BACALAUREAT 2021. Cum pot gestiona elevii de liceu stresul dinaintea examenului de BAC 2021. Recomandările specialiștilor 

Cum pot gestiona elevii claselor terminale de liceu stresul dinaintea examenelor?

Cum pot scăpa de stres elevii care dau Bacalaureatul 2021
Cum pot scăpa de stres elevii care dau Bacalaureatul 2021[Sursa foto: Mediafax]
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Elevii claselor terminale de liceu trec prin momente de anxietate din pricina examenului de Bacalaureat. Un psiholog explică cum pot gestiona candidații stresul și cum îi pot ajuta părinții în această perioadă.

Cum pot scăpa de stres elevii care dau Bacalaureatul 2021

Ana-Caterina Bedivan este psiholog în cadrul clinicii Mind Care și a explicat cum pot elevii și părinții acestora să gestioneze mai bine perioada stresantă dinaintea examenului de Bacalaureat 2021.

Citeste si: Admitere 2021 Academia de Studii Economice, București. Calendarul admiterii, oferte de locuri, ce trebuie să conțină dosarul de înscriere

Mai sunt doar câteva zile până la prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat. Pe data de 28 iunie, elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor susține proba scrisă la Limba și Literatura Română, urmând ca pe 29 iunie să aibă loc proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. 

Ana-Caterina Bedivan de profesie psiholog clinician, psihopedagog, psihodramatist, art-terapeut, cu o vastă experiență clinică în lucrul cu copii cu tulburări de dezvoltare, comportament și tulburări emoționale recomandă ca în perioada dinaintea examenelor pentru Bacalaureat 2021 elevii să nu pună presiune

pe ei.

Citeste si: A murit. Angela Similea în doliu...- bzi.ro

Specialistul a declarat pentru Hotnews.ro că părinții au un rol fundamental și își pot ajuta copiii să facă față stresului. Mai mult, psihologul a dezvăluit care sunt trucurile care îi pot ajuta pe elevi să se relaxeze înainte de examen.

Citeste si: Admitere 2021 Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila". Când este perioada de înscriere la Medicină

Ana-Caterina Bedivan explică că stresul este firesc atunci când avem de trecut printr-o provocare. „Elevii trebuie să înțeleagă că stresul este o reacție normal În primul rând este important să știm că să ne simțim stresați este o reacție normală atunci când avem ceva de făcut. Acum, nivelul de stres diferă în funcție de cât de mult ne dorim perfecțiunea sau cât de puțin ne-am pregătit pentru examenul respectiv”, a spus psihologul.

Specialistul recomandă elevilor care pot întâmpina dificultăți la rezolvarea unui subiect de la examen să treacă mai departe și să revină asupra acestuia.  „Este important de știut că este doar un examen, că vine și trece și că putem face greșeli. Asta dacă am învățat, dacă nu am învățat, este mai complicat. Dar să presupunem că am învățat, este ok să facem greșeli. Dacă ajungem la o întrebare pe care nu o știm sau nu o stăpânim, nu rămânem blocați pe ea, trecem mai departe și ne întoarcem la ea dacă mai avem timp”, mai spune Ana-Caterina Bedivan.

Elevii trebuie să comunice cu părinții, este o altă recomandare făcută de psiholog. „În primul rând pot să vorbesc cu un adult despre grijile mele, iar adultul nu va trece la strategii, povești și insistat cu „totul va fi bine”, ci va asculta grijile copilului și va oferi una dintre variantele pe care le voi menționa în continuare sau orice folosește în general ca să relaxeze copilul. Dar în niciun caz nu vine cu strategii cu „lasă că o să fie bine, o să te descurci” pentru că asta nu reduce stresul, poate chiar să îl crească”, spune acesta.

Calendar Bacalaureat 2021

Elevii claselor terminale de liceu vor da examenul de bacalaureat în perioada iunie –iulie 2021, iar cei care nu vor promova din prima mai au o șansă în cea de-a doua sesiune, când examenul se va susține în perioada august-septembrie.

Citeste si: Mesaje și urări pentru absolvenți. Ce să le transmiți celor care au terminat clasa a VIII-a, liceul și facultatea.

Sesiunea iunie- iulie 2021

 • 31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 28 iunie 2021: Limba și literatura română, proba E a) proba scrisă
 • 29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului, proba E.c) proba scrisă
 • 30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării, proba E.d) proba scrisă
 • 1 iulie 2021: Limba și literatura maternă, proba E.b) proba scrisă
 • 5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00-18:00
 • 6-9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor
 • 9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august – septembrie

 • 19- 26 iulie 2021- Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2021- Limba și literatura română- proba E.a)- proba scrisă
 • 17 august 2021- Proba obligatorie a profilului- proba E.c)- proba scrisă
 • 18 august 2021- Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă
 • 19 august 2021- Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă
 • 31 august 2021- Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1- 3 septembrie 2021- Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2021- Afișarea rezultatelor finale la BAC 2021

 

SURSE: hotnews.ro ,   edupedu.ro

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Valeriu Gheorghiță, despre obiectivul României privind populația imunizată: ”Îmi doresc să creștem rata de vaccinare”

România a primit medicamente din Franța pentru pacienții cu coronavirus. Raed Arafat a făcut declarații

Ministrul Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul! Școlile private rămân deschise

8 zodii primesc o veste bună de mâine

BOMBA zilei! Ce reacție are a treia doză de vaccin. Se umflă pur și simplu

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul. Pentru doar 6 lei...

Dănuț Lupu și strigătul său de disperare: „Am trecut pe la poarta Iadului. Am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies