„Ajungeam să am spume la gură”. Adevărata poveste a incidentului de la Cernobîl, spusă chiar de unul dintre piloții care a trecut de 11 ori peste reactor

Unul dintre supraviețuitorii catastrofei de la Cernobîl a găsit puterea de a povesti experiența sa din acea vreme.

Distribuie pe:
merlin-154186002-b59e03bb-57a5-4182-905d-80d655d35b5b-articlelarge.jpg

La doar câteva ore de la explozie, Andrei Mizko a fost unul dintre curajosii piloți care au zburat deasupra reactorului 4.


In articol:

În acea vreme, avea doar 26 de ani, însă asta nu l-a oprit din a fi printre cei 30 de piloți ai armatei care au primit misiunea de a opri incendiul aruncând 2400 de tone de plumb și 1800 de nisip deasupra reactorului.
Operațiunea, care a dat greș, se desfașura între 27 aprilie si 5 mai. Anderi Mizko a trebuit să treacă de 11 ori peste reactor, apărat doar de o mască de praf și plumb așezată pe scaunul din cabina elicopterului.

Efectele incidentului au fost resimțite cel mai puternic de Andrei Mizko la nouă ani după accidentul nuclear, atunci când simptomele sale deveniseră prea grave pentru a mai putea pilota.

El este pilotul-erou, Andrei Mizko.

“Primele semne de alarmă au apărut în 1991. Am început să am probleme cu vasele sanguine, însă nu am vrut să recunosc, pentru că m-ar fi oprit să pilotez”, a povestit bărbatul care acum are 59 de ani, relatează The Mirror.

Dupa încă doi ani, Andrei Mizko a început să aibă probleme cu vederea specifice persoanelor care ajung la 70 de ani, conform spuselor medicilor.

Citeste si: Ce va zice Andreea Esca acum? Au apărut nişte poze cu Alexia Eram... De la 20 de ani? Foto - evz.ro

Starea lui de sănătate se înrăutățea.

″În curând am început să am crize în care ajungeam să am spume la gură și aveam probleme serioase cu inima”, a mai spus fostul pilot.

Citeste si: Sora lui Gigi Becali a murit la 44 de ani. Doina Becali a suferit o infecție pulmonară

Citeste si: Ultimele cuvinte ale fetei găsite moartă pe plaja din Vama Veche! Ce le-a zis părinților

Citeste si: Cumplit! Un elev premiant din Petrila trebuia să se prezinte la BAC, dar a fost găsit spânzurat! Motivul este cutremurător

 

Deși este un erou, pensia de handicap pe care o primește este de 14 euro

În prezent, primește doar 14 euro pe lună, ca pensie de handicap, deși starea de sănătate nu-i permite sa munceasca. În plus, trebuie să își dovedească constant dizabilitatea.

Amintirile sale despre incident sunt încă proaspete

„Era o imagine dezolantă”

“Nu mă gândeam la pericol. Era o zi senină și zburam deasupra unui oraș care fusese evacuat. Era o imagine dezolantă, totul încremenise în timp, ca și cum cineva apărase un buton. Era datoria mea să urmez ordinele și m-am concetrat să-mi îndeplinesc misiunea. Nu am pus la îndoială nevoia de a face acele manevre. Cea mai mare recompensă în acele momente era strigătul comandantului, care trebuia să coordoneze acțiunea: ’Foarte bine băieți, o lovitură bună”, a povestit el.

În total, peste 200.000 de oameni s-au aflat printre lichidatorii de la Cernobîl, iar cifrelele neoficiale arată că 85.000 dintre ei ar fi suferit răni grave, în timp ce 5.000 ar fi murit.

Andrei Mizko susține că există un site cu piloții și oamenii care au participat de la sol la această operațiune, unde cei care au murit sunt marcați cu o ramă neagră.

“Cifrele au fost clasificate. Însă există un site creat de cei care au fost acolo. Dacă o persoană moare, forumul marchează fotografia lor cu o ramă neagră. Comandantul unității noastre este în negru și am văzut și alți membri din unitatea noastră, mai tineri decât mine, care sunt deja cu negru”, spune eroul de la Cernobîl.

Dezastrul nuclear de la „Cernobîl”, din 1986, a fost rememorat în 2019 serialul produs de HBO.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Prințesa Haya a fugit cu copiii și cu 35 de milioane de dolari: „Este începutul vieţii mele în libertate”

Cumplit! Un elev premiant din Petrila trebuia să se prezinte la BAC, dar a fost găsit spânzurat! Motivul este cutremurător

Condimentul din bucătărie care luptă cu bacteriile mai bine decât multe medicamente. Este printre cele mai puternice plante

Un brăilean a ieșit dimineața din blocul în care locuia și a rămas șocat! ”I-au văzut tăvăliți pe jos, strigând”

Sora lui Gigi Becali a murit la 44 de ani. Doina Becali a suferit o infecție pulmonară

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies