până când se înmoaie ceapa. Într-un castron, se amestecă smântâna pentru gatit cu amidonul sau făina și se adugă peste puțin din tocănița fierbinte, iar când conținutul s-a omogenizat, se pune în tigaie peste restul compoziției. Se amestecă ușor și se lasă la fiert 5 minute. La final se adaugă mărarul proaspăt tocat mărunt și se servește cu mămăligă. Poftă bună!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar BAC 2021. În ce zile vor susține elevii claselor terminale de liceu probele scrise la Bacalaureat 2021

Puterea dragostei 27 mai. Alex Stoica și Mariana formează un cuplu?! „Hai iubire...”

VIDEO / Activitate paranormală surprinsă pe camera de luat vederi! O umbră neagră a băgat frica într-u cartier întreg

Horoscop Zilnic Luni 2 August 2021: LEUL trebuie să evite conflictele, nativul SĂGETĂTOR va primi un cadou bănesc

ULTIMA ORĂ: Tragedie uriașă în fotbalul din România! Toată țara e în stare de ȘOC TOTAL

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Ce se întâmplă cu corpurile noastre când murim - pas cu pas de la viață la moarte

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies