A fost promulgată legea care prevede posibilitatea reducerii timpului de lucru pe durata pandemiei de COVID-19 cu până la 80%

Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu programul de lucru poate fi redus cu până la 80%.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat vineri legea care modifică OUG și care prevede ca timpul de lucruru pe perioade de forță majoră, cum este cea în care ne aflăm acum, a pandemiei de coronavirus, să poată fi redus de către angajatori cu până la 80%.

Legea prevede ca pe perioada stării de urgență, alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită aceasta, companiile aflate în dificultate să reducă programul de muncă, iar angajații să primească un salariu redus cu circa 25%. Totuși, angajatorii nu vor putea decide acest lucru în numele angajaților, ci trebuie să aibă acordul scris al acestora pentru reducerea de program și de venit. 

Programul angajaților poate fi redus la 80% pe perioada stării de urgență
Programul angajaților poate fi redus la 80% pe perioada stării de urgență[Sursa foto: PixaBay]

Programul de muncă poate fi redus în cazuri de forță majoră. Klaus Iohannis a semnat legea 

Actul normativ a fost adoptat pe 10 martie de Parlament, iar acum a fost promulgată de Klaus Iohannis. În raportul comisiei de muncă a fost precizat că este nevoie de o extindere a măsurii de reducere a activității de la 50% la cel mult 80%, tocmai pentru că s-a dovedit că pe perioada stării de alertă și de urgență, activitatea unor companii a scăzut cu mau mult de jumătate. 

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

Astfel, angajatorii care sunt într-o astfel de situație delicată pot să reducă programul de muncă până la 80%, iar Guvernul   s-a angajat să subvenționeze 75% din diverența dintre salariul normal și cel pentru program de muncă redus.

Cu alte cuvinte, salariul angajatului nu va fi acoperit în totalitate de stat, ci doar până la valoarea salariului mediu brut pe economie. 

De asemenea, într-o astfel de situație este stric interzisă angajarea de personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de către salariații al căror timp de muncă a fost redus. 

Citeste si: Pe 14 aprilie se decid restricțiile pentru Paște! Vlad Voiculescu: „Sperăm ca noaptea de Înviere să aibă cât mai puține măsuri de protecție”

„Art.1. – (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”,  potrivit unui amendament admis din raportul comisiei de muncă la proiectul de lege adoptat de Cameră.

Citeste si: Vești bune pentru timișoreni! Orașul va ieși din carantină începând de pe 1 aprilie. „Situaţia este în continuare serioasă”

„S-a constatat că în perioada stării de alertă/urgenţă datorată epidemiei de COVID-19, activităţile entităţilor economice, organizate în condiţiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din această cauză, pentru a menţine totuşi contactul forţei de muncă cu angajatorii, precum şi faptul că alte state au flexibilizat această măsură chiar până la 100%, apreciem că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%”, se arată în motivarea amendamentului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Imaginea emoționantă cu o asistentă care ține în brațe un bebeluș infectat cu COVID-19!

Marcel Ciolacu critică măsurile impuse de Guvern și vine cu propuneri: „Redeschideți restaurantele cu intrarea doar după test rapid negativ”

Priveghi în pandemie cu zeci de persoane și amenzi fără număr! Totul a fost transmis live pe internet. Cum au fost sfidați polițiștii din Vaslui

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies