Alergia la Ambrozie! Ce trebuie să știi despre cea mai alergenică buruiană din România

Alergia la Ambrozie a devenit un subiect extrem de controversat, după ce o mare parte din populația Capitalei a început să dezvolte alergie la această plantă.

Alergia la Ambrozie

In articol:

Alergia la Ambrozie
Alergia la Ambrozie a devenit un subiect extrem de controversat, după ce o mare parte din populația Capitalei a început să dezvolte alergie la această plantă.

Ambrozia este cunoscută drept o plantă cu un alergen extrem de întâlnit, care produce cele mai multe alergii.

Ce trebuie să știi despre alergia la Ambrozie, cauze, simptome și tratament

Ce reprezintă alergia la Ambrozie

Ambrozia, cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină sau iarba pârloagelor, face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen foarte des întâlnit. Atunci când o persoană inspiră polenul de ambrozie se poate confrunta cu simptomele unei alergii.

Citeste si: Atenție, bucureșteni! Primăria tocmai a anunțat decizia! Riscați amenzi de 20.000 de lei

Citeste si: Starea de sănătate a lui Mario Iorgulescu s-a agravat! Ce se întâmplă cu fiul lui Gino Iorgulescu

Citeste si: Rod Stewart, diagnosticat cu cancer la prostată!

Alergia la Ambrozie provoacă, de fapt, o disfuncție a sistemului imunitar, o reacție exagerată și anormală a sistemului imunitar. Acesta percepe greșit alergenul și îl găsește ca un factor agresant.

Alergia la Ambrozie
Alergia la Ambrozie a devenit un subiect extrem de controversat, după ce o mare parte din populația Capitalei a început să dezvolte alergie la această plantă.

Cum se produce alergia la Ambrozie

Polenul de ambrozie plutește în aer sub formă de grăunte și, atunci când sunt inhalate, grăuncioarele de polen se fixează pe mucoasa din interiorul nasului ori plămânilor, organismul interpretează greșit mesajul chimic al polenului și astfel se declanșează o serie de evenimente biochimice.

Citeste si: Îl mai știți pe Sergiu, tăticul călăreț de la Iași? A dat cu piciorul la tot, a vândut casa cumpărată din donații și s-a mutat din nou în ghetou. Acum, în fața porții stă parcat șmecherește un BMW X6 – Foto- bzi.ro

Anticorpii actionează în acel moment, eliminând histamine împotriva atigenului. Acestea au rol inflamator și produc un grup de simptome cunoscute astfel:

 • Nas care curge;
 • Obstrucție nazală;
 • Strănut;
 • Tuse;
 • Gât iritat;
 • Astm alergic;
 • Ochi roșii care lăcrimează;
 • Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;
 • Apatie;
 • Somnolență;
 • Pierderea totală a mirosului.

Alergia la Ambrozie. Perioada de polenizare este în august-septembrie și se prelungește până la finalul lunii octombrie.

Semințele sunt răspândite de vânt primăvara, iar planta crește ca toate buruienile. La jumătatea lunii iulie, aceasta devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral.

"Pacienții care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenți, sunt sfătuiți să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergia și tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ", spune Adriana Tudose, pentru libertatea.ro.

O plantă la maturitate poate elibera până la 8 milioane de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Alergia la Ambrozie
Alergia la Ambrozie a devenit un subiect extrem de controversat, după ce o mare parte din populația Capitalei a început să dezvolte alergie la această plantă.

Alergia la Ambrozie- simptome

"Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale și respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere toamna sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în această perioadă (în special buruieni). Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie.", explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie.

Alergia la Ambrozie- tratament

Alergia la Ambrozie poate fi tratată, iar medicul alergolog recomandă pentru asta următoarele:

 • picături nazale;
 • spray nazal;
 • cortizon;
 • antihistaminice;
 • antiinflamatoare;
 • picături sau extracte alergenice standardizate.

Alergia la Ambrozie
Gabriela Firea despre ambrozie

Gabriela Firea declară război ambroziei

Primarul general Gabriela Firea a anunţat că a solicitat Guvernul României aplicarea unor amenzi pentru cei care nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate.

"Trebuie să recunoştem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acţiune foarte concretă şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană care creşte spontan, denumită ambrozia.

Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ şi împreună să dovedim că această activitate este mai eficientă, avem, aşadar, doar declaraţi 500.000 de români alergici la ambrozie, dar numărul poate fi mult mai mare pentru că multe persoane poate se tratează acasă sau nu şi-au descoperit această alergie", a declarat Gabriela Firea, în cadrul unui comnadament organizat la Primăria Capitalei pentru eradicarea ambroziei.

"Acum putem direct, cu acest comanadament, să propunem măsura ca la începutul sezonului cald, în momentul în care agenţii constatatori, agenţii agricoli şi reprezentanţii primăriilor de sector, în momentul identificării acestor terenuri pe care creşte ambrozia, după somaţie şi notificare, să aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor, pentru aceste tipuri de contravenţie", susţine Firea.

Citeste si: Gabriela Firea şi Florentin Pandele, “afacere” cu echipele lor de volei? Trupa lui Pandele a luat locul din prima ligă ocupat de cea a lui Firea!

Citeste si: Anunțul făcut de Gabriela Firea, luni dimineață: "S-a născut cel de-al 150-lea bebeluș..."

Citeste si: Rona Hartner și-a anulat nunta și toate concertele! Artistă luptă în continuare cu boala

Alergia la Ambrozie. Amenda minimă pentru cei care nu curăță buruiana este de 750 de lei și poate ajunge până la 5.000 de lei

„Pentru persoanele fizice, în aceste moment este un minim de 750 de lei şi un maxim de 5.000 de lei. Aşa cum spuneam, somaţie, notificare, şi direct amenda maximă de 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice avem un minim de 5.000 de lei şi maxim de 20.000 de lei. La fel, somaţie, notificare şi direct cuantumul maxim al amenzii(...) Propunearea mea este să transmitem rugămintea Guvernului de a modofica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel încât să putem să triplăm minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoane fizize minimum să fie 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor fizie minimum să fie de 15.000 de lei, deci o triplare a amenzii minime”, a mai declarat Firea, în încercarea de a-i scăpa pe români de alergia la Ambrozie.

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Vaccinarea în România! Aproximativ 60.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore

O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în România

Sorin Cîmpeanu anunță posibile schimbări în structura anului școlar 2022: „Învăţământul online a generat pierderi şi este nevoie de timp ca să fie recuperate” 

Tudor Chirilă, revoltat în urma a ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Foișor: „Suntem mințiți cu bună știință”

Adevărul despre Andreea Marin. Cine a fost, de fapt, primul ei soț

Radu Bănică, fiul lui Ștefan Bănică rupe tăcerea! Ce îi făcea Andreea Marin când era copil!

Prințul Philip, gest incredibil înainte de a muri. A proiectat mașina care îi duce sicriul. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies