
In articol:
- Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României: „Forța majoră a războiului nu poate fi un argument total pentru primirea automată.”
- Cristian Diaconescu: „Solicitarea Ucrainei de aderare la NATO este prematură.”
Ucraina și Republica Moldova au primit, vineri, oficial, statut de candidate în cadrul Consiliului European de la Bruxelles, la care participă și Klaus Iohannis, Președintele României.
Mișcarea deschide ușile către Occident pentru cele două țări ex-sovietice și reprezintă o lovitură pentru regimul lui Vladimir Putin.Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României: „Forța majoră a războiului nu poate fi un argument total pentru primirea automată.”
Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, și Emmanuel Macron, Președintele Franței
Trecerea de la aplicante la candidate durează, în mod normal, ani pentru statele care doresc să se alăture blocului european, însă toate statele UE s-au solidarizat cu Ucraina, pe fondul invaziei ruse, și urmăresc atent și situația Moldovei, care este foarte aproape de zona de conflict.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„În primul rând, are o valoarea simbolică. Una dintre temele pe care nu se ascunde să le sublinieze Federația Rusă, în ceea ce privește invazia în Ucraina, este tocmai oprirea parcursului european și euroatlantic
al acestor state. Federația Rusă se teme de un export de valori și concepte privind drepturile și libertățile fundamentale, tipic mesajului Uniunii Europene, în special. Parcursul european va trebui să țină seama de reperele valorice ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene. S-a menționat stat de drept, corupție, continuarea luptei anti-corupție privind Republica Moldova, sistemul judiciar, iar, privind Ucraina, absența unei legi a minorităților. Forța majoră a războiului nu poate fi un argument total pentru primirea automată.
Cristian Diaconescu: „Solicitarea Ucrainei de aderare la NATO este prematură.”
Cristian Diaconesc, fost Ministru de Externe al României
Ucraina caută o cale de aderare la UE încă din 2004, de la „revoluția portocalie” și mai ales de la „Euromaidanul” din 2014, seria de proteste care, spun specialștii în politică externă, au condus la atitudinea mult mai dură a Rusiei față de țara vecină. Totuși, aderarea va fi un proces lung și va presupune reforme în sistemul judiciar și în cel economic. Aderarea Moldovei și Ucrainei la UE și mai ales aderarea Ucrainei la NATO au fost, până de curând, subiecte tabu în negocierile dintre Vest și regimul de la Kremlin.
„Solicitarea Ucrainei de aderare la NATO este prematură. Totuși, un orizont de așteptare privind afilierea ucrainenilor la lumea occidentală este necesar. Ține, într-adevăr, de suportul logistic, umanitar, militar, aplicarea unui sistem de sancțiuni consecvent de către UE, dar mai ales de moralul ucrainenilor, care s-au dovedit, într-adevăr, extrem de determinați în fața invaziei Federației Ruse, dar este bine că se dă acest semnal, inclusiv pentru Republica Moldova. Mă bucur că nu a existat o decuplare din acest punct de vedere. Sper că și Gerogia va fi asociată, la un moment dat, acestui pachet, pentru că este mult mai interesant și pozitiv strategic să ai aceste state împreună. Ar fi un prim pas în fostul spațiu sovietic”, a adăugat Cristian Diaconescu.