Adrian Streinu-Cercel, reacție în urma atacurilor din ultimele zile! A rupt tăcerea într-o scrisoare deschisă: "Consider că prezentarea distorsionată..."

Adrian Streinu-Cercel a reacționat printr-o scrisoare deschisă, joi seara. Medicul a vorbit despre evenimentele din ultimele zile și despre atacurile care au dus la demiterea sa.

Distribuie pe:

Autor: A.N.C

Adrian Streinu-Cercel a rupt tăcerea într-o scrisoare deschisă
Adrian Streinu-Cercel a rupt tăcerea într-o scrisoare deschisă

Adrian Streinu-Cercel, scrisoare deschisă


In articol:

„Joi, ministrul Sănătății

Scrisoare deschisă

În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacţionez, în contextul în care am fost ţinta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate şi tendențioase a documentului intitulat „Programul Vacanţa Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19″. Pentru că situaţia continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări.

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc şi a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluţia epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată şi malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de „carantinarea forţată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeaşi vârstă: „indiferent cum se cheamă conceptul „casă” – propria locuinţă, locuinţa de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde – instituționalizați prin rechizitionare de hoteluri etc”.

De aici reiese clar că intenţia era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecţie socială, nicidecum ideile tendenţioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spaţiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condiţiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecinţe nefaste în ceea ce priveşte aderența populaţiei la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populaţiei este extrem de periculoasă.

Aşa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru ţara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Citeste si: Bomba despre pensii şi pensionari. Atenţie! Acuzații de abuzuri la Guvern - evz.ro

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem – pandemia SARS-CoV-2 – reiterez importanta ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, aşa cum am fost şi până acum.

nez

Vă asigur de întreaga mea considerație,

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel

23.04.2020”.

Orban, despre Streinu Cercel: Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale

Premierul Ludovic Orban consideră "de neacceptat" ce a făcut profesorul Adrian Streinu Cercel spunând că, în calitate de preşedinte al comisiei speciale din Ministerul Sănătăţii de luptă împotriva coronavirusului, "nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri". "Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID pe un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale, în condiţiile în care el acţionează într-un regim instituţional", afirmă Orban.

"Domnul Streinu Cercel era preşedintele comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătăţii de luptă împotriva epidemiei COVID şi în această calitate a lansat public nişte măsuri aberante, care încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale şi care au creat o stare de emoţie într-un segment extrem de important al populaţiei (...) ca să nu spun de alte aberaţii care au fost prezentate public. În calitatea pe care avea de preşedinte al acestei comisii nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri”, a declarat Orban, joi seară, la B1 Tv.

Acesta a arătat că Streinu Cercel nu avea calitatea oficială de a face propunerile pe care le-a înaintat în spaţiul public şi apoi să fie menţinut în funcţie.

"Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID pe un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale, în condiţiile în care el acţionează într-un regim instituţional. Ceea ce a făcut domnul Streinu Cercel este de neacceptat”, a spus premierul.

Orban a catalogat documentul drept unul aflat "în contradicţie flagrantă cu lumea în care trăim”.

Citeste si: Orban, despre Streinu Cercel: Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale

Citeste si: Andreea Marin a făcut anunțul momentului! Vedeta a vorbit despre sarcină: „Suntem un întreg..”

Citeste si: Anunț terifiant din partea ONU. Se va întâmpla după pandemia de COVID-19 și va lovi puternic

Primul ministru l-a criticat pe Streinu Cercel şi pentru faptul că "făcea apologia testării în masă” cu teste care nu sunt validate, de tip Real Time PCR.

"Nu poate un infecţionist sau un medic specialist să vorbească public despre un mijloc de testare care are o precizie foarte mică. Pe testare negativă, din 100 de pacienţi testaţi prin aceste teste exista o posibilitate de eroare de 20% (...) iar aceşti cetăţeni să devină difuzori involuntari ai virusului ca urmare a faptului că au fost testaţi negativ. Aşa ceva nu este acceptabil”, a mai spus şeful Guvernului.

El a subliniat că, mai ales în situaţie de epidemie, nu trebuie emise "opinii în contradicţie flagrantă” cu comunicările şi deciziile autorităţilor.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi, că profesorul Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea Comisiei speciale anti-Covid din Ministerul Sănătăţii şi nici nu mai este membru al acesteia. Locul său a fost luat de Adriana Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Urmatorul articol
Citește și:

Orban, despre Streinu Cercel: Nu poţi să menţii preşedintele comisiei anti-COVID un reprezentant care îşi permite să comunice public nişte opinii personale

Ce măsuri trebuie să respecte în continuare românii după 15 mai. Anunțul făcut de Ludovic Orban

Andreea Marin a făcut anunțul momentului! Vedeta a vorbit despre sarcină: „Suntem un întreg..”

Anunț terifiant din partea ONU. Se va întâmpla după pandemia de COVID-19 și va lovi puternic

Raed Arafat, despre reintroducerea carantinei totale în România. „Toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies