
In articol:
Virusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în urmă cu mai bine de doi ani. De atunci, omenirea a trebuit să se adapteze rapid și să învețe să lupte un inamic nevăzut care a „declarat” război întregii planete. 518 milioane de oameni au trecut prin experiența COVID-19, unii chiar de mai multe ori, alți peste 6 milioane, însă, nu au fost la fel de norocoși și au pierdut lupta cu infecția.
Viața s-a schimbat complet odată cu răspândirea bolii: masca devenind un accesoriu universal și obligatoriu, dezinfectantul un pas vital de zi cu zi, iar distanțarea socială o necesitate. De asemenea, a apărut și vaccinul anti-COVID, singurul care poate preveni infecția cu coronavirus.De-a lungul acestor ani, virusul a suferit mutații și au luat naștere mai multe tulpini. Cea care a făcut cele mai multe decese este Delta, care a lovit crunt România și a clasat-o pe primul loc mondial ca rată de mortalitate în urma infecției. Ei bine, după ea a urmat Omicron, de care o lume întreagă s-a temut. Tulpina supermutantă descoperită în Africa de Sud este cea mai contagioasă dintre toate, însă nu la fel de agresivă. Valul 5 al pandemiei a însemnat și ultimul în România, cel puțin pentru moment, sunt de părere specialiștii.
La începutul lunii martie țara noastră a renunțat complet la restricții, iar normalitatea a revenit. Oamenii parcă au uitat complet de COVID-19 sau de vaccin, însă Adrian Sterinu Cercel vine cu noi detalii despre ceea ce ar putea urma.
„Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus medicul Adrian Streinu Cercel.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier”
Se pare că specialiștii lucrează la foc continuu pentru a preveni o altă catastrofă epidemiologică precum cea din valul patru, iar pentru a ține pasul cu mutațiile virusului SARS-CoV-2, Adrian Streinu Cercel a explicat că se lucrează la un ser pe bază de ARN mesager în funcţie de modul în care se reconfigurează virusul.
Citeste si: Vești bune pentru turiști! Grecia renunță la certificatul verde pe toată perioada sezonului estival
„Ne îndreptăm către un nou vaccin, care va deveni un vaccin sezonier, cum este vaccinul gripal. În funcție de cum se reconfigurează SARS-CoV-2, o să știm în fiecare an cu ce tip de vaccin să ne vaccinăm. Deja nu mai este niciun secret din punctul de vedere al modului de producție pe bază de ARN mesager. În momentul de față, și pentru virusul gripal se lucrează la un vaccin pe bază de ARN mesager. Adică lucrurile se schimbă și dinamica lor este foarte importantă. (...)
Nici anticorpii care sunt generați în timpul bolii nu sunt pereni. Cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru! Și, atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână, în momentul de față, nu prea mai avem”, a mai spus specialistul.