Adevărul despre norul toxic din Ucraina! Ultimele informații oficiale îi liniștesc pe români

Nu cu foarte mult timp în urmă, specialiștii au făcut o serie de declarații despre zvonurile potrivit cărora, un nor toxic din Ucraina va ajunge în România.

Autor: Maria Georgiana

In articol:

Specialiștii în domeniu au vorbit, recent, despre zvonurile potrivit cărora, un nor toxic cauzat de luptele din Ucraina ar putea ajunge pe teritoriul României. Astfel, reprezentanții Ministerului Mediului au informat că, potrivit modelărilor realizate de ANM, în perioada următoare nu se preconizează o deplasare a unui nor poluant dinspre Ucraina spre teritoriul

țării noastre, lămurindu-i astfel pe români cu privire la informația falsă apărută în spațiul public.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie a mai făcut câteva precizări, explicând că situaţia meteorologică actuală din zona Ucrainei ar putea menține norul poluant tot în zona acestei țări. De asemenea, în aceeași serie de declarații, într-o conferință de presă, la acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă în Ucraina din această perspectivă și condițiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului poluant.

Ce se întâmplă, de fapt, pe teritoiul țării noastre

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că în acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă și condițiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului poluant. 

Mai mult decât atât, reprezentanta Administrației Naționale de Meteorologie a explicat că, de fapt, România se află sub incidența unei avertizări meteorologice de Cod Galben, cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei.

„La acest moment nu există o legătură între ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei din această perspectivă şi condiţiile meteorologice care ar fi putut să favorizeze deplasarea norului de poluant, mă refer la monoxid de carbon pentru că înregistrăm concentraţii foarte reduse, iar în ceea ce priveşte particulele în suspensie PM 10 şi 2,5 să nu uităm că astăzi, până la ora 20:00, ne aflăm încă sub incidenţa unei avertizări meteorologice de Cod galben, cu vânt în intensitate, în special în zona Dobrogei, acolo unde am avut şi viteze locale

care au depăşit 60- 65 de km pe oră şi ar fi putut să ridice într-adevăr particule de praf în suspensie”, a spus directoarea ANM, Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă la Guvern. 

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Volodimir Zelenski ar putea vorbi în Parlamentul României. Anunțul făcut de președintele Senatului, Florin Cîțu

Cât despre norul poluant și dacă acesta ar putea sau nu să ajungă în România, directorul ANM a mai precizat că ar putea „să facă ca sursa generatoare de poluant să rămână în zona în care s-a produs”.

De asemenea, reprezentanții ANM au mai explicat că situația este atent monitorizată, precizând că „nu există acest pericol”, datele privind această situație fiind furnizate continuu.

În același timp, și Ministerul a făcut o serie de precizări privind aceste zvonuri, respingând ferm „orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina”.

De altfel, Ministerul a mai explicat că modelările realizate de ANM indică faptul că în perioada următoare nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoiul țării noastre:  „Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile#RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”.

Oficialii, despre mesajul care s-a răspândit pe rețelele de socializare privind norul toxic

În același timp, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că pe rețelele de socializare s-a răspândit o informație falsă despre un presupus nor toxic ce ar putea ajunge pe teritotiul țării noastre, cauzat de bombardamentele din Ucraina, iar Ministerul Mediului a precizat că „informațiile sunt false”.

Citeste si: Președintele Zelenski, invitat la summitul NATO: „Aliații ajută Ucraina să facă respectat dreptul său fundamental de a se apăra”

„Analizele şi măsurătorile specialiştilor în meteorologie şi mediu indică valori normale ale concentraţiilor de monoxid de carbon deasupra României.(...) Prin urmare, datele specialiştilor contrazic speculaţiile cu privire la existenţa unui nor toxic, deasupra României, în cursul zilei de astăzi dar şi posibilitatea ca mâine România să fie afectată de un astfel de fenomen. Analizele realizate de #ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a vreunui nor poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României”, precizează Ministerul Mediului.

Adevărul despre norul toxic din Ucraina! Ultimele informații oficiale îi liniștesc pe români

Fotografie cu scop ilsutrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Mister în jurul baschetbalistei Alessia, după rezultatele autopsiei. Cum s-ar fi produs moartea subită: „Astfel de afecțiuni sunt nedetectabile”

Mii de evrei părăsesc Rusia din cauza războiului cu Ucraina, de frica persecuției! Un renumit profesor explică: "Evreii devin una dintre țintele propagandei lor"

Elevii primesc 500 de lei de la stat. Care sunt condițiile pentru a beneficia de tichetele sociale și când se depun cererile

9 nativi își vor depăși fricile de mâine. Racii își vor depăși fricile pe care le aveau în ceea ce privește un posibil eșec în relație

Două forțe mondiale cutremură toată lumea! Peste 5 miliarde de oameni ar muri. E fără precedent

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Exclusiv. Nicolae Ceaușescu și cântarul de aur! Aventurile clanului Ceaușescu după Revoluție

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies