Avertismentul fără precedent al unui medic anestezist din România: „Secțiile ATI, adevărate bombe cu ceas”

Un medic anestezist atrage atenția că oricare dintre secţiile ATI din România se poate găsi mâine în situația Spitalului Județean din Piatra Neamț.

Incendiu în secția de ATI din Spitalul Județean Piatra Neamț
Incendiu în secția de ATI din Spitalul Județean Piatra Neamț
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Medic anestezist, Carmen Mărginean, susține că tragedia de la Piatra Neamț se poate repeta oricând, iar instalațiile vechi, oxigenul, lipsa de personal din spitale sunt criteriile unui pericol iminent.  „Dacă fiecare pat ATI ar fi avut o asistentă, mai mulți pacienți ar fi putut fi mutați. Instalațiile vechi și oxigenul insuficient, prize la fel de vechi ca instalațiile, așa arată secțiile ATI, adevărate „bombe cu ceas”.

Citeste si: Soția medicului Cătălin Denciu din Piatra Neamț: „Nu avem nevoie de un erou, avem nevoie de un soţ, un tată”

Citeste si: Fiica uneia dintre victimele de la Spitalul Județean Piatra Neamț a încercat să-și caute mama printre cadavre și ruine. Ce a declarat tânăra

Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienţi înfectaţi cu COVID-19, care necesită oxgen, toate sursele de oxigen şi prizele elctrice sunt suprasolicitate”, spune medicul Carmen Mărginean.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Cadrele medicale, victimele sistemului

Medicul vorbeşte despre curajul pe care colegii din Piatra Neamţ l-au avut pentru a salva bolnavii, deşi parea ceva aproape imposibil din cauza lipsei de infrastructură, dar şi numărului mic de personal. Cadrele medicale sunt şi ele victimele sistemului şi trebuie să salveze vieţi cu ce au la îndemână.

„Aceşti pacienţi sunt conectaţi la tot felul de aparate, la vetilatoare.

Şi practic pentru a transfera un pacient ca acesta şi la CT când facem examinările practic ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziţie. Practic trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem şi un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască şi un balon şi, de obicei, ai nevoie de cel puţin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă,
pentru a-l mobiliza.

Ai nevoie de două persoane pentru a impinge patul şi să se asigure că e deconectată toata aparatura. Dacă nu am reuşit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienţilor. Practic trebuie să mutăm pacienţii din zona în care ne aflăm, la distanţă de două uşi de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puţin la două uşi distanţă, fiecare uşă se presupune că ţină focul la depărtare pentru 30-60 de minute”, explică medicul ATI.

În urma incendiului de la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț au murit arși de vii 8 pacienți, iar alți doi au decedat în urma complicațiilor survenite după evacuare. De asemenea, alte 7 persoane au fost rănite, între care și medicul de gardă Cătălin Denciu, care a încercat să își salveze pacienții.

 

SURSE: Mediafax.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bianca Drăgușanu îi dă lovitura de grație Dariei: „O să distrug codița multor ciupercuțe apărute după ploaie”

O femeie paralizată a fost declarată moartă. Ce a declarat îngrijitoarea femeii

O tânără de 16 ani a fost prinsă sub dărâmături, după ce un șofer a intrat cu tir-ul într-o casă

Horoscop 26 Octombrie 2021: astăzi Berbecii investesc o sumă de bani, iar Peștii sunt nevoiți să ia o decizie

ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Ce trebuie să știe, de fapt, femeile

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies