Acord istoric în NATO! Virgil Bălăceanu, general în rezervă, despre OK-ul dat de Turcia Finlandei și Suediei: „Era punctul critic și a fost depășit!” | EXCLUSIV

Gen. Virgil Bălăceanu a comentat pentru WOWbiz.ro decizia Turciei de a susține, în cele din urmă, aderarea celor două state nordice la alianța nord-atlantică.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Finlanda și Suedia și-au declarat intenția de a se alătura blocului occidental de apărare, alcătuit din 30 de state, în luna mai.

Turcia a amenințat, inițial, că va bloca aplicațiile celor două, dar, după patru ore de negocieri la summit-ul NATO din Madrid, a ajuns la un compromis cu candidatele.

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: „Flancul de nord-est ar putea să devină mult mai puternic față de flancul de sud-est.”

Acord istoric în NATO! Virgil Bălăceanu, general în rezervă, despre OK-ul dat de Turcia Finlandei și Suediei

Înțelegerea a fost semnată în prezența Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, în capitala Spaniei. Suedia și Finlanda au refuzat, în trecut, să se alăture organizației NATO din cauza opiniei publice din cele două țări și din cauza relațiile de securitate cu Rusia. Lucrurile s-au schimbat dramatic după invazia neprovocată a Ucrainei din februarie.

Citeste si: “Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Este o bombă așteptată. Era punctul critic și a fost depășit! Numai că acum apare altă problemă, în sensul în care, pe de o parte, este declarația lui Biden, care o să anunțe suplimentarea forțelor terestre și navale pentru Europa de Est, și a menționat mai ales zona Mării Baltice. De acum, o prezență americană mai consistentă în zona Mării Baltice plus două state membre NATO în zonă face ca flancul de nord-est, mai degrabă acum flancul de nord, să devină mult mai puternic față de flancul de sud-est.

(...) Franța conduce grupul de luptă din zona noastră, dar își asumă Franța trecerea la nivel de brigadă pentru România? Poziția României la summit trebuie să fie centrată pe echilibrul între flancuri. Zona care va fi amenințată în cotinuare este tot Ucraina. Acum este sud-estul, dar, în perspectivă, poate fi sud-vestul”, le-a explicat Virgil Bălăceanu jurnaliștilor WOWbiz.

Citeste si: Turcia strică prietenia cu Rusia, după ce a primit grâne furate de la ucraineni. Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe: „În relația cu Federația Rusă totul este posibil”| EXCLUSIV

Virgil Bălăceanu: „România trebuie să-și asigure stabilitatea apărării și securității prin parteneriatele strategice cu Statele Unite și cu Turcia.”

Acord istoric în NATO! Virgil Bălăceanu, general în rezervă, despre OK-ul dat de Turcia Finlandei și Suediei

Klaus Iohannis, Președintele României

[Sursa foto: Facebook]

Prezent la summit-ul NATO din Madrid, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că se așteaptă la consolidarea flancului estic, unde ar urma să crească numărul de soldați și echipamente militare NATO, și la declararea Mării Negre drept „zonă de interes strategic”.

„Marea Neagră trebuie să aibă o soluție practică, care înseamnă un grup de luptă naval, constituit, în primul rând, din țările riverane: Turcia, Bulgari și România. Conducerea ar trebui să aparțină Turciei și, așa, am împușca doi iepuri. Fiind lider de forțe navale, asigură și întărirea grupului potrivit intereselor sale, adică deschide și închide strâmtorile în funcție de interesele Turciei. România trebuie să-și asigure stabilitatea apărării și securității prin două parteneriate strategice, cel cu Statele Unite, și cel cu Turcia. Acest lucru va depinde și de modul în care Franța își asumă un rol de lider în zona de sud-est, dar și de întărire a capacităților de luptă în Marea Neagră. Vedeți dosarul corvetelor multifuncționale din Marea Neagră”, a subliniat Virgil Bălăceanu în interviul exclusiv acordat redacției WOWbiz.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Turcia strică prietenia cu Rusia, după ce a primit grâne furate de la ucraineni. Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe: „În relația cu Federația Rusă totul este posibil”...

Zi decisivă pentru Ucraina și Republica Moldova. Ce înseamnă statutul de candidate la aderare pentru țările ex-sovietice? | EXCLUSIV

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani” Ce înseamnă un război prelungit pentru aderarea Ucrainei la UE? | EXCLUSIV

Horoscop 14 august 2022. Săgetătorii au o zi plină de provocări

ARESTAREA LUI Carmen Iohannis?! Este bomba anului în România

Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul

Ce-i leagă pe Buzdugan, Păsărin și Alex Velea? Adevărul din spatele celebrității

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies